MAROR A LES FILES SOCIALISTES

Sánchez anuncia un congrés del PSOE amb primàries a l'octubre

El comitè federal de dissabte haurà d'aprovar els plans del secretari general, a qui s'oposen els barons

El PSOE andalús i altres crítics amb el líder reclamen un "canvi de rumb" després de la debacle electoral

 

  / EFE / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE comença aquest dilluns una setmana explosiva, que culminarà en el comitè federal de dissabte i en què la guerra pel control del partit entre partidaris i detractors de Pedro Sánchez, fins ara més o menys larvada, es lliurarà de forma oberta. Les ensopegades a Galícia i Euskadi (on els socialistes han tornat a perforar el seu sòl electoral a l'ocupar la tercera i la quarta posició, respectivament) compliquen encara més les coses al secretari general, que ha anunciat a la seva executiva que vol convocar ja uncongrés llampec, amb votació de les bases el pròxim 23 d'octubre, per intentar mantenir-se en el càrrec. Mentrestant, els crítics, un bàndol al qual pertanyen sis dels set presidents autonòmics del partit (l'única excepció és la balear Francina Armengol), han començat a assenyalar, amb expressions més o menys críptiques, el camí que segons ells ha de recórrer el PSOE: passa per la dimissió de Sánchez.

Davant aquesta ofensiva dels seus contraris, el secretari general ha anunciat en la reunió de la cúpula socialista, segons diverses fonts presents en la reunió, la seva intenció de convocar un conclave per lliurar d'una vegada per sempre aquesta batalla. No està del tot clar que se surti amb la seva. El partit va aprovar a l'abril un document en què es comprometia a no celebrar el congrés per elegir un nou líder fins que es resolgués la governabilitat d'Espanya. Sánchez vol aixecar aquesta suspensió, però l'organisme que ha de prendre la decisió és el comitè federal, i els crítics ja han assenyalat que s'hi pensen oposar en la cita de dissabte vinent. En qualsevol cas, els moviments orgànics també allunyen les possibilitats que el PSOE arribi a un acord amb Podem i Ciutadans per evitar les terceres eleccions, que ara encara estan més a prop.  

Abans de l'anunci de Sánchez a porta tancada, la reacció més rellevant sobre la patacada de diumenge ha sortit del poderós socialisme andalús, al qual pertany la presidenta de la Junta, Susana Díaz, cap visible dels enfrontats al secretari general i probable relleu. “Els resultats d'ahir són dolents, sense pal·liatius. Hem d'intentar canviar el rumb, fer autocrítica i no posar pegats”, ha dit el secretari de política federal del PSOE, Antonio Pradas, home de confiança de Díaz, a l'entrada de la comissió permanent del partit, que es reuneix aquest dilluns per analitzar la severa derrota a Euskadi i Galícia.

UN ORGANISME AFÍ AL LÍDER

Els afins a Sánchez són majoria en aquest organisme, però allà també hi tenen seient dirigents enfrontats a ell. Per exemple, Carme Chacón. “Els socialistes estem obligats a una profunda reflexió. És evident que anem cada vegada a una derrota més dura. Un partit ha de tenir utilitat social. No podem seguir així. Ens hem de despertar”, ha assenyalat a les portes de la seu socialista al carrer de Ferraz, l'exministra de Defensa, actual secretària de relacions internacionals del PSOE.

Notícies relacionades

També José Blanco, antic número dos del partit i exministre de Foment, s'ha afegit als que exigeixen a Sánchez que assumeixi la seva responsabilitat. “Desolat. ¿Què més ha de passar perquè el PSOE reflexioni?”, ha escrit al seu compte de Twitter.

La direcció socialista no ha donat fins ara cap resposta als resultats, més enllà d'admetre que havien sigut “negatius”. En una breu compareixença sense preguntes, el secretari d'organització, César Luena, va assenyalar el soroll orgànic com una de les causes que explicarien la debacle. “La campanya es va fer en unes condicions molt difícils”, va assenyalar la mà dreta de Sánchez, que no sembla disposat a tirar la tovallola.