Sánchez es replega

El líder del PSOE manté un perfil baix i sent que guanya aire abans de les audiències amb el Rei gràcies a l'entesa del PP amb els nacionalistes

Els socialistes, que veuen "menys pressió" envers ells, temen que Rajoy demani al Monarca que s'esperi per nomenar-lo candidat a la investidura

undefined34683950 madrid 13 07 2106 politica el pte del gobierno en funciones 160721183359

undefined34683950 madrid 13 07 2106 politica el pte del gobierno en funciones 160721183359

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

«S’ha acabat la pressió», va dir dimarts un destacat dirigent del PSOE. L’hemicicle acabava d’escollir els integrants de la Mesa del Congrés (president, vicepresidents i secretaris), i els nacionalistes catalans i bascos havien prestat vots al PP i a Ciutadans per blindar els seus candidats. Els socialistes van veure com el seu aspirant a presidir la Cambra baixa, Patxi López, va ser derrotat per Ana Pastor, però el resultat de la votació també va demostrar que no era del tot impossible el que ells defensaven des dels comicis del 26 de juny. Pressionat per facilitar mitjançant la seva abstenció la continuïtat de Mariano Rajoy a la Moncloa, Pedro Sánchez, que com la resta dels principals líders es veurà amb el Rei dijous, fa setmanes que insisteix que el president en funcions s’ha d’assegurar la reelecció amb els seus «afins ideològics», grup en el qual el secretari general del PSOE inclou CDC i el PNB.

Els socialistes han estat bastant menys pressionats arran de la constitució del Parlament. El focus s’ha desplaçat als nacionalistes catalans i bascos com a potencials aliats en la investidura de Rajoy, un rol que tots dos neguen amb vehemència. Tot i així, la frase del dirigent socialista tenia molt més d’anhel que de constatació. Les mirades no han estat tan posades sobre Sánchez els últims dies, però la direcció del seu partit tem que tot torni a començar amb les audiències amb el Monarca per explorar la governabilitat del país. Sobretot si Rajoy, com anticipen els socialistes, demana al Monarca que encara no el designi com a candidat oficial, amb l’argument que continua sense comptar amb la col·laboració del PSOE.

Aliè a la pressió

Aliè a la pressióSánchez, mentrestant, intenta mantenir-se aliè a qualsevol pressió, ocupant un segon pla, reduint al mínim les seves aparicions públiques. Així es mantindrà fins que es reuneixi dijous amb Felip VI. Des dels comicis només ha ofert una brevíssima roda de premsa i dos discursos, al comitè federal i davant els parlamentaris socialistes, en els quals ha eludit qualsevol autocrítica sobre els 85 diputats aconseguits, el pitjor resultat en la història del partit.

Notícies relacionades

El líder socialista formalment continua mantenint totes les opcions obertes, però insisteix que no facilitarà la continuïtat del PP. Els seus col·laboradors assenyalen que aquesta posició no canviarà si Rajoy continua comptant només amb els seus 137 escons, però si els 32 diputats de Ciutadans passen de l’abstenció al suport, reconeixen que aquesta aliança, a només set vots de la majoria absoluta, serà gairebé impossible de frenar.

L’altra possibilitat, la del Govern alternatiu juntament amb Podem i els nacionalistes, no s’ha plantejat mai amb seriositat dins el PSOE, més enllà d’un sector minoritari dels seus líders territorials (entre ells, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta), i ja ha sigut rebutjada per Pablo Iglesias, que fins ara n’era el principal defensor. «Aquesta possibilitat no existeix i no és viable», va dir el secretari general del partit morat dijous.