La fiscal de l'Estat es mulla davant la guerra de comissaris lligats a l'operació Catalunya
Consuelo Madrigal defensa que hi ha "molt bones raons" per apartar Martín Blas de la investigació que afecta Villarejo, tenint en compte la seva enemistat manifesta
/
Si fa unes hores la Fiscalia General de l'Estat ha decidit emetre un comunicat, ara és la seva màxima responsable, Consuelo Madrigal, qui opta per mullar-se en la guerra pública i notòria que protagonitzen els comissaris José Villarejo i Marcelino Martín Blas, tots dos sospitosos de conèixer en profunditat, entre altres coses, els detalls de l'operació Catalunya -suposadament impulsada des del Ministeri de l'Interior per airejar corrupteles de polítics independentistes-. Segons Madrigal, és un error que el comissari Martín Blas sigui ara l'encarregat d'una investigació judicial molt centrada en Villarejo, que havia sigut company seu en la cúpula del ministeri i amb qui ara té una nefasta relació, segons han deixat tots dos en evidència en les declaracions que han fet recentment davant un tribunal.
Així doncs, Madrigal ha defensat davant càmeres i micròfons aquest divendres a El Escorial (Madrid) el criteri del fiscal d'una de les peces separades del ‘cas Nicolás’, que demana que s'aparti de les indagacions sobre una suposada gravació il·legal a policies i agents del CNI Martín Blas, per no poder garantir l'“aparença d'imparcialitat exigible” quan li toca redactar informes policials precisament sobre Villarejo, sospitós d'estar al darrere d'aquesta gravació. Per acabar-ho d'embolicar, un dels policies que van participar en aquesta conversa amb agents secrets --precisament des del seu telèfon es va activar la gravació-- va ser precisament Martín Blas.
Per tant, la fiscal general de l'Estat considera que hi ha “molt bones raons” perquè el comissari Martín Blas faci un pas enrere i la comissió d'investigació en què participa sigui dissolta immediatament, i insta el jutge Arturo Zamarriego que actuï en conseqüència. Precisament Zamarriego va decidir ja fa un any encarregar a l'esmentat comissari i a un dels seus antics col·laboradors aquestes indagacions sobre la gravació, sabent que havia sigut cessat del seu lloc a Afers Interns de la Policia i que era un dels protagonistes del cas que havia d'investigar, ja que el telèfon des del qual suposadament es grava els agents del CNI era el seu. Ara, una vegada hagi recollit el criteri de totes les parts, haurà de prendre una decisió.
ENCREUAMENT DE VERSIONS
Es dóna la circumstància que ha sigut en el si d'aquesta peça separada del ‘cas Nicolás’ on tant el comissari Villarejo com el comissari Martín Blas, des de diferents òptiques, s'han referit a aquesta operació Catalunya, encara que cap hagi usat aquests termes de forma literal per referir-s'hi.
Així, Villarejo, en la seva declaració davant el tribunal que va ser gravada i difosa per aquest diari, va admetre que durant els últims anys s'ha encarregat d'investigar delictes a Catalunya, “com el 'tema Pujol”. I de passada va afegir que ho feia amb el suport de Martín Blas, en aquell temps al càrrec d'Afers Interns de la policia. Però Martín Blas, també davant el jutge Zamarriego, va negar la major i va sostenir que ell tenia una relació mínima amb Villarejo i que només el va veure “dues o tres vegades” i sempre al despatx de qui va ser el responsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) fins fa unes setmanes, Eugenio Pino.
De tota manera, en un dels informes policials més rellevants que fins ara s'han entregat en aquesta causa, que avalat per Martín Blas com a responsable de la comissió judical investigadora i que està inclòs en el sumari del cas, s'apunta directament que una de les “competències” de Villarejo en la desena legislatura era “el procés independentista”.
EL 'FERNANDEZGATE'
Madrigal també ha sigut preguntada aquest divendres a El Escorial per qüestions que afecten directament el ministre en funcions Jorge Fernández Díaz, especialment pel 'Fernándezgate', com es coneix la difusió de converses gravades en el seu propi despatx oficial que van ser mantingudes fa dos anys amb el magistrat Daniel de Alfonso, exresponsable de l'oficina Antifrau, i que també anaven dirigides a 'fabricar' investigacions sobre corrupció de polítics sobiranistes.
Notícies relacionadesRespecte a això, ha dit que "assumeix el criteri" de la Fiscalia del Tribunal Suprem que el 14 de juliol va afirmar que no veu cap delicte en l'actuació del ministre, mentre que sí que ha remès la investigació respecte a De Alfonso a les fiscalies de Madrid i Barcelona per revelació de secrets i malversació, informa Europa Press.
D'altra banda, preguntada per les declaracions del fiscal Pedro Horrach sobre si Fernández Díaz hauria d'estar cessat i encausat per les converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Madrigal simplement ha contestat: "Llibertat d'expressió".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"