Rajoy tempta Rivera perquè també negociï la investidura
La Moncloa suggereix incloure-hi, a més, la reforma de l'administració en "el 'pack'"
La direcció del PSOE avisa propis i estranys que no "s'indultarà" el líder del PP
El Govern en funcions va tornar a exhibir el seu optimisme sobre un possible acord amb Ciutadans que permeti la reelecció de Mariano Rajoy. «Ha sigut només un primer pas, però positiu», va dir després del Consell de Ministres la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, referint-se a la reunió que Rajoy i Albert Rivera van mantenir dimecres i a partir de la qual s’ha redoblat la pressió al PSOE. L’enfocament que pretenen seguir en les negociacions amb Rivera, segons fonts de l’Executiu, consisteix a tractar l’aprovació del sostre de despesa, dels Pressupostos i la investidura pròpiament dita «com si fossin un 'pack'». I per intentar que els taronges acceptin aquest plantejament, ofereixen incloure-hi un extra, que seria la racionalització de les administracions.
«És un assumpte que a Ciutadans li interessa molt», va subratllar Santamaría a la premsa. Cert. Però el pla dels populars xoca, almenys de moment, amb tres elements: el primer, que Rivera va avisar que es nega a negociar la investidura i que no es mourà de l’abstenció ja garantida; el segon, que l’únic assumpte que vol abordar en profunditat abans que Rajoy aconsegueixi suports per a la reelecció és l’impuls d’un pacte antisecessionista (en economia es limitarà a l’intercanvi de dades fins que es renovi el Govern), i el tercer, que la reforma de l’Administració que defensen a C’s inclou la supressió de les diputacions, tema tabú per als conservadors.
«Es tracta de seguir parlant. Hi ha molts assumptes sobre els quals ens podem entendre. El president va entregar al senyor Rivera documents i hi ha elements importants de coincidència, però cal ser prudents i treballar amb rigor», va emfatitzar la portaveu governamental, que va evitar aclarir si Rajoy es presentarà a la investidura si no compta amb els suports suficients. Santamaría va supeditar un possible ple perquè el seu cap sigui investit al fet que prèviament hi hagi acord amb altres forces polítiques, deixant entreveure que, segons el seu parer, sense una circumstància no té per què donar-se l’altra. «La data important és la de l’acord, no la del debat. La data de l’acord determinarà la del debat», va explicar. «Seria poc coherent fixar una data sense ser conscients que hi ha una negociació. Si tanquem un acord, la data seria immediata», va afegir poc després la vicepresidenta.
La pressió al PSOE perquè canviï el seu rebuig a Rajoy per una abstenció, un escenari que els populars estimen probable sempre que C’s passi al suport (quedarien així a set escons de la majoria absoluta), va ser un altre dels eixos de la compareixença de la vicepresidenta. Santamaría va incidir en la importància d’aprovar els comptes públics perquè les comunitats autònomes (la majoria en mans socialistes) comptin amb finançament, apel·lant a més a la «responsabilitat» del partit que lidera Pedro Sánchez.
«Cada partit ha de respondre a l’interès general. Espanya necessita un Govern i apel·lo a la responsabilitat de tots. Entenc les diferències ideològiques, però els constitucionalistes i moderats han d’entendre’s. Hem de fer una reflexió i ser conseqüents», va acabar dient la portaveu l’endemà que l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero se sumés al grup de càrrecs socialistes que demanen al PSOE reconsiderar la seva negativa a Rajoy. El popular Javier Maroto va fer directament una crida als barons del PSOE, mentre que Fernando de Páramo, de Ciutadans, va reclamar a Sánchez que aparqui les seves «crisis internes», deixi de mirar de reüll C’s i reaccioni per evitar comicis. «Li demanem a Sánchez que sigui responsable i que es posi a treballar per desbloquejar la situació», va asseverar.
"UNITS" AL VOLTANT DEL ‘NO’
Ahir el president d’Aragó, Javier Lambán, va aplaudir el suggeriment de Zapatero a través de les xarxes socials, mentre que l’exvicepresident Alfonso Guerra va reiterar a 'Tiempo' que l’abstenció és l’única manera de sortir de l’embús institucional que viu Espanya. Davant el degoteig de declaracions proclius a un canvi de vot –escasses però amb ressò en ple període estival–, la direcció socialista va mirar de posar el fre. Així, el portaveu Antonio Hernando va sentenciar que els socialistes seguiran «units» al voltant del no i que el PP, una organització «processada per finançament il·legal i finançament il·legal», ha de perdre esperança de trencar els dirigents del PSOE. Hernando tampoc va perdre ocasió de llançar un missatge als seus companys. «En l’últim comitè federal es va estar debatent set hores. Si cal més debat perquè algú ha canviat d’opinió, hi haurà més debat, però no crec que cap dels nostres dirigents tingui la intenció de canviar i voler indultar Rajoy amb el seu vot o la seva abstenció», va etzibar.
Investidura Consell de Ministres Ciutadans PP - Partit Popular Soraya Sáenz de Santamaría Albert Rivera Govern Mariano Rajoy
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan