LA NOVA LEGISLATURA

Què hi guanya CDC amb el suport al PP al Congrés

Si aconsegueix grup parlamentari, la nova CDC rebrà 500.000 euros a l'any més la devolució del milió i mig que va gastar en la propaganda electoral

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Els líders polítics solen defensar la necessitat de disposar de grup propi al Congrés ja que això els permet tenir veu autònoma a Madrid. Implica un portaveu, temps d'intervenció en els plens i altres prebendes de les rutines parlamentàries. Però existeix un altre motiu que no solen mencionar, encara que és capital, l'econòmic. Tant la llei orgànica del règim electoral general com el vell reglament del Congrés –és del 1982- estableixen certs privilegis monetaris per als partits que han aconseguit configurar un grup propi.

¿Què aconsegueix CDC amb el suport al PP per presidir el Congrés i la Mesa? De moment, recuperar un milió i mig gastat en ‘mailing’ en campanya, més mig milió d'euros a l'any, imports que rep gràcies al blindatge del grup propi. Fonts populars han assegurat que els convergents van negociar tenir aquesta autonomia parlamentària a canvi del suport que dimarts li van prestar en les votacions al Congrés. Obtenen, per tant, bastant més del que diu Xavier Domènech quan els acusa de "vendre's per un plat de llenties".

De moment, Convergència rebrà, segons estipula l'article 28 del reglament, una subvenció fixa de 28.597 euros al mes. A més, una ajuda de 1.645 euros mensuals per cada un dels seus vuit diputats. En total, a l'any, això suposa 501.132 euros.

A aquesta xifra s'hi hauran de sumar altres que els diputats rebran per altres qüestions, com a complements per ser membres de la Mesa, comissions i altres despeses, que es definiran en els pròxims dies, quan quedin configurats els grups parlamentaris.

A més, la llei electoral també estableix altres ajudes que només es concedeixen als que hagin aconseguit grup propi al Congrés. Es tracta de la devolució de l'import que hagin invertit en propaganda electoral durant la campanya, el denominat ‘mailing’. Convergència es va gastar 1,5 milions en aquest concepte el 26-J, però si no obtingués aquesta autonomia parlamentària, no podria recuperar-los.

MÀNIGA AMPLA O APLICACIÓ ESTRICTA

És el que li va passar a IU després del 20-D, que només va obtenir 2 diputats i es va veure destinat a quedar integrat en el grup mixt, cosa que li va impedir rebre el que s'havia gastat en ‘mailing’ de campanya. Encara que llavors ERC va proposar una fórmula de ‘rescat’, el PP i C's van vetar l'opció –malgrat que hi ha precedents- perquè van considerar que existia frau de llei en l'operació, ja que Alberto Garzón havia anunciat que ho feien exclusivament per rebre la subvenció.

El portaveu convergent, Francesc Homs, ha assegurat en els últims dies que no ha hagut de negociar el grup propi amb el PP perquè, encara que no arriba als requisits mínims que estableix el reglament –haver aconseguit el 15% del vot en les circumscripcions en què es presenta-, existeixen precedents al Congrés en què aquesta exigència ha sigut rebaixada. I és cert. La Cambra baixa ha buscat en nombroses ocasions tripijocs legals per beneficiar o castigar determinats partits.

Notícies relacionades

No obstant, com que és un criteri arbitrari, per rebre el premi de tenir grup propi vulnerant les rigideses del reglament és necessari comptar amb l'aprovació de la Mesa, que decideix amb laxitud o rigidesa segons qui la controli. És més un criteri polític que jurídic, admeten els lletrats de la Cambra. Recolzant el PP, CDC es va garantir aquest dimarts tenir de cara aquesta voluntat.  

ELS GREUGES COMPARATIUS

El dubte es dissiparà en qüestió de dies. Aquest dimecres s'obrirà el termini perquè els partits registrin les seves propostes i a finals de la setmana pròxima la Mesa –controlada per PP i C’s- decidirà quins grups propis aprova. A Podem ja donen per descomptat que hi haurà màniga ampla amb CDC, però que seran escrupolosament rigorosos amb la sol·licitud dels socis territorials dels morats. En Comú Podem, En Marea i A la valenciana, intueixen, tornaran a quedar-se sense autonomia per una aplicació estricta del reglament, en el seu article 23, que indica que no podrà concedir-se grup propi a aquells que no s'hagin enfrontat en les eleccions.