Iglesias assumeix la inacció com a estratègia de desgast a Sánchez
Podem es queda a la rereguarda i deixa al PSOE l'erosió de promoure la via d'esquerres
La desconfiança mútua allunya la possibilitat d'un pacte 'in extemis' després del previsible fracàs de Rajoy
/
Pablo Iglesias sol admetre que el dia que va conèixer Mariano Rajoy, l’octubre passat a la Moncloa, el va sorprendre el caràcter afable del seu adversari antagònic i la familiaritat amb què van entaular conversa. Des d’aleshores, reconeixen fonts del PP, els dos líders han anat parlant amb més fluïdesa del que seria previsible. També a Podem confirmen que al seu cap de files li resulta paradoxalment més senzill el diàleg amb Rajoy, malgrat l’abisme ideològic que els separa, que amb Pedro Sánchez.
Iglesias ha pogut aprendre del president en funcions que, de vegades, una aparent hibernació política resulta més productiva que l’assalt permanent. Rajoy, que es va mantenir inactiu després del 20-D mentre Podem, PSOE i Ciutadans fracassaven en la formació d’un govern alternatiu, va millorar els seus resultats electorals. En canvi, els tres partits que ho van intentar van ser penalitzats el 26-J.
HIPERACTIVITAT SENSE RÈDITS / La direcció de Podem va arribar a la conclusió que una bona part de la seva punxada a les urnes va tenir a veure amb una hiperactivitat al Parlament basada en constants cops d’efecte, que exigeixen una feina que després no va recollir rèdits. Consideren que la proposta del govern de coalició a Sánchez –en la qual Iglesias va reclamar la vicepresidència–, la taula negociadora d’esquerres, la negativa a seure amb Ciutadans i portar constantment les regnes els va acabar desgastant en comptes de subratllar el lideratge que perseguien.
Després d’aquesta lliçó, Podem ha passat a la letargia. Des de la direcció addueixen que la iniciativa d’un govern alternatiu a Rajoy correspon ara a Sánchez, ja que els va superar a les urnes, en una decisió que obliga el cap socialista a assumir l’erosió d’encapçalar una proposta de canvi que cada dia sembla més improbable i que al PP ja han batejat com a Govern Frankenstein.
Ahir hi va haver un nou foc creuat. El diputat Rafael Simancas va al·legar que si el PSOE no està dissenyant un Govern de canvi amb Podem per presentar-se a la investidura després del previsible intent fallit de Rajoy és perquè no se’n refien. «Tenen poca credibilitat», va adduir. Els podemistes lamenten que l’únic que han rebut com a resposta a les seves propostes són «bufetades», segons Rafael Mayoral, responsable de relacions amb la societat civil.
L’última topada revela que les ferides continuen obertes. Els socialistes no perdonen a Iglesias el vot en contra a Sánchez al març. Els podemistes se senten menystinguts i menyspreats.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista