Les cinc raons del 'no' de Sánchez a Rajoy
El líder del PSOE intentarà sortir de l'eix 'ordre versus caos' i argumentarà que no es pot formar Govern a qualsevol preu
Pedro Sánchez, durant el debat d’investidura al Congrés dels Diputats. /
Pedro Sánchez necessita guanyar el debat argumental debat argumental de la investidura si vol neutralitzar la campanya de ‘Prèssing PSOE’ ‘Prèssing PSOE’ que intenta convertir-lo en el responsable que no hi hagi Govern i s'acosti l'horitzó de les terceres eleccions el dia de Nadal. Sap que Mariano Rajoy mirarà de tancar-lo en un discurs en què l'acusarà de falta de responsabilitat d'Estat i de privilegiar els seus interessos per sobre dels dels ciutadans. El secretari general dels socialistes es veu, més que mai, en la necessitat d'exposar arguments de contundència per justificar el seu ‘no’ al candidat popular fins i tot en unes circumstàncies tan compromeses i, a més, en l'obligació de ser pedagògic en les seves explicacions. Sánchez es dirigeix a tres grups a qui necessita persuadir. En primer lloc, els electors que el van elegir el 26-J, a qui dirà que no ha malvenut el seu vot amb un suport a Rajoy. En segon lloc, als indecisos que o bé es van abstenir o bé van votar Pablo Iglesias però podrien tornar a votar socialista. Aquests dos grups són de vital importància davant una possible repetició de comicis al desembre. I finalment, es dirigirà en clau interna als dirigents del PSOE. Si Sánchez té una urgència és justament la de ratificar el seu lideratge al capdadant del seu partit per evitar eventuals maniobres d'altres líders socialistes que posen en dubte les decisions preses pel secretari general. Aquests seran els seus principals motius per justificar un ‘no’ que bloqueja les institucions.
CORRUPCIÓ
Els politòlegs consideren que és la millor arma de Sánchez contra el PP i que serà el seu principal argument en el discurs que desplegarà dimecres al matí, quan intervingui des de la tribuna d'oradors. El líder del PSOE desgranarà els casos de corrupció que afecten el PP, com la trama Gürtel, que després de set anys d'instrucció, arriba el 4 d'octubre a judici amb les declaracions dels imputats a l'Audiència Nacional. Sánchez, que sap que l'escàndol tornarà a centrar l'actualitat informativa en qüestió de setmanes, intentarà treure el màxim rendiment d'aquesta tornada als titulars de la corrupció popular per evidenciar la seva tesi: no es tracta de casos aïllats sinó d'un partit on els comportaments il·lícits han arrelat. Amb els comicis bascos i gallecs el 25-S i la possibilitat d'unes terceres generals, confia que sigui un tema potencial de desgast per al PP, malgrat la ‘immunitat’ que ha demostrat l'electorat del partit conservador en aquesta qüestió.
NO A QUALSEVOL PREU
Sánchez intentarà desmuntar l'eix dicotòmic ordre versus deslleialtat que busca imposar Rajoy en el seu discurs d'investidura. El cap dels socialistes necessita sortir d'aquesta disjuntiva per evitar ser enquadrat en el marc de la falta de responsabilitat d'Estat davant un context que exigeix magnanimitat. Subratllarà que, encara que és important desbloquejar la situació, no es pot formar Govern a qualsevol preu. Que les urgències no poden ser excusa per legitimar polítiques injustes. Necessita resignificar el concepte ‘ordre’ i presentar la seva posició com una decisió que implica valentia, capgirar la polarització que imposa el PP i reivindicar-se com el líder que no es deixa acovardir per la pressió dels poders fàctics. També li dirà que no pot exigir-li lleialtat quan va votar ‘no’ a la seva investidura, al març.
LES RETALLADES
És el gran argument tangible. Sánchez evidenciarà en la seva intervenció que les polítiques d'austeritat implementades pel PP només han contribuït a obrir més la bretxa entre rics i pobres, que les classes mitjanes han sigut depauperades i que necessiten amb urgència l'ajuda d'un Estat que ha estat més pendent de satisfer els criteris marcats per Brussel·les que de recolzar els seus ciutadans. Les retallades en sanitat, educació i la falta de dotació pressupostària de la llei de dependència estaran en el discurs. També algun gest a les dones, com a població que més pateix els atacs de la crisi, i a les víctimes de violència masclista.
GOVERNAR SENSE OPOSICIÓ
Notícies relacionadesSánchez explicarà que l'únic propòsit de Rajoy és utilitzar la situació de bloqueig, de cansament de la població i l'amenaça d'eleccions per Nadal com a xantatge perquè el PSOE s'abstingui i li permeti governar. Acusarà el líder del PP de coaccionar-lo quan addueixi que només li falten sis vots per poder arribar a la presidència. Repetirà que el que busca en realitat el candidat popular és poder seguir a la Moncloa sense que la resta de partits exerceixin la seva tasca d'oposició i que busca un xec en blanc per perpetuar polítiques neoliberals que han conduït el país al fracàs.
DESLEGITIMAR EL PACTE AMB C’S
És conscient que el PP i Ciutadans utilitzaran en contra seu el pacte que van rubricar diumenge i li recordaran que de les 150 mesures incloses, almenys un centenar estaven també en l'acord que van subscriure PSOE i C’s en la investidura fallida del socialista. Per sortir d'aquesta pinça, argumentarà que no només són importants les mesures pactades, sinó el compromís ètic i ideològic dels dirigents que es comprometen a aplicar-les. Sánchez intentarà demostrar que Rajoy no és creïble, que aquestes polítiques són paper mullat i li recordarà promeses incomplertes al llarg de les anteriors legislatures. També subratllarà la falta de diàleg que l'ha caracteritzat i la incapacitat que ha demostrat durant els últims cinc anys per arribar a consensos per posar en evidència la fragilitat del tarannà cooperatiu de què ara presumeix Rajoy.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín