El PSOE es prepara per capgirar l'opinió de les bases

Els socialistes que demanen una abstenció inicien una campanya per traslladar la seva posició a la militància

Els barons es neguen que la decisió es prengui en una consulta entre els afiliats del partit

undefined35781152 madrid 04 10 2016  pol tica   javier fern ndez interviene en161008131103

undefined35781152 madrid 04 10 2016 pol tica javier fern ndez interviene en161008131103 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dirigent del PSOE admet que fa mesos que explica la seva posició als seus fills, d'entre 18 i 22 anys. L'alt càrrec, que es va posicionar contra Pedro Sánchez en el traumàtic comitè federal de dissabte passat, defensa des de la mateixa nit electoral del 26 de juny, quan els socialistes van obtenir 85 escons i el PP 137, que no quedava cap més remei que abstenir-se i deixar governar Mariano Rajoy, per molt dolorós que fos. Un Executiu alternatiu és, segons ell, impossible, i l'alternativa, unes terceres generals, col·locaria els conservadors en una posició encara més forta. Mai ha explicat aquesta tesi davant un micròfon, però el dirigent sí que ho ha fet a casa seva, fet que ha provocat una certa incomprensió dels seus fills, que no entenen del tot que el PSOE s'obri a facilitar la permanència de Rajoy a la Moncloa.

“Ara mateix tampoc ho entén la majoria dels nostres afiliats, i això ho hem de canviar -assenyala-. S'ha d'explicar, explicar i explicar. S'ha de fer pedagogia, cosa que no hem fet fins ara per tàctica i per por de rebre els atacs de l'anterior direcció. Això ha sigut un error, però ara podem començar a traslladar, sense que ens critiquin de voler la submissió del partit davant el PP, que una abstenció pot ser reparable, però unes terceres eleccions no. Només que perdéssim el 25% dels vots, cosa bastant plausible, estaríem morts. Ens quedaríem amb 60 diputats”.

De tots els esculls que presenta l'hipotètic gir dels socialistes a l'abstenció, una decisió encara no presa però que guanya enters des de la marxa de Sánchez, l'opinió contrària de les bases és el més complicat de superar. L'exsecretari general, el primer en la història del partit a ser elegit pel vot directe dels afiliats, va apel·lar a la militància des que va començar a perdre el suport dels barons que l'havien elevat fins al lideratge. La maniobra va anar de menys a més, i va tenir el seu moment àlgid en les últimes setmanes, quan va identificar tots els seus crítics amb l'abstenció a Rajoy i va intentar sense èxit convocar un congrés llampec per mantenir-se en el càrrec.

“I a sobre va fer creure a la militància que estàvem en disposició de recuperar l'Executiu central, cosa inviable, perquè Podem i Ciutadans es repel·leixen i no es pot fer descansar la governabilitat d'Espanya sobre l'independentisme català”, sosté un president autonòmic.

EL CONSELL TERRITORIAL

Notícies relacionades

El mandatari diu estar en contra de l'abstenció a Rajoy, però admet que podria arribar a acceptar aquesta possibilitat. La disjuntiva entre permetre la continuïtat del PP o anar a eleccions s'explorarà primer en un consell territorial socialista, on es reuniran tots els barons. Els més importants es van posicionar en contra de Sánchez, però no tots en aquest grup són abstencionistes. I l'exsecretari general, en qualsevol cas, també té suports allà: del català Miquel Iceta a la balear Francina Armengol. El que passi en aquesta cita, encara sense data, donarà  moltes pistes sobre el que acabarà decidint el comitè federal, màxim òrgan del partit.

Si s'aprova una abstenció, tots els consultats anticipen que augmentarà la bretxa entre les bases i els seus comandaments. Molts dels afins a l'exsecretari general advoquen per una consulta a la militància perquè decideixi la posició, però la gestora que pilota el PSOE fins al seu pròxim congrés es nega a aquesta convocatòria. “No podem remetre la responsabilitat permanentment a les bases”, va dir a principis de setmana el seu president, Javier Fernández.