LA COMPLEXA INVESTIDURA

El PSOE espera a les primàries del PSC per anunciar la seva decisió

Rajoy s'adaptarà al "calendari" socialista i celebra el retorn al diàleg amb Fernández

Iceta insisteix que els diputats catalans votaran en contra del líder del PP

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després de mesos enrocats oficialment en el no és no amb Pedro Sánchez, la gestora del PSOE ha començat aquesta setmana a virar cap a l’abstenció, tot i que no tots els presidents autonòmics de la formació aposten per facilitar un Executiu del PP per evitar terceres eleccions. El diàleg obert entre Mariano Rajoy i Javier Fernández, president d’Astúries i de la gestora que pilotarà els socialistes fins al seu pròxim congrés, mostra la nova etapa oberta entre els dos principals partits, que podria culminar amb la formació d’un Govern abans del 31 d’aquest mes.

El calendari no és fàcil per als socialistes, que abans d’anunciar la seva decisió en ferm reuniran tots els seus barons (probablement la setmana que ve). Dissabte que ve, 15 d’octubre, el PSC celebrarà les seves primàries per elegir el seu nou líder. Només després d’aquestes dues reunions i de la convocatòria del comitè federal, el PSOE parlarà alt i clar.

ADVERTÈNCIA DEL PSC / Fernández dóna per fet que la «disciplina» dels diputats socialistes els portarà a votar a tots el que marqui la direcció. Però hi ha discrepàncies. L’actual primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, fa dies que avisa que els seus parlamentaris votaran en contra d’una eventual investidura de Rajoy per «coherència». Iceta va insistir en el missatge ahir, durant un acte de la seva candidatura a les primàries.

El Govern central celebra que, mentre el PSOE desfulla la margarida, s’hagi tornat a la «normalitat institucional» i que Rajoy ja hagi parlat, almenys en dues ocasions aquesta setmana, amb Fernández. En la roda de premsa després del Consell de Ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar que és «bo» que s’hagi reprès aquesta relació per intentar desbloquejar la situació política, després d’una etapa en què Sánchez va rebutjar qualsevol diàleg per facilitar la investidura del líder del PP.

RESPECTE ALS TERMINIS / «Que hàgim recuperat la normalitat institucional del diàleg és un pas positiu, però més enllà d’aquesta qüestió és necessària la prudència i el respecte als terminis del PSOE. Per la nostra part, tindran la màxima col·laboració», va dir Santamaría. Després, una vegada la investidura s’hagi produït amb la hipotètica abstenció dels socialistes, va afegir la número dos de Rajoy, «el PP podrà, en el seu cas, plantejar les qüestions que estimi oportunes».

El mateix Fernández va explicar als passadissos del Parlament d’Astúries que dijous va telefonar a Rajoy per «aclarir» les «declaracions intercanviades» que es van produir al llarg de tota la jornada sobre la posició del PP a compte de si posaria condicions o no al PSOE per garantir la governabilitat.

OBJECTIU: EVITAR ELECCIONS / El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i alguns dirigents del PP en privat, van assenyalar la necessitat que els socialistes donessin «garanties» que no intentarien tombar l’Executiu «24 hores després de la investidura». Rajoy va sortir per rectificar el missatge que s’estava imposant en les seves files i va assegurar que no posaria «condicions» a Fernández. «Convenia aclarir-ho i per això li vaig trucar i vam parlar», va explicar el president de la gestora. 

El dirigent socialista va traslladar en aquella conversa a Rajoy que el que decidirà el PSOE és si evita unes terceres eleccions amb una investidura, però no li assegurarà l’estabilitat. Això, segons Fernández, ho haurà de buscar Rajoy «dia a dia», tal com «correspon a un Govern en minoria».

En tot cas, el líder del PP vol demostrar la seva comprensió davant l’embolic que Fernández té al davant, i va enviar un missatge de calma a través de la seva vicepresidenta. Santamaría va assegurar que Rajoy «respectarà» el «calendari» que millor s’adapti a les «necessitats organitzatives» del PSOE, perquè «si hi ha voluntat, tot es pot fer» per evitar una nova convocatòria electoral. Si no hi ha hagut investidura, el 31 d’octubre es dissoldria el Parlament.

Notícies relacionades

UN CALENDARI ENDIMONIAT / Les reunions dels socialistes i altres compromisos de Rajoy (Consell Europeu, 20 i 21) i del Rei (premis Princesa d’Astúries, dies 21 i 22, i Cimera Iberoamericana a Colòmbia, 28 i 29) fan més complicat l’endimoniat mes d’octubre si hi ha investidura.

El cap de l’Estat tornaria a convocar una ronda de consultes amb els partits representats al Congrés per designar un candidat que pugui presentar-se a una investidura. Aquestes reunions a la Zarzuela solen durar un dia i mig com a mínim, així que el Monarca hauria d’encaixar-les entre les cites ja marcades a l’agenda.