LA INGOVERNABILITAT D'ESPANYA

Sánchez pren la iniciativa després del fracàs de Rajoy en la investidura

El líder del PP perd la segona votació i el del PSOE suggereix que intentarà un pacte amb Iglesias

Rivera demana als populars un candidat "viable" si vol seguir comptant amb el suport de Ciutadans

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

No hi va haver sorpreses al marcador. Mariano Rajoy va reunir 170 sis i 180 nos a la seva investidura i es va convertir en el primer president en funcions que perd un examen parlamentari. No obstant, sí que hi va haver novetats en les intervencions. Pedro Sánchez, que fa setmanes que juga a despistar sobre si té al cap tornar a buscar un acord amb Podem que pugui desbloquejar la situació, va suggerir que està disposat a parlar. El líder socialista va invitar les «forces del canvi» a tenir «altura de mires i generositat» per intentar trobar una «solució» a l’embús polític. Albert Rivera, per la seva part, va ressuscitar d’alguna manera el veto a Rajoy i va reclamar al PP un candidat «viable» si vol tornar a comptar amb Ciutadans. La resposta va arribar per part del portaveu del PP, Rafael Hernando, que va deixar clar que «el candidat és Rajoy, és el que ha guanyat, i ho serà demà, demà passat i durant molt de temps».

Ningú esperava que al ple hi hagués canvis en la posició del PSOE i Ciutadans, els dos partits principals que necessita Rajoy per ser reelegit. La mà estesa de Sánchez va agafar despistat el líder de Podem, que va pujar a la tribuna i en to aspre va reclamar al PSOE que s’«aclareixi» d’una vegada i digui als ciutadans si prefereix el PP, unes noves eleccions o un govern progressista. Després, al sortir del debat, va instar Sánchez a aclarir el «desconcert» que va provocar la seva crida en la tribuna a les forces del canvi.

La resposta no va arribar per part del socialista, que se’n va anar sense fer declaracions, sinó pels seus assessors, que van precisar que l’actual secretari general no preveu «liderar una candidatura alternativa» i que la seva reflexió «es limitava a reclamar l’obertura d’un nou període de diàleg» i amb «tots» els partits «per donar sortida a la situació». Portaveus de la direcció del PSOE també van aclarir que no té previst demanar la retirada de Rajoy a canvi del seu suport al PP, com va deixar caure aquest divendres Felipe González.

L’oferiment de Sánchez també va sorprendre a les files del PP. Abans que el dirigent progressista va prendre la paraula Rajoy, que va donar per fet que Sánchez no es postularà com a president. El convenciment dels conservadors es basa en el fet que el PSOE es va deixar cinc escons el 26-J i ara l’aritmètica li és encara més complicada.

 

ELS INDEPENDENTISTES

Ho intenti o no, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va invitar des de la tribuna Sánchez a ser «valent» i li va recordar la necessitat de «donar veu» al poble català si vol que els republicans se sumin al front d’esquerres. I Francesc Homs (Partit Demòcrata) es va mostrar disposat a «parlar de democràcia i Catalunya». Mentrestant Ciutadans, l’altre partit que podria ser convidat per Sánchez a buscar el desbloqueig, va deixar clar que no té intenció de tornar a participar en els seus «fracassos» ni formarà part de cap «teatre». Rivera tampoc es va mostrar disposat a tornar a recolzar el PP si no va a la Cambra amb un candidat «viable».

Aquesta reflexió va provocar malestar en el Partit Popular. El seu portaveu va deixar anar a Rivera que el seu partit no firma acords perquè durin «15 minuts», en referència a la intenció de la formació taronja d’estudiar dilluns si el seu pacte amb els conservadors segueix o no vigent. El debat, tot i que només va durar una hora i mitja, va ser aspre. Rajoy va centrar gairebé tot el seu discurs a atacar Sánchez i aquest va mantenir el to dur i li va recordar que és el president «més mal valorat de la història de la democràcia». Entre els seus retrets, va incloure l’ús que el Govern està fent dels pensionistes i els funcionaris per pressionar-lo. En les últimes setmanes, el president i el seu equip han assegurat que amb un Executiu en funcions no es poden aprovar els Pressupostos del 2017 i tampoc actualitzar les prestacions dels jubilats i els sous públics. No obstant, la llei assenyala que sí que es podrien prendre mesures per «urgència» i «interès general», cosa que el Govern està passant per alt per intimidar els socialistes.

 

LES PENSIONS

Notícies relacionades

Sánchez va instar Rajoy a aprovar un decret llei que permeti actualitzar les pensions i els sous públics i es va comprometre a donar-li suport. Si no ho fa, va continuar, el PSOE presentarà una iniciativa parlamentària perquè es faci.

En aquest ambient, l’únic acord que ahir es va obrir pas va ser el de reformar la llei electoral per evitar que els hipotètics tercers comicis se celebrin el dia de Nadal. Va ser Rajoy qui, de la mà de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va decidir que la votació d’investidura se celebrés aquesta setmana, fet que comporta que les eventuals eleccions siguin el dia 25 de desembre. Ho va fer amb l’objectiu de pressionar el PSOE perquè eviti anar a les urnes en una data tan assenyalada. No obstant, el Partit Popular va reconèixer ahir que està disposat a estudiar «mesures» per avançar els comicis al dia 18 de desembre. El PSOE, Podem i Ciutadans també recolzen que s’aprovi una reforma exprés de la norma que escurci els 54 dies preceptius entre la convocatòria i la votació, de manera que la campanya electoral duri únicament una setmana.