El TC suspèn el full de ruta i dóna temps a Forcadell per explicar-se
El ple del Constitucional accepta el tràmit d'execució del Govern central per unanimitat
Les parts tenen ara 20 dies per presentar al·legacions
El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu. /
Si dels plens del Tribunal Constitucional (TC) s’acostumen a esperar poques sorpreses quan aborden qüestions relatives al procés sobiranista, en el d’ahir, que estudiava el nou desafiament del Parlament de dimecres passat, encara menys. I expectatives complertes. Així, el TC va acordar suspendre per unanimitat la ratificació a la Cambra catalana de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. En un conclave extraordinari i que va durar tot just una hora, el TC va admetre a tràmit l’incident d’execució de la sentència presentada divendres passat pel Govern. Es donen ara 20 dies a les parts perquè formulin les pertinents al·legacions.
És a dir, l’alt tribunal es dóna aquestes gairebé tres setmanes (podrien haver sigut menys, és a dir, han corregut, però no esprintat) perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la Mesa expliquin el compliment per la seva part de la sentència del 2 de desembre del 2015 i l’acte del 19 de juliol del Constitucional. A la presidenta de la Cambra catalana, per tant, se li respecta el pròxim viatge a Etiòpia, tot i els crits d’horror proferits des d’algunes instàncies que feien pensar que en lloc d’anar-se’n de vacances, Forcadell marxava a l’Àfrica per ocultar-se com si fos Ronald Biggs, l’assaltant del tren de Glasgow, al Brasil.
MESURES COERCITIVES
Segons el Govern i el mateix TC, la comissió del procés constituent (i les seves conclusions) deriven de la declaració de sobirania del 9 de novembre del 2015, que va ser suspesa, al seu torn, aquell 2 de desembre. I per això es va advertir el 19 de juliol que, si es votava, es cometria una il·legalitat. No serà fins que es rebin i analitzin els informes de la Mesa (s’ha de recordar que el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, va carregar durament la setmana passada contra la presidenta) quan l’alt tribunal prendrà, si és procedent, mesures coercitives com la multa o la suspensió de les funcions i fins i tot obrir la via penal, com va sol·licitar el Govern en funcions contra Forcadell per l’incompliment de les resolucions.
El TC va acordar notificar personalment a Forcadell i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, juntament amb la resta dels membres de la Mesa de la Cambra catalana i de l’Executiu català, la seva eventual responsabilitat, fins i tot penal, si ignoren la suspensió.
"INCOMPRENSIBLE" PER A MUNTÉ
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar «del tot incomprensible» que el TC pugui prendre mesures contra Forcadell per haver permès que la Cambra votés. Va recalcar que es tracta d’unes conclusions «de caràcter polític», sense efectes jurídics, de manera que, segons el seu parer, no tindria sentit que el TC les suspengués. Segons la portaveu, les conclusions «no vulneren» la Constitució, sinó que «el que estan fent el Govern i el Parlament és obeir i tirar endavant el mandat democràtic» de les eleccions catalanes del 27 de setembre passat. Perquè aquest és l’argument dels independentistes. Les conclusions no deriven de la declaració del 9 de novembre, sinó del
27-S, perquè en els programes electorals –que aleshores no van ser recorreguts– ja s’explicitaven els passos a fer.
La flamant coordinadora del PDC, Marta Pascal, va respondre a la decisió del TC apuntant que «una altra vegada» es trenca l’«Estat de dret», amb la nul·la diferenciació entre els poders de l’Estat. ERC i la CUP van assenyalar que no pensen acatar el que digui el Constitucional. El diputat dels republicans al Congrés Joan Tardà va ser contundent: «Ens mantindrem fidels al Parlament. Si s’ha de desacatar, desacatarem». Mireia Vehí, dels anticapitalistes, va asseverar que la seva força «seguirà amb el desplegament del procés constituent», i la també diputada Anna Gabriel va advertir que una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament suposaria un «punt de no retorn» i donaria peu «a una resposta de país».
NO "PREMIAR" CDC
Notícies relacionadesEn la trinxera antiindependentista, el principal partit de l’oposició al Parlament, Ciutadans, va creuar interessos per insistir al PP i el PSOE que no «premiïn» CDC/PDC amb un grup al Congrés. A més, Espejo-Saavedra, a les ordres de Forcadell a la Mesa, va anunciar que presentarà unes al·legacions davant el Constitucional en què denunciarà que la presidenta de la Cambra catalana «va incomplir» el seu deure i va permetre un «frau de llei».
Segons el parer d’Espejo-Saavedra, «és normal» que el TC hagi suspès les conclusions i es plantegi accions contra Forcadell, perquè «quan qualsevol ciutadà se salta les lleis els tribunals actuen».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao