Rabell allarga la mà a Puigdemont

El líder de CSQP proposa "explorar espais d'acord"

L'aposta pel referèndum pactat lubrica les relacions amb els comuns

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El descens de l'esglaó traçat pel president Carles Puigdemont, amb la tornada a la pantalla del referèndum, ha començat a donar els seus fruits. La Catalunya del dret a decidir, molt més àmplia que la de l'independentisme, ha acollit la maniobra amb simpatia. Això sí, sembla que l'entesa que pugui sorgir, anunciada pel líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, té data de caducitat. Per dues certeses: que no hi haurà pacte amb l'Estat i que el Govern català es llançarà a la unilateralitat. Però abans que arribi el ‘no’ de l'Estat, Rabell s'ha obert aquest dijous “a explorar espais d'acord”.

Recordem que Catalunya Sí que es Pot és l'espai del colauisme sense Ada Colau, i això no és menor. És més, en aquests últims mesos ha treballat més com a flagell del full de ruta independentista i ha recorregut molt menys a l'ambigüitat que la mateixa alcaldessa. És a dir, era un os, en principi, molt més dur de rosegar que En Comú Podem.

En el fons, no hi ha cap variació en les posicions de cadascú. L'anterior inquilí de l'espai d'esquerra social, ICV, ja va baixar de l'autobús del 9-N quan Artur Mas va abandonar la consulta pel procés participatiu. I és que, com ha dit Rabell, “gran part de la ciutadania no se sentiria cridada a participar en un referèndum que no tingui totes les garanties i el reconeixement i amb el resultat predeterminat”.

El president del grup de CSQP també ha exhortat a buscar adhesions “transversals” al referèndum -guant que ha recollit Puigdemont- i ha reclamat reiteradament que el Govern “treballi seriosament” per aconseguir aquest referèndum pactat, al mateix temps que ha advertit contra la temptació d'utilitzar aquesta cita amb les urnes de manera tàctica, buscant una reacció de l'Estat fora de tota proporció. "Com pitjor, pitjor", ha afirmat el de CSQP.

Notícies relacionades

Rabell també ha introduït en el debat la variable del Govern d'Espanya i ha afirmat que sí que hi ha diferències entre un Executiu del PP i un eventual d'esquerres. A la qual cosa Puigdemont ha respost, fent referència a la guerra civil que viu el principal partit de l'oposició, el PSOE, que “el canvi se n'està anant molt abans que hagi arribat a algun lloc”. És a dir, una espècie de “no hi ha futur”.

Perquè el president, al mateix temps que ha agafat al vol la mà de Rabell, també li ha assenyalat que, en cas que el pacte no es produeixi, ¿què s'ha de fer? “no podem dir a la gent que se'n torni cap a casa”.