LA NOVA LEGISLATURA

Rajoy inicia el pagament a CDC i el PNB mentre Ciutadans es mostra indignat

El PP recolza que les forces nacionalistes tinguin grup al Congrés i el Senat

Els populars no compten amb ells per a la investidura però sí per a lleis futures

jcortadellas33462533 madrid 08 04 2016  rueda de prensa de jose manuel 160408141319

jcortadellas33462533 madrid 08 04 2016 rueda de prensa de jose manuel 160408141319 / J M Prats

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Sent fidel a la seva tradició de no dissimular gaire quan vol expressar el que pensa o el que ha fet, el popular Rafael Hernando va reconèixer obertament que, com a portaveu parlamentari –i òbviament amb l’aval de Mariano Rajoy–, va negociar un «acord puntual» amb CDC, PNB i Coalició Canària perquè prestessin al PP i a Ciutadans 10 vots a favor que els van assegurar el repartiment de les vicepresidències de la Mesa del Congrés. Davant d’aquest gest, que cap dels partits de l’oposició reconeix haver fet (com si se n’«avergonyissin», diu Pablo Iglesias), els populars ajudaran CDC i PNB a tenir grup propi al Congrés i al Senat, malgrat que una lectura restrictiva del reglament ho impediria. Comença el pagament del peatge.

A C’s, el primer soci conegut de Rajoy en aquesta nova etapa, que va recolzar l’elecció d’Ana Pastor al capdavant de la Cambra baixa, l’escena li cou i, encara que considera que aquesta aliança amb els nacionalistes no s’estendrà a la votació d’investidura, només pot escenificar malestar. No s’ha de pactar «amb els que volen trencar Espanya», va advertir José Manuel Villegas, vicesecretari general del partit taronja. El número dos d’Albert Rivera va arribar a amenaçar ahir de replantejar-se l’abstenció per facilitar la reelecció del líder del PP si sospita que els populars han apanyat alguna mena de pacte «amb els independentistes» per a la investidura.

REPARTIMENT DE PODERS

Però des del partit de Rajoy s’al·lega que l’acostament als nacionalistes no té com a objectiu la investidura –donen per fet que mai la recolzaran sent el vot en aquest cas públic i nominal–, sinó un estira-i-arronsa en el repartiment de poder a les Corts que interessa a les dues parts. En aquest sentit recorden que encara queda per conèixer-se el repartiment de comissions «i alguna coseta». Però el que realment interessa als conservadors és que CDC i PNB, amb vuit i cinc escons cada un, puguin recolzar en un futur pròxim la governabilitat, ja sigui recolzant o abstenint-se en la tramitació parlamentària de lleis com els pressupostos si Rajoy aconsegueix la presidència. De moment, avui la Zarzuela comunicarà el calendari previst per a la ronda de converses dels partits amb el cap de l’Estat.

Segons va explicar Hernando a la Cope, l’acord ha servit clarament per destacar que el seu partit no està «aïllat», com se li ha atribuït des del PSOE, i per garantir que el pacte global amb els taronges sobre el Parlament, que incloïa la presidència per a Pastor i el repartiment de cadires, no es frustrés. De fet, i encara que C’s diu que no estava al cas d’aquesta operació entre el PP i els nacionalistes, s’han beneficiat indirectament del pacte per guanyar la vicepresidència primera de la Mesa i ara s’afanyen a mostrar indignació al veure que els populars comencen a abonar el que semblen deure. Per exemple, amb els grups.

Per si algú encara té dubtes que hi va haver algun tipus d’aliança amb CDC i PNB, emparant-se en el fet que el vot d’aquella sessió va ser secret i mai podrà ser comprovat qui va votar a qui, es pot posar a la balança que ahir un conjunt de dirigents, com el mateix Hernando, Andrea Levy i Javier Maroto, es van pronunciar a favor de recolzar que CDC tingui grup al Congrés i al Senat, malgrat que no compleixen els requisits. Això suposarà un bon alleujament econòmic i de mitjans per als beneficiats.

Als nacionalistes bascos els surten els números a la Cambra baixa però no a l’alta, on rebran, a més d’un lloc a la Mesa que no els corresponia després del 26-J, un préstec de senadors populars perquè puguin completar grup.

CRÍTIQUES DEL PASSAT AL PSOE

Sí, sí, exactament el mateix gest que en la legislatura fallida van tenir els socialistes amb ERC i amb Democràcia i Llibertat que li va costar una severa pluja de crítiques a Pedro Sánchez per part d’alguns barons de la seva formació i del PP, que llavors ho considerava «inadmissible». Mesos després, amb la necessitat de garantir-se poder a les Corts, una investidura a la vista i amb l’esperança de comptar amb suports (o abstencions) futures per poder governar, Rajoy i els seus estan demostrant saber aferrar-se millor que el PSOE a allò de fer de la necessitat virtut, sense parar-se a pensar en les contradiccions que pugui implicar.

Notícies relacionades

El PP no podrà garantir aquests anhelats grups sense més suports. C’s ja ha dit que amb ells no hi comptin; Podem serà conseqüent i avalarà els nacionalistes, mentre que els socialistes no han volgut avançar la seva posició oficial, però es mostren oberts que CDC se surti amb la seva. «S’ha de veure si és reglamentàriament viable. El PSOE sempre ha sigut partidari de garantir la màxima pluralitat a la Cambra», va declarar la seva portaveu adjunta al Congrés, Meritxell Batet. 

La decisió de la Mesa sobre qui té grup i qui no es donarà a conèixer la setmana que ve. Mentrestant, l’acostament del PP als independentistes per una via o una altra seguirà fent parlar. Especialment C’s, que avui constataran que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras (només uns dies després que Francesc Homs), torna a trepitjar la Moncloa. La cita es produeix a petició de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. Fonts de la Moncloa expliquen que tots dos van acordar veure’s aprofitant que Junqueras té agenda a Madrid, en una reunió de feina que no tindrà cobertura pública i a la qual assistirà també el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.