DISCIPLINA PRESSUPOSTÀRIA

Guindos adverteix d'una possible multa de 5.500 milions a Espanya en quatre mesos

El ministre d'Economia planteja un pagament fraccionat del 20% a les grans empreses

"El 15 d'octubre és una data clau", diu el titular d'Economia al Congrés

icoy35510151 guindos160913182158

icoy35510151 guindos160913182158 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Fons estructurals en joc

La suspensió afecta generalment compromisos a partir de l'1 de gener de l'exercici següent, menys casos “molt greus”, segons el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos. “No obstant, aquesta suspensió s'aixeca si l'Estat pren mesures eficaces en el procediment de dèficit excessiu o en surt”.

El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, va advertir ahir que si Espanya no presenta a Brussel·les accions contundents contra el dèficit públic abans del 15 d’octubre s’exposa a rebre una multa automàtica del 0,5% del PIB (uns 5.500 milions d’euros) en el termini de quatre mesos, «pràcticament impossible d’evitar» aquesta vegada.

 

   Sota el pes d’aquesta amenaça, Guindos va demanar al Congrés el seu suport per al decret llei que el Govern en funcions preveu portar al Parlament les pròximes setmanes per endurir l’impost sobre societats. «El 15 d’octubre és una data clau», va assenyalar Guindos en la seva compareixença davant de la Comissió d’Economia, després de donar explicacions pel 'cas Soria'.    

SIS OBJECTIUS

Guindos va anunciar la decisió del Govern en funcions de recuperar el tipus mínim del pagament fraccionat de l’impost de societats per a grans empreses que l’Executiu va anul·lar per al 2016 amb la seva reforma fiscal. El Govern no només farà marxa enrere i recuperarà aquest pagament fraccionat mínim per a grans empreses; a més ha decidit elevar aquest percentatge mínim del 12% anterior al 20%, per a empreses amb una facturació superior a 20 milions d’euros.

  

 L’objectiu últim d’aquesta mesura és múltiple. Primer, recaptar 6.000 milions d’euros addicionals. Segon, evitar la caiguda del 85% que està patint la recaptació per societats. Tercer, frenar el fort creixement del dèficit de l’Estat, que ha pujat el 20% fins al juliol. Quart, convèncer Brussel·les que el Govern, encara que està en funcions, té capacitat per embridar els comptes (per a això, també es va avançar a juliol el tancament pressupostari per estalviar 1.000 milions).

    

En cinquè lloc, es busca evitar la possible retallada de fins a 1.325 milions d’euros en fons estructurals el 2017. I sisè, evitar la multa automàtica de fins a 5.500 milions en la «nova fase reforçada i més restrictiva del procediment de dèficit excessiu (PDE)»  en què va entrar Espanya al juliol quan –llavors, sí– va aconseguir evitar una multa de fins al 0,2% del PIB a canvi de la promesa d’adoptar mesures efectives contra el dèficit públic. «Això és el que està en joc», va dir el titular d’Economia.

    

VIGILÀNCIA REFORÇADA

Al juliol, la Comissió Europea, a més de cancel·lar una multa que semblava cantada, va optar per oferir una nova via de reducció del dèficit públic amb dos anys extra per complir l’objectiu de situar-lo per sota del 3% del PIB. La nova via d’objectius de dèficit públic inclou el 4,6% per al 2016; el 3,1% el 2017 i el 2,2% a finals del 2018.

    

A canvi, Espanya haurà de presentar abans del 15 d’octubre no només un pla pressupostari per a l’any que ve (Guindos va dir que es presentarà una pròrroga dels comptes del 2016 en un escenari sense canvis fiscals), sinó també un informe amb els esforços pressupostaris necessaris per embridar el dèficit.

    

Notícies relacionades

I aquest no serà «el final de la història», va advertir ja aleshores el mateix comissari d’Economia, Pier-

re Moscovici, fent al·lusió a l’amenaça d’una multa del 0,5% del PIB, de la qual ara Guindos reconeix la urgència.