Els partits tracten com un tabú la reforma legal per evitar eleccions per Nadal

Els grups estan disposats a aprovar la modificació, però cap fa el primer pas per por de transmetre la imatge que han tirat la tovallola amb la investidura

El 3 d'octubre s'acaba el termini per començar el procés que retallaria una setmana el període electoral

carabb

carabb

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els partits posen el fre i es desafien. Juguen amb els terminis per evitar que els acusin de rendir-se i estar preparant ja unes terceres eleccions. Si no hi ha un pacte d'última hora per elegir president, els comicis coincidirien amb el dia de Nadal Nadal, però encara que semblen cada vegada més inevitables, la veritat és que a aquestes altures cap grup ha presentat encara la iniciativa parlamentària per reformar la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). Aquesta modificació és l'única manera que hi ha d'impedir una tornada a les urnes el 25-D. Amb una reducció del període electoral de 54 dies a 47, s'aconseguiria que la votació fos una setmana abans, el diumenge 18 de desembre.

PP i PSOE tenen des de fa setmanes informes jurídics per avalar aquesta proposició de llei i hi ha consens entre els partits perquè sigui aprovada. Encara que es necessita majoria absoluta, ningú s'ha mostrat contrari a la reforma i en converses informals hi ha el compromís ferm d'avalar-la. Fins i tot en tenen tancats alguns detalls tècnics. No obstant, en públic, se segueixen aferrant a la possibilitat -per remota que sigui- d'aconseguir un pacte que desbloquegi la governabilitat i eviti les terceres eleccions. Ningú vol apadrinar una iniciativa que implica una rendició.

“Qui va ficar la pota, que la tregui”, desafien des del PSOE, en al·lusió directa a Mariano Rajoy, que va ser qui va jugar amb l'amenaça d'eleccions per Nadal en l'intent desesperat de forçar Pedro Sánchez a recolzar la seva investidura. “Si el PSOE va dir que presentaria aquesta reforma, que ho faci”, responen des del PP, en l'enèsim ultimàtum als socialistes. Més enllà del duel exhibit davant dels ciutadans, les dues formacions asseguren que no hi haurà eleccions el 25-D. O hi ha president, o reformen la llei.

MENYS CAMPANYA, PERÒ NO PER SEMPRE  

¿Tindran temps? Sí, perquè la voluntat és tramitar la proposició com a procediment d'urgència. Amb el reglament del Congrés a la mà, els partits poden arribar fins al 3 d'octubre, perquè la Mesa de l'endemà la pogués qualificar i admetre. No obstant, fonts parlamentàries consultades per aquest diari consideren que el més probable és que els tràmits comencin abans, l'última setmana de setembre, just passats -¿casualitat?- els comicis gallecs i bascos. Si fos així, s'arriscaria menys i ja estaria inclosa en el ple del 4 d'octubre. Les presses existeixen perquè el temps mínim per segellar la reforma de la Loreg és de 20 dies hàbils, i ha d'estar aprovada per les dues Cambres abans que el Parlament es dissolgui el 30 d'octubre i es convoquin eleccions. 

Notícies relacionades

Al Parlament es dóna per fet que finalment serà el Govern qui assumirà la iniciativa, ja que, al cap i a la fi, quan Rajoy va fixar el dia de la seva investidura, va encadenar el 25-D al seu fracàs. Si es confirma, es pot esperar que els conservadors accelerin els tràmits al Congrés i que no s'hi introdueixi cap variació al Senat, on el PP té majoria absoluta. 

Segons fonts coneixedores de les negociacions, els partits han decidit que la retallada del període electoral no quedi establerta per sempre. És a dir, que la campanya duri una setmana en lloc de dues no serà un fet permanent. La intenció és que aquesta reducció s'apliqui només quan es doni una dissolució automàtica de les Corts per la necessitat de repetir eleccions davant la falta d'un president de consens. No afectaria, per tant, els comicis cada quatre anys i tampoc els casos d'avançament electoral.