EL POLS INDEPENDENTISTA

L'oposició intenta frenar la votació de les conclusions del procés constituent

Ciutadans busca la unitat d'acció de tots els grups davant Junts pel Sí i la CUP

El PSC i Sí que es Pot rebutgen que el document sigui votat pel ple del Parlament

rjulve34738003 gra071  barcelona  18 07 2016   el presidente de la comisi n160725124935

rjulve34738003 gra071 barcelona 18 07 2016 el presidente de la comisi n160725124935 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts

La votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent pot posar en dificultats no solament Junts pel Sí i la CUP, sinó també la resta de grups parlamentaris, que hauran de decidir què fan si finalment el document arriba al ple. És per això que l'oposició està intentant frenar una votació que està amenaçada amb sanció per part del Tribunal ConstitucionalTribunal Constitucional, que va advertir "als poders implicats i als seus titulars, especialment a la Mesa del Parlament, sota la seva responsabilitat, del seu deure impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats" del TC. Pel tuit que ha subscrit aquest dilluns el cap de files de Junts pel Sí, Jordi Turull, el seu grup sembla decidit a sotmetre a votació el text.

Es dóna per fet que, arribat el moment de votar, Ciutadans, el PSC i el PPC rebutjaran les conclusions, però la incògnita prèvia és si participaran en la votació o evitaran fer-ho per no incórrer en una possible desobediència al Constitucional. La cap de l'oposició i líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha anunciat aquest dilluns que contactarà amb la resta de grups per intentar forjar una unitat d'acció davant Junts pel Sí i la CUP si forcen la votació de les conclusions. No ho ha explicitat, però una de les possibilitats que estudia el partit taronja és absentar-se de la votació.

Notícies relacionades

Aquest gest de protesta es podria estendre a socialistes i populars. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha afirmat que el seu grup s'oposa a debatre el document i que sotmetre'l a votació suposaria "un error encara més greu" que la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre del 2015. "Ningú té dret a posar les institucions fora de la llei, en cap cas és democràtic saltar-se la llei", ha alertat la diputada socialista a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de recordar-li que va ser la Mesa la que va optar la setmana passada per no portar a ple les conclusions.

En cas que diversos grups declinessin participar en la votació, ¿què faria Catalunya Sí que es Pot? La portaveu d'ICV (una de les forces que integra la coalició), Marta Ribas, defensa que el document no arribi al ple i que, en tot cas, sigui la Mesa la que prengui la decisió d'incorporar-lo sense esperar que ho sol·licitin els grups. "La Mesa és l'òrgan de govern del Parlament. Que ho demanin dos grups seria un desgovern i un flac favor a la Mesa". Els ecosocialistes opinen que el desafiament al TC és una altra cessió de Junts pel Sí a la CUP a canvi de salvar la moció de confiança al president Carles Puigdemont.