El número dos de Colau obre la porta a un referèndum unilateral

Gerardo Pisarello és el primer dirigent dels comuns que accepta la "legitimitat" d'aquesta via

"El poble català ha de poder decidir sense demanar permís", sentencia el tinent d'alcalde

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El número dos d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona per Barcelona en ComúGerardo Pisarello, obre la porta a recolzar el RUI, el referèndum unilateral d'independència que bona part del sobiranisme està situant com a nou objectiu a assolir. Per primera vegada, una veu destacada de l'espai del 'colauisme' obre aquesta porta, però amb condicions.

Pisarello, que ja va apuntar aquesta opció en un article en el digital 'Crític', ha insistit aquest dimecres a Catalunya Ràdio a obrir aquesta porta, d'una manera potser una mica més tímida que en el seu article d'opinió. "El poble català ha de poder decidir sense demanar permís" davant els bloquejos del PP, ha insistit. I respecte al RUI, ha afirmat que és un instrument "legítim" però que, segons el seu parer, "no apel·la a un sector del país que creu en la sobirania i no es considera independentista". "Em sembla una opció legítima, alguna cosa s'ha de fer, però no és prou eficaç per aconseguir aquesta transversalitat", ha abundat.

SÍ A LA DIADA DE L'ANC

Pisarello, a més, ha confirmat que Barcelona en Comú participarà en els actes de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en la pròxima Diada, cosa que contrasta amb les crítiques del líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, que no només no anirà a la manifestació de l'11-S, sinó que també ha dit que no se sent "apel·lat" per anar en aquesta convocatòria independentista.

Notícies relacionades

La presa de posició de l'espai dels comuns respecte al sobiranisme és objecte d'un debat intern, tal com reconeix el mateix Pisarello. I és que la posició de Rabell o la del nou líder de PodemAlbano Dante Fachin, entre altres, és diferent de la de Pisarello o el també membre del govern local d'Ada Colau Jaume Asens.

Com va explicar aquest dimarts EL PERIÓDICO, els comuns han mantingut contactes amb ERC els mesos precedents per mirar de trobar un punt de trobada sobre la qüestió sobiranista. La idea d'un RUI, després de tornar a la tesi del referèndum pactat, vinculada al procés constituent semblava que era un ingredient atractiu per a les dues parts, però el fet que aquesta tesi sorgís del si del sobiranisme, de l'ANC, i no d'un espai més neutre com és el dels promotors del procés constituent (que ha de desembocar en una Constitució catalana) ha engegat a rodar les converses entre dos espais que competeixen electoralment i es miren constantment de reüll, admetent espais en comú però alhora protagonitzant topades sonores a les xarxes socials o en polèmiques com la pròxima exhibició d'estàtues de Franco davant de l'edifici del Born Centre Cultural de Barcelona.

Munté defensa que el procés està viu

La consellera s'ha referit a la vigència del procés sobiranista en el discurs inaugural de la 48a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra a Prada de Conflent (França).