En Comú Podem i C's hereten les butaques de CDC

Els morats acusen PP, PSOE i els taronges d'arraconar-los al 'galliner' del Congrés

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Quan dimarts que ve Mariano Rajoy s’enfronti al seu discurs d’investidura, els diputats l’escoltaran des dels escons que ocuparan durant aquesta legislatura, duri el temps que duri. No és que hi hagi una gran modificació respecte als llocs que van tenir en l’anterior període de sessions, però els partits han lluitat una vegada més per les butaques considerades estratègiques. Apressats per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, els grups van arribar ahir a un acord in extremis i a contracor. Podem es va avenir finalment a acceptar una distribució de l’hemicicle que considera injusta i que, segons opinen els del partit morat, és fruit d’un pacte entre PP, PSOE Ciutadans per garantir-se els llocs més privilegiats i arraconar-los a ells al galliner.

    

El focus del repartiment estava posat en qui heretaria les vuit butaques de l’antiga Convergència, que es veu obligada a cedir-les i integrar-se al Grup Mixt, que ocupa les últimes files. Aquest disputat espai ha sigut repartit entre Podem i C’s, amb quatre escons cada un al cobejat 'formatget' central.

  

 Per part morada s’ha convingut que aquestes quatre butaques i les situades just per sobre, a la filera següent, les ocupin els diputats d’En Comú Podem. Fonts de la coalició catalana han indicat que encara s’ha de definir si el seu líder, Xavier Domènech, s’asseurà en aquest lloc conquistat o tornarà a situar-se al terç de l’esquerra, en un emplaçament més endarrerit però just al darrere de Pablo Iglesias.

  

 Esquerra Republicana disposarà finalment de la mateixa fila que en l’anterior legislatura, igual que el PNB, que no es mou.

RIVERA GUANYA EN EL ‘FORMATGET’

Qui sí que hi surt guanyant, malgrat els resultats obtinguts el 26-J, és Ciutadans. Els d’Albert Rivera segueixen situats al centre de l’hemicicle. Tenen vuit diputats menys, però justament les cadires que han perdut són les del fons, i fins i tot guanyen visibilitat a les primeres files. A Podem li sembla que aquesta distribució de l’espai no guarda proporcionalitat amb la representació parlamentària. Posen com a exemple que el PSOE disposi de set escons de sortida –a primera fila darrere de la bancada blava reservada al Govern–, Ciutadans en tingui cinc, i ells, només tres.

    

Notícies relacionades

«Hem acceptat l’acord, però hem fet constar en l’acta [de la Mesa del Congrés] que el repartiment és marcadament desproporcional. El nostre pes en vots és més gran que la visibilitat. ¿És un gran problema? No», va lamentar el portaveu parlamentari podemista, Íñigo Errejón.

LA CADIRA DE GARZÓN

Amb aquesta distribució, els podemistes hauran d’encarar ara una altra decisió: on col·loquen Alberto Garzón, el seu aliat electoral. La seva butaca s’hauria d’ubicar en un lloc privilegiat, però el grup parlamentari disposa d’una primera fila molt sol·licitada i molt poc extensa: només disposen de tres butaques. En l’anterior legislatura les van ocupar Iglesias, la seva cap de gabinet, Irene Montero, i Errejón. Si cap d’aquests tres cedeix aquest espai –i es fa difícil d’imaginar que hi estiguin disposats–, a Garzón no li quedarà més remei que situar-se al darrere. Però resulta que també aquesta segona filera té els seus amos.