PROCÉS JUDICIAL PER LA CONSULTA ALTERNATIVA
La fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació per a Artur Mas per la consulta del 9-N
Considera que l'expresident va articular una "estratègia de desafiament" per desobeir el Constitucional
El ministeri públic també sol·licita nou anys d'inhabilitació per a Joana Ortega i Irene Rigau
/
La Fiscalia Superior de Catalunya sol·licita 10 anys d’inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics electius i funcions de govern per a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, 9 anys per a l’exvicepresidenta Joana Ortega i 9 anys més per a l’exconsellera Irene Rigau per haver impulsat i organitzat la consulta sobiranista del 9-N. Fa uns mesos, la fiscalia va desistir d’acusar els tres investigats d’un delicte de malversació de fons públics, cosa que comportava que sol·licitessin per a ells penes de presó, però continua imputant-los els delictes de desobediència greu i prevaricació.
De forma alternativa, i en el cas que el tribunal consideri que aquests dos delictes han d’anar separats, la fiscalia reclama per a Mas nou anys i sis mesos d’inhabilitació i multa de 36.000 euros i per a Ortega i Rigau, vuit anys i set mesos i multa de 30.000 euros.
En una compareixença conjunta, Mas, Ortega i Rigau van defensar la seva innocència i van qüestionar de nou el funcionament de la democràcia espanyola. «El que va ser una festa de la democràcia alguns en el Govern espanyol ho volen convertir en un gran aquelarre judicial, i pressionen tant com poden», va denunciar l’expresident, que es va confessar «honrat» per haver sigut processat per «donar veu a la gent».
Els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled, que van entregar ahir el seu escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que jutjarà el cas, sostenen que Mas, auxiliat per Ortega i Rigau, «va articular una estratègia de desafiament complet i efectiu a la suspensió» del Constitucional, que van conèixer el mateix dia en què es va dictar, el 4 de novembre del 2014 (el president va rebre un correu electrònic de l’alt tribunal). D’aquesta manera, afegeix l’acusació pública, el llavors president, «emparat simplement en la seva voluntat, que va convertir irraonablement en aparent font de normativitat», i actuant «amb plena consciència i voluntat», va deixar de suspendre oficialment la convocatòria, «incomplint l’obligació» que com a convocant d’aquesta l’afectava.
Las claves de la noticia
- Mas: cap màxim La fiscalia sosté que Artur Mas, com a president de la Generalitat, «intencionadament i sense cap més empara que la seva mera voluntat», va desatendre el mandat del Tribunal Constitucional, que com a convocant l'afectava, de deixar sense efecte la celebració del procés participatiu sobiranista. Segons l'acusació pública, l'expresident «conseqüentment» no va cursar les ordres corresponents per aturar els preparatius en curs. Els fiscals li reclamen per a ell 10 anys d'inhabilitació o alternativament 9 anys i sis mesos i multa de 36.000 euros.
- Ortega: el control L'acusació pública detalla que la que era vicepresidenta Joana Ortega va seguir exercint el control de coordinació de totes les actuacions de preparació i desenvolupament de la jornada de votació malgrat la suspensió del Constitucional. I ho va fer «per sota del president autonòmic que primer va disposar i després va habilitar la celebració. Ortega va assumir la coordinació d'ens i funcionaris i va ser «la impulsora directa» de les principals actuacions per a la votació. Li demanen nou anys d'inhabilitació o vuit anys i set mesos i multa de 30.000 euros.
- Rigau: els centres Irene Rigau, aleshores consellera d’Educació, va actuar, segons la fiscalia, de forma «coordinada» amb els altres dos acusats, posant a disposició d'aquells «mitjans propis del seu departament», com els centres d'ensenyament públics. Es va servir dels caps de servei territorials per garantir que els directors d'escoles i instituts seguissin prestant suport perquè els centres poguessin ser condicionats per a la votació i obrissin les portes el 9-N. Els fiscals li demanen nou anys d'inhabilitació o vuit anys i set mesos i multa de 30.000 euros.
Per això incideixen que Mas «es va concertar» amb els altres dos acusats per «disposar efectivament, o deixar de truncar, la continuació de totes les actuacions públiques de preparació que ja estaven en marxa», així com les que s’anaven a produir abans de la votació. És a dir, segons l’acusació, els treballs preparatoris van continuar «fins a completar-los», això sí, «amb la convenient discreció».
ELS VOLUNTARIS
Segons la fiscalia, els acusats eren «plenament conscients» que amb la seva actuació «trencaven l’obligat acatament de les decisions» del Constitucional, «il·lícit designi» que, si volien que prosperés, «havien d’emmascarar convenientment». Per aconseguir-ho, destaca el ministeri públic, els acusats van decidir «generar l’aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així».
D’aquesta manera, insisteixen els fiscals, «la utilització d’instruments i procediments públics, lluny de ser interrompuda, va continuar», si bé es va mantenir «convenientment en segon pla», de manera que «de cara a l’exterior» l’aparença fos que el procés participatiu estava en mans de voluntaris. Van actuar, segons la seva opinió, «en un clima d’opacitat escassament compatible amb l’exercici responsable de les potestats públiques» i «disposats en tot moment a eludir el control judicial».
Notícies relacionadesDesprés de conèixer-se les peticions dels fiscals, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va asseverar que «quan un incompleix la llei, té conseqüències». Una afirmació que, a judici de Mas, liquida la separació de poders al donar per comesos els delictes dels quals se l’acusa. «Això ho podria haver dit un ministre de Franco. No hi hauria gaire diferència», va replicar.
El procés judicial obert després de la querella de la fiscalia contra Mas, Ortega i Rigau entra en la seva recta final. Ara hauran de presentar la seva qualificació les acusacions populars i després li tocarà el torn a les defenses. De forma paral·lela, el Tribunal Suprem investiga la participació en el 9-N del portaveu al Congrés dels Diputats del Partit Demòcrata Català i exconseller de Presidència, Francesc Homs.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista
- Lee Miller, la fotògrafa que es va ficar a la banyera de Hitler