Els comuns apunten a la Generalitat
En Comú Podem postula una alternativa d'esquerres al Parlament després de les seves dues victòries en les generals a Catalunya
Per desallotjar els convergents de la plaça de Sant Jaume, necessiten trencar l'aliança d'ERC i el PDC
/
Quan la boira electoral està lluny d'aclarir-se i ningú descarta que es puguin encadenar uns tercers comicis, els comuns ja veuen un altre repte electoral: la Generalitat. Xavier Domènech recalca que En Comú Podem és l'única alternativa a Convergència, una tesi que ja va defensar la mateixa nit del 26-J.
"Volem consolidar un espai polític que ha guanyat en dues eleccions i constituir una alternativa de Govern i de país", manté l'home que ha capitanejat la doble victòria comuna. Per poder desallotjar els convergents de la plaça de Sant Jaume i conformar un Govern d'esquerres, els comuns necessitarien que ERC canviés de socis. I, encara que d'aquí a l'any que ve poden canviar moltes coses, les relacions entre republicans i comuns no passen precisament pel seu millor moment. La tensió en campanya, en què ERC va passar a l'atac per evitar més fugues de vots progressistes i sobiranistes, s'ha mantingut en les últimes setmanes a les xarxes, que han amplificant les tibantors. "Durant la campanya ERC ens va convertir en els seus adversaris. El nostre repte, més que identificar adversaris electorals, és construir aquesta alternativa. La seva posició és legítima però dificulta el Govern d'esquerres que crec que Catalunya es mereix", assegura Domènech. En aquest context, sembla difícil que En Comú Podem pugui trencar el matrimoni entre republicans i convergents. "Ara mateix l'aliança d'ERC amb Convergència és molt estratègica i de fons. A nosaltres ens toca treballar per construir el nostre espai. Si l'alternativa és prou forta i sòlida ja es veurà després dels resultats electorals", afegeix.
EL REPTE DE LA CONFLUÈNCIA
Notícies relacionadesEn el seu triomfant cicle electoral de l'últim any i mig, la gran punxada de l'esquerra alternativa va ser el 27-S. Barcelona en Comú no va pujar finalment al vaixell i Catalunya Sí que es Pot va naufragarCatalunya Sí que es Pot . Ara, amb el vent a favor del doble èxit electoral i amb el colauisme com a motor de la nau, En Comú Podem afronta el repte de passar de marca electoral a aliança fixa. Una tasca que no serà senzilla. Barcelona En Comú, Podem i Iniciativa segueixen mirant-se de reüll abans de capbussar-se a la piscina, nedant però guardant la roba, amb els dos últims disposats a mullar-se però sense voler dissoldre's. Entre el setembre i l'octubre s'haurien de fer els primers passos en la construcció de la confluència que, si no hi ha avanços electorals pel mig, faria entre el gener i el febrer el seu primer gran acte públic.
Encara que tots assumeixen que Ada Colau serà la líder de la confluència, pocs apostarien que l'alcaldessa de Barcelona deixés l'ajuntament per ser candidata en unes eleccions a la Generalitat l'any que ve. Veient el bon rendiment electoral que ha tingut Domènech, diverses veus dins l'animen a presentar-se com a candidat al Parlament, però ell continua defensant que els lideratges sortiran de forma natural en aquest procés de comunió. "No s'està discutint qui serà el candidat o candidata. El debat bàsicament és com iniciem i quin caràcter tindrà aquest procés, del qual emergiran els candidats i candidates".
PDECat En Comú Podem Xavier Domènech Podem Barcelona en Comú ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Ada Colau
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"