Por d'unes altres eleccions i mirades de reüll al PSOE

Els líders polítics creuen que el Rei no nomenarà aquest dijous Rajoy candidat

L'esquerra tempta Sánchez i el PP aixeca més recel per la corrupció

jcortadellas34831390 gra025 madrid  27 07 2016   el rey felipe recibi  en el pala160727115540

jcortadellas34831390 gra025 madrid 27 07 2016 el rey felipe recibi en el pala160727115540 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

En vigílies que el cap de l’Estat tanqui avui la seva quarta ronda d’audiències des de començament d’any per buscar un president, el pessimisme davant la possibilitat que el bloqueig polític finalitzi amb unes terceres eleccions es va imposar. En els líders polítics, com queda en evidència en les compareixences que van oferint davant la premsa des de dimarts passat. I sembla que també a la Zarzuela, segons van narrant els portaveus parlamentaris menys reticents a revelar les paraules o les sensacions que els transmet Felip VI. Per exemple, Alexandra Fernández, d’En Marea, que va assegurar que per al Rei resulta «imprescindible» evitar una altra cita amb les urnes i que, en aquesta línia, reclama un esforç als seus interlocutors.

Però fins que hi hagi la possibilitat que es doni aquest fosc escenari, això és, el d’una altra repetició electoral per incapacitat política, fa falta que algú accepti l’encàrrec del Monarca de presentar-se a la investidura i posar en marxa el rellotge constitucional. Així començarien a córrer els dos mesos des de la celebració d’aquesta sessió parlamentària (amb independència que sigui  fallida o no) per poder convocar comicis. Aquest panorama i els llimbs jurídics que es poden obrir si Mariano Rajoy rebutja fer un pas al davant  també preocupa i molt, diuen, el cap de l’Estat.

«El Rei ha mostrat preocupació perquè no comenci a comptar el rellotge. La meva impressió és que aquesta vegada no passarà com en l’anterior legislatura», va assenyalar ahir Joan Baldoví, de Compromís. Era la seva forma d’augurar que si Rajoy arriba a la reunió amb el Rei amb el no al davant, no passarà el mateix que després del 20-D, quan Felip VI va optar per instar el líder del PP a intentar la Presidència i obligar que fos ell qui ho declinés públicament. Una cosa similar va dir Xavier Domènech, d’En Comú Podem, incidint en la inquietud amb què viu el cap de l’Estat la possibilitat que el temps no comenci a córrer. Partint d’aquestes premisses, que gairebé tots semblen compartir, la majoria dels dirigents que han trepitjat la Zarzuela consideren que aquesta ronda s’acabarà sense que es proposi candidat.

Si es compleix el vaticini, Felip podria donar uns dies o setmanes més als grups –sobretot al PP– perquè intentin un acostament. Però l’ambient no és propici: la decisió judicial d’encausar el partit que dirigeix Rajoy i diversos dels seus membres per encobriment arran del presumpte esborrament dels discos durs dels ordinadors de Luis Bárcenas, extresorer de l’organització, complica les coses. Tot i així, ahir sí que hi va haver contactes reconeguts entre els quatre principals dirigents polítics, pel nou desafiament llançat des del Parlament.

El consens territorial entre el PP i el PSOE continua vigent, però les notícies que arriben dels tribunals consoliden el 'no' a Rajoy dels socialistes, que exigiran la seva compareixença al Congrés quan la sentència judicial sigui ferma. Instal·lat en l’«abstenció tècnica» al líder del PP, C’s s’aferra a aquesta novetat judicial per incidir en el fet que aquest ha de fer un pas enrere i exigir que, en tot cas, doni explicacions ara, abans fins i tot d’intentar ser investit. Si és que ho intenta alguna vegada.

L’ALTERNATIVA

L’altre camp a explorar podria ser la formació d’un govern alternatiu d’esquerres, amb Pedro Sánchez al capdavant. Algunes formacions com Compromís i les confluències de Podem van aprofundir en aquesta idea en les últimes hores, mentre que els nacionalistes, més tebis, estan disposats a participar en aquest tipus de negociació si s’obrís.

La idea, que divideix profundament els socialistes, no sembla tenir possibilitats de tirar endavant. Ahir mateix, el secretari d’organització del PSOE, César Luena, va subratllar que Sánchez no intentarà conformar una majoria alternativa a la del PP i va culpar Pablo Iglesias de «rebentar» qualsevol entesa.

Notícies relacionades

El pessimisme regna al Parlament i a la Zarzuela. Gairebé tots els dirigents s’han queixat davant Felip VI que Rajoy no negocia, malgrat que en el seu entorn apuntin al  contrari. Ni a l’esquerra es posen elements per trobar altres camins.

«Aquí ningú es mou», es va queixar Francesc Homs, portaveu de CDC. Des del PNB, Aitor Esteban va lamentar que els socialistes no desbloquegin la situació i llancin continus missatges als populars perquè es llancin als braços dels seus suposats «afins ideològics», entre els quals inclouen els nacionalistes. «¿Què necessita el PSOE? ¿Què els altres ens abstinguem per tapar-los les vergonyes?», es va preguntar Homs.