LA NOVA LEGISLATURA
Iglesias ja veu inviable intentar un govern alternatiu al de Rajoy
Podem tira la tovallola al constatar la seva distància amb el PSOE en la configuració de la Mesa del Congrés
El PP cargola Ciutadans perquè li doni un 'sí' a la investidura i li ofereix "perfeccionar" la LOMCE
Pablo Iglesias va descartar ahir la possibilitat que pugui forjar-se un Govern alternatiu al de Mariano Rajoy. Encara que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no va fer cap pas endavant en l’últim mes perquè aquesta opció tingués èxit, el líder de Podem havia fantasiejat de sumar els nacionalistes i poder constituir així una alternativa al PP. No obstant, després de comprovar amb «sorpresa» el pacte entre el PP, Ciutadans i els partits nacionalistes durant la sessió de constitució de les Corts, Iglesias reconeix que aquesta opció s’ha esfumat. Ja no hi ha «mà allargada» al PSOE, ni propostes per iniciar contactes.
Iglesias tira la tovallola perquè considera que ja abans l’havia tirat Sánchez. En el comitè federal del 9 de juliol, la cúpula socialista va assumir que les urnes no li van donar l’opció d’intentar governar i Sánchez va anunciar que es comprometia a «liderar l’oposició». Alguns barons, com Susana Díaz, van arribar a advertir en la reunió a porta tancada que intentar formar un Govern alternatiu podia convertir-se «en un malson».
El Rei rebrà des de dimarts fins dijous els partits i decidirà si encarrega a Rajoy formar govern
Iglesias ha passat de la frase «els números surten» que ha anat sostenint des de la nit electoral a «aquesta possibilitat no existeix i no és viable». En una entrevista a TVE, el líder morat va admetre que ja no alberga esperances d’aconseguir entesa amb Sánchez, després que tots dos partits tampoc es posessin d’acord a consensuar un candidat únic a presidir el Congrés. En les files socialistes no va agradar la maniobra dels podemistes per intentar que Xavier Domènech fos elegit per a aquest lloc. Si ja hi havia una mala relació entre el PSOE i Podem abans d’aquest episodi, va empitjorar encara més quan Sánchez es va assabentar que el partit morat estava mantenint reunions en paral·lel amb els nacionalistes perquè recolzessin Domènech mentre negociaven amb ells.
Preguntat Iglesias per la conversa amb el Rei la setmana que ve, a la ronda de consultes prèvia a la investidura, va mostrar la seva total disposició a presentar-se a la cita i intercanviar impressions amb el Monarca. «Conversar amb el cap de l’Estat sempre és un plaer», va afirmar.
Felip VI va anunciar que la setmana que ve farà la ronda amb els dirigents polítics per decidir si encarrega la formació de Govern. Les trobades començaran dimarts al matí amb el representant de Nova Canàries i acabaran dijous que ve a les cinc, amb Rajoy. Després d’aquesta última cita, el Rei convocarà la presidenta del Congrés per comunicar-li les seves conclusions i, si ho considera oportú, traslladar-li el nom del candidat a la investidura.
Si Felip VI veu un candidat amb possibilitats de formar Govern, n’anunciarà el nom; si no, pot ser que repeteixi la fórmula que va utilitzar després del fracàs de la investidura de Sánchez, al març, quan va assenyalar que «de moment» deixava els contactes amb els partits polítics.
El cap de l’Estat no està subjecte a cap termini legal. Únicament s’activa un límit temporal de dos mesos a partir de la celebració de la primera sessió d’investidura. Rajoy va suggerir fa uns dies que seria el 2 d’agost, una data possible si el Rei dóna el seu nom i Pastor convoca ràpidament el ple d’investidura per a aquell dia.
Que la ronda del Rei comenci dimarts que ve i s’acabi dijous, dóna al líder del PP set dies més per intentar aconseguir un acord amb la finalitat de tirar endavant la investidura en segona volta, en la qual es necessita majoria simple. Per ara compta amb l’abstenció anunciada dels 32 diputats de Ciutadans, un suport insuficient, ja que ha d’aconseguir més sís que nos. El PP (amb 137 escons) segueix pressionant Albert Rivera perquè rectifiqui la seva decisió i anunciï el sí de la seva formació, una manera d’acorralar entre els dos partits Sánchez perquè s’abstingui.
CANVIS
Notícies relacionadesSi la setmana passada la secretària general popular, María Dolores de Cospedal, va acceptar fer retocs a la reforma laboral per «millorar-la», ahir el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, va declarar que el seu partit podria «assumir» canvis en la reforma de l’educació (LOMCE) per «perfeccionar-la» i també estudiar canvis en l’àrea de justícia, com reclama el partit taronja. Uns gestos que intenten calmar els ànims dels de Ciutadans després de l’acostament als nacionalistes per a la constitució de la Mesa del Congrés.
El portaveu a la Cambra baixa, Juan Carlos Girauta, va avisar el Partit Popular que no vol «més sorpreses» amb partits independentistes i nacionalistes abans de la investidura perquè aquestes formacions mai mouen fitxa «a canvi de res».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín