LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
El PP valencià, un partit en descomposició
Després de la renúncia de Rita Barberá, repàs per alguns dels noms propis de la corrupció al PP valencià
lpuig27461093 valencia 4 10 14 politica fabra camps rita barbera el presi160914134757
L’afer Rita Barberá ha sigut l’última gota que ha fet vessar el got de la corrupció en un PP valencià en què Mariano Rajoy va recolzar les seves victòries electorals una darrere l’altra. A la Comunitat Valenciana, la corrupció està lligada a dirigents de la formació conservadora. Uns compleixen condemna, altres estan a les portes de judici o, com Barberá, a prop de la imputació. Aquest és un llistat incomplet.
Rafael Blasco.
Des del 2015 compleix condemna de sis anys i mig de presó pel 'cas Cooperació' on es va provar que com a conseller de Solidaritat va desviar ajudes públiques per a projectes de desenvolupament a Nicaragua per més d’1,5 milions en «benefici propi» per comprar immobles i un garatge a València. Blasco va militar en l’antifranquisme i va ser portaveu del FRAP. Després es va afiliar al PSPV i va ser el primer conseller de Presidència de Joan Lerma. El socialista el va expulsar a finals dels anys 80 per sospites de suborn a funcionaris de la Conselleria d’Obres Públiques i Urbanisme que ocupava. Eduardo Zaplana el va recuperar per al PP. Va passar per cinc conselleries. Té pendent dos judicis.
Juan Cotino.
En una peça separada del 'cas Gürtel', l’Audiència Nacional el jutjarà com a organitzador de la visita del Papa a València, en què empreses de Correa sense experiència es van beneficiar dels contractes de retransmissió a través de Canal 9. El preu de negoci (7,4 milions) va doblar la valoració del servei (uns tres milions). Amic personal de Barberá i valedor de Francisco Camps, sobre ell pesa la sospita d’intentar comprar el silenci de les víctimes de l’accident del metro. També l’ha esquitxat el 'cas Brugal' del PP alacantí pels negocis tèrbols d’empreses de la seva família en residències de la tercera edat subvencionades per la Generalitat
Carlos Fabra.
Més enllà del seu aeroport fallit, Don Carlos ja va complir condemna per defraudar Hisenda. La justícia no va poder provar que havia rebut «quantitats milionàries per favors polítics», incloses peticions a alts càrrecs del PP a Madrid, de la qual cosa se l’acusava en el 'cas Naranjax'. Enrique Vilar, l’amic i soci que el va acusar de tràfic d’influències i suborn, va canviar la seva versió en el judici.
Francisco Camps.
Va dimitir després de la seva imputació en el judici dels vestits, una peça jutjada per separat del 'cas Gürtel', tot i que les empreses pertanyien a la «facció valenciana» del grup Correa, i del qual va ser absolt. Amb pràcticament tots els seus consellers i directius implicats en corrupció, Camps coqueteja amb la idea de tornar a presentar-se malgrat que està sota sospita pel contracte blindat del GP de la F-1 a València que va firmar amb Bernie Ecclestone. L’assumpció d’aquell deute també té sota la lupa el seu successor, l’avui senador Alberto Fabra. Camps va arrossegar el seu secretari general, Ricardo Costa, pel finançament irregular del PP en les eleccions del 2007 i
Alfonso Rus. Peça clau del 'cas Imelsa', la seva detenció el gener del 2016 va posar a tremolar el PP i va complicar la possibilitat de Rajoy de pactar un govern. La causa va arrossegar la seva amiga Barberá, que des d’aleshores l’anomena «el senyor Rus». Està imputat per prevaricació, malversació, suborn i tràfic d’influències, i contractacions fictícies de l’empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació de València que va presidir. Va perdre l’alcaldia de Xàtiva després de 20 anys arran de la gravació en què presumptament se’l sent comptant fins a «dos milions de peles» de procedència dubtosa.
Notícies relacionades
Sonia Castedo.
L’alcaldessa d’Alacant, que després de l’estira-i-arronsa amb el seu partit, va dimitir via Facebook. Està imputada per suborn, tràfic d’influències i revelació d’informació privilegiada en el 'cas Brugal' i el 'cas Rabassa'. Es mostra orgullosa de ser íntima amiga d’Enrique Ortiz, promotor que al seu torn va admetre finançar il·legalment el PP, amb qui va compartir festa de pijames, viatges i vetllades en iot.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme