EL POLS INDEPENDENTISTA
C's, el PSC i el PP es desentenen de la votació sobre el procés
Els populars amenacen d'anar-se'n de l'hemicicle i els socialistes s'inhibiran
Sí que es Pot votarà en contra del text tot i ser partidari de no portar-lo al ple
/
Tres per quatre carrers. O com diria Woody Allen, “dos jueus, tres opinions”. Amb aquesta expressió, que potser convindria actualitzar en ‘quatre per cinc carrers’ es pot descriure la resposta que els grups de l'oposició donaran al desafiament sobiranista al Tribunal Constitucional, és a dir, a la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituents. Ciutadans, el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot faran cadascun el que el seu lliure albir els dicta que, com sol passar, no es correspondrà amb la de cap altre grup. No hi haurà ni indici d'unitat. La votació està prevista per dimecres al matí, segons ha confirmat, se suposa que sense voler, un diputat de la CUP.
Demà al Parlament el búnker PP-PSOE-C's-CSQP s'alinearan contra el Procés Constituent.https://t.co/RorHw7ULob
— Sergi Saladié (@saladiesergi) 26 de julio de 2016
Tenint en compte que la votació no serà única, sinó doble, les quatre respostes poden convertir-se en fins a vuit. Tot començarà cap a migdia quan Junts Pel Sí i la CUP, de viva veu, demanaran que s'inclogui en l'ordre del dia la ratificació de les conclusions. Aquesta serà la primera votació, la que veurà si es permet debatre o no les conclusions i votar-les. En aquest punt, Ciutadans no sap què farà, més enllà que no hi votarà a favor; el PP i el PSC votaran en contra que es pugui debatre i votar. Per la seva banda, Sí que es Pot, que considera que aquesta és una manera bastarda de fer entrar un punt en l'ordre del dia i que el que tocaria seria que fos la Mesa del Parlament qui agafés el toro per les banyes i l'inclogués, es quedarà de braços plegats, sense emetre cap vot.
Una vegada superat el tràmit, gràcies als 72 vots que sumen Junts pel Sí i la CUP es procedirà a la presentació de les conclusions i el posterior debat. En aquest punt, se segueix sense saber què farà Ciutadans; el PP ha anunciat al matí que s'aixecaria en bloc i se n'aniria, pensant potser que algú secundaria la iniciativa, però no. De manera que sembla que no s'aixecaran, però no hi ha res segur. Si no s'absenten no emetran cap vot. El PSC vol evitar grans espectacles, així que ni li ha passat pel cap fer mutis i, per contra, participarà del debat, bàsicament, se suposa, per recordar la il·legalitat en què s'estaria caient, però tampoc emetrà cap vot.
Sí que es Pot, sempre amb la màxima de donar respostes diferenciades tant al bloc unionista com a l'independentista, sí que participarà del debat i votarà les conclusions. Votarà que no, en concret.
PRÈVIA CALENTA
La sessió promet ser distreta, considerant el que s'ha vist i escoltat en la prèvia de dimarts. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha demanat a Carme Forcadell que "assumeixi les seves responsabilitats" i freni la votació de les conclusions."Li exigim que sigui la presidenta del Parlament i no la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) des del Parlament", ha apuntat.
Xavier García Albiol, per la seva banda, ha recorregut al casticisme per compondre un "que ellos [JxSí i CUP] se lo guisen y ellos mismos se lo coman". I ha llançat una dura advertència: "Si el Parlament comet un atemptat contra l'Estat de dret i la democràcia, el Govern no es quedarà de braços plegats i els diputats independentistes acabaran pagant-ne les conseqüències".
Notícies relacionadesPel PSC no ha sigut el primer espasa, Miquel Iceta, el que s'ha pronunciat, en l'intent de rebaixar el perfil de la qüestió. Ferran Pedret, membre de la comissió d'estudi, ha destacat que el seu partit no té "gens de por" a debatre les conclusions però que s'estimaria més no fer-ho perquè suposa un “xoc institucional, social i polític”. Per Pedret, tot respon a una "maniobra" de JxSí per satisfer la CUP de cara a la qüestió de confiança a Carles Puigdemont.
L'ecosocialista Joan Coscubiela, de Sí que es Pot, ha subratllat que la seva força va participar en l'impuls de la comissió d'estudi "convençuda de la necessitat d'establir diàleg", però ha lamentat que “portar aquestes conclusions al ple només significa" dinamitar-lo.