Comença el judici del 'cas Gürtel' amb la petició de nul·litat dels acusats
Els 37 acusats, entre ells Correa i Bárcenas, sumen una petició de pena total de 732 anys de presó
El judici del 'cas Gürtel' comença aquest dimarts amb la fase de qüestions prèvies en què alguns dels 37 acusats exposaran la nul·litat de les proves contra ells, com la de la gravació que va destapar la trama i de les escoltes que va autoritzar l'exjutge Baltasar Garzón entre advocats i imputats a la presó.
El rebuig a la recusació plantejada per apartar del tribunal el magistrat José Ricardo de Prada va aclarir ahir tots els possibles obstacles per permetre el començament del judici a la xarxa de corrupció set anys i mig després de ser desarticulada.
Les dues primeres jornades del judici -dimarts i dimecres- estaran completament dedicades a les qüestions prèvies, és a dir, peticions referides al procediment que plantejaran les parts. Segons fonts jurídiques consultades per Efe, diversos dels acusats, entre ells l'extresorer Luis Bárcenas, demanaran la nul·litat de les gravacions fetes pel delator de Gürtel, José Luis Peñas (també acusat), al presumpte cap, Francisco Correa, per considerar-les il·legals.
INHABILITACIÓ DE GARZÓN
També plantejaran aquesta nul·litat de les escoltes a la presó entre imputats i lletrats que va ordenar Garzón i que li van suposar la seva inhabilitació pel Tribunal Suprem.
Altres de les qüestions prèvies que aixecaran interès seran les referides a l'autorització per part de la justícia suïssa que l'espanyola usi les dades que va facilitar sobre comptes bancaris d'alguns acusats.
Suïssa és on, segons la fiscalia, Bárcenas es va emportar els diners que va acumular de comissions per intercedir en adjudicacions a la xarxa mafiosa (almenys 1,2 milions) i els que va sostreure de la 'caixa B' del partit (uns 300.000 euros), i on va arribar a acumular 48,2 milions.
El país helvètic va autoritzar al seu dia Espanya a utilitzar la documentació que va enviar sobre Bárcenas, el líder de la trama, Francisco Correa, el seu número dos, Pablo Crespo, i altres imputats, per acusar-los de delictes d'"escroquerie" relacionats amb delictes fiscals, cosa que en la legislació espanyola seria comparable amb el delicte de frau.
Aquesta decisió la van recórrer alguns imputats i la justícia suïssa va decidir suspendre l'autorització a usar les dades fins que es resolgui el recurs plantejat davant el Tribunal Penal Federal, pendent encara de resposta.
D'aquesta manera, les defenses al·legaran que la justícia espanyola no pot utilitzar aquestes dades, ni per a delictes de corrupció com el frau ni per a delicte fiscal.
L'anul·lació d'aquests documents enviats per Suïssa suposaria tirar per terra part de la prova de la Fiscalia Anticorrupció contra els defraudadors de la trama Gürtel.
COINCIDÈNCIA AMB EL JUDICI DE LES 'BLACK'
Totes aquestes qüestions es plantejaran en un judici que se celebrarà a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid), l'única capaç d'acollir macroprocessos com aquest, que coincidirà amb la quarta jornada del judici de les targetes opaques de Caja Madrid amb 64 acusats.
S'espera que uns 200 periodistes de 65 mitjans acreditats es congreguin a l'Audiència Nacional per veure desfilar els acusats en els dos judicis (al voltant de 100) amb els seus respectius advocats.
Els 37 acusats sumen una petició de pena total de 732 anys de presó per part de la fiscalia, la més gran per al presumpte 'capo' de Gürtel, Francisco Correa (125 anys), que ha buscat en l'últim moment un atenuant de reparació del dany i ha donat autorització al seu banc a Suïssa per abonar la responsabilitat civil (2,2 milions d'euros) que li reclama Anticorrupció.
Bárcenas també s'enfronta a una elevada petició de presó (42 anys) en el que serà el seu primer judici per la seva activitat irregular al PP i que el va portar a estar 19 mesos en presó preventiva.
REPATRIAR DINERS A SUÏSSA
Un altre extresorer, Ángel Sanchís, s'asseurà amb ells per ajudar-los suposadament a repatriar els diners dels seus comptes a Suïssa, juntament amb l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, a qui la fiscalia demana 46 anys de presó per cobrar almenys 448.870 euros de Gürtel; l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, que s'enfronta a 50 anys, o l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda, exmarit d'Ana Mato, a qui li demanen 15 anys.
Notícies relacionadesLa implicació de Sepúlveda en la trama també ha arrossegat a aquest judici la seva exdona, que haurà de respondre com a partícip a títol lucratiu pels regals que va rebre de la trama en forma de viatges o festes per als seus fills.
En la mateixa situació es troba el PP, que com a persona jurídica també ha sigut considerat partícip a títol lucratiu dels beneficis que va obtenir de la trama a Pozuelo i Majadahonda.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"