Podem va debatre recolzar Sánchez sense entrar al Govern, després del 26-J
Veus de la direcció van proposar un 'sí' condicionat a un pacte programàtic, però va ser rebutjat
El partit també va discutir abstenir-se en la investidura fallida del líder del PSOE el març passat
Podem ha assegurat des del desembre que no hi ha discrepàncies en la seva línia política i ha negat en rodó la tesi sostinguda pel PSOE que assegura que un sector dels morats s'inclinava per facilitar el govern de Pedro Sánchez i passar a l'oposició. No obstant, fonts de la direcció del partit han confirmat a EL PERIÓDICO que sí que hi ha hagut diferents veus que han proposat desbloquejar la situació amb suport directe o indirecte al líder socialista sense entrar a l'Executiu. Indiquen que després de les eleccions del 26-J, el Consell Ciutadà Estatal del 9 de juliol, va viure una discussió “acalorada” sobre la possibilitat de votar ‘sí’ a Sánchez. El plantejament era renunciar a un gabinet de coalició, quedar-se fora del Govern, a canvi que el líder del PSOE es comprometés a executar des de la Moncloa un pacte programàtic firmat amb els morats.
Les fonts consultades confirmen que va ser una discussió vehement, plantejada per diversos dirigents del consell, i que aquesta proposta va ser desestimada per una majoria que s'hi va manifestar en contra. Entre ells, el secretari d'Organització, Pablo Echenique, que va argumentar que rubricar un acord no és prou garantia, i va posar com a exemple el pacte de mínims a què va arribar Podem amb el PSOE a Aragó per facilitar el govern del socialista Javier Lambán el 2015. Fins ara aquesta discussió s'havia mantingut en silenci i l'únic que es va traslladar sobre el conclave és que, entre els errors del 26-J, hi havia l'actuació al Parlament entre desembre i juny, una etapa marcada pel discurs de la 'calç viva' i el 'no' a la investidura de Sánchez.
La reflexió sobre donar suport al socialista sense entrar al Govern també va arribar a l'executiva, però va obtenir el mateix resultat, i es va imposar la línia de Pablo Iglesias, fermament contrària a aquesta decisió. Fonts de la direcció assenyalen que no és l'única ocasió en què hi ha hagut veus que han plantejat una alternativa al ‘no’ als socialistes. Després de les eleccions del 20-D, també en el Consell Ciutadà Estatal del 3 de gener i en el del 2 d'abril, diversos dirigents havien manifestat les seves opinions a favor d'una “abstenció tàctica” que permetés a Sánchez governar i evitar unes segones eleccions. En cap d'aquestes dues cites els podemistes que van proposar facilitar un govern progressista -que se situen en una òrbita més pròxima al secretari polític, Íñigo Errejón, sense que ell manifestés el seu acord- van aconseguir doblegar el criteri majoritari, defensat pel líder. Llavors, Iglesias va negar en el seu discurs en obert l'existència de dues posicions enfrontades. "Des que es planteja que existeix un Podem moderat i un altre de radical, que hi ha diferències d'ànima, estaríem permetent que es col·loqués en el disparador alguns companys i això no ho podem permetre", va sentenciar. El debat en tancat no havia transcendit fins ara.
Aquest mateix dijous, Iglesias va tornar a ratificar que el seu criteri és inamovible: Podem està disposat a forjar un govern de canvi sempre que sigui de coalició, per garantir que es compleixen les polítiques pactades, i sense Ciutadans, formació que consideren incompatible pels seus postulats econòmics.
"D'IGUAL A IGUAL"
Veus de la direcció admeten que el debat que es va donar en els consells ciutadans de gener i juliol té una traducció en el tipus de diàleg que es vol establir amb el PSOE. L'entorn d'Iglesias ha qualificat aquestes dues opcions com la línia “dura” davant una altra posició que qualifiquen de “dòcil”. Aquest mateix dijous, el líder de Podem va tornar a ratificar la seva posició davant la possibilitat d'una entrevista amb Sánchez després de les eleccions gallegues i basques de diumenge que ve. “Mentre jo sigui secretari general mirarem el PSOE d'igual a igual”.
Notícies relacionadesFonts de la direcció assenyalen que la inexperiència dels dirigents podemistes a l'hora de negociar davant veterans socialistes que han ocupat carteres ministerials ha contribuït a suscitar una relació asimètrica. “A vegades ens impressiona el poder. És un error”, opinen, i adverteixen del perill de “no seguir el mandat democràtic” dels votants morats. Per aquestes fonts, entre les bases de Podem l'oposició a abstenir-se o votar ‘sí’ a Sánchez encara és més majoritària que en els òrgans. “I en canvi, quan més et vas acostant a la tribuna d'oradors i als grups parlamentaris, se'ls ha d'estirar perquè no es quedin a la moqueta”, sostenen.
Segons els estatuts, el pròxim Consell Ciutadà Estatal s'ha de convocar com a molt tard el 9 d'octubre. La intenció del secretari general és reunir-se la setmana anterior amb els seus barons territorials. Amb els resultats del 25-S sobre la taula, la direcció del partit tornarà a analitzar l'escenari polític i les complexitats d'afrontar unes terceres eleccions amb el desgast de la pugna interna entre ‘pablistes’ i ‘errejonistes’.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista