EL DOTZE D'OCTUBRE
Rajoy es prepara per a la investidura davant un PSOE afligit
El líder del PP es disposa a elaborar el seu discurs mentre que Fernández exhibeix preocupació
Page atribueix a Sánchez un pla per atraure's el suport dels independentistes i li augura "notícies perilloses"
/
Els actes oficials del Dotze d’Octubre d’aquest 2016 han sigut atípics perquè era la primera vegada que se celebrava amb un Govern en funcions i perquè els polítics més buscats pels periodistes no eren, com és habitual, el president i els membres de l’Executiu, sinó els dirigents del principal partit de l’oposició. Mariano Rajoy i els seus ministres van superar la recepció que els Reis van oferir al Palau Reial sense sobresalts. El president va deixar clar que preferia estar «callat» per dos esdeveniments que poden desbloquejar la situació i permetre la seva reelecció: el comitè federal en el qual el PSOE decidirà si permet governar al PP i la ronda que Felip VI obrirà amb els partits.
La tranquil·litat de Rajoy va contrastar amb l’actitud del president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que va confessar estar «preocupat» per la situació de la seva organització. «Tinc la sensació que m’entenen més a fora que a dins», va declarar en una de les rotllanes que va protagonitzar. Ningú al menjador de gala apostava per les terceres eleccions, però tampoc cap socialista s’atrevia a dir que podran evitar-se gràcies a la seva abstenció.
Fernández i Rajoy es van saludar a la desfilada militar prèvia a la recepció, tot i que no van parlar de la investidura, segons van comentar tots dos. Ja al saló del palau, entre copes, canapès i 1.300 convidats, els periodistes li van preguntar al líder del PP si ja està confeccionant el seu discurs d’investidura i va dir que no, encara que «ho hauria de fer». Rajoy va explicar que aquests dies ha estat bolcat a preparar la reunió que avui mantindrà a la Moncloa amb la 'premier' britànica, Theresa May, sobre el 'brexit' i que després ja se centrarà en la seva intervenció parlamentària.
JUAN MANUEL PRATS
El rei Felip homenatja els caiguts durant la desfilada militar del 12 d'octubre, al passeig de la Castellana de Madrid.
A més a més de Fernández, també va ser molt sol·licitada la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz. Com Rajoy, Díaz va dir que preferia estar «callada» i va donar el seu «suport total» a la gestora. «Tindreu molt de temps per sentir-me», va deixar anar sense voler insistir què volia dir. Entre tots els barons socialistes que van assistir a la recepció, va ser la que més esforç va fer per intentar transmetre calma. «Arribarem a un acord al comitè federal sobre la investidura», va declarar abans d’assegurar que l’«ambient bèl·lic» ja s’ha acabat.
El to de Díaz va contrastar amb l’utilitzat pel president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va reconèixer que el PSOE ha passat per una operació de trasplantament i «encara segueix a la llitera amb risc d’hemorràgia». Page va arribar a detallar davant els periodistes que la implosió del PSOE es va produir perquè diversos dirigents van tenir notícies que a finals d’octubre Sánchez volia fer «una declaració explosiva» que facilitaria el suport de les forces independentistes. I en aquest context, va advertir que a l’exsecretari general l’esperen «notícies perilloses». Això sempre segons la versió de Page.
JUAN MANUEL PRATS
Els portaveus parlamentaris del PSOE i el PP, Antonio i Rafael Hernando, conversen al costat del líder de Ciutadans, Albert Rivera.
El president manxec també va insinuar la idea que els diputats del PNB puguin abstenir-se en la votació d’investidura, una fórmula que ajudaria a diluir d’alguna manera la difícil decisió del PSOE. Perquè la paraula abstenció segueix resistint-se a sortir de la boca dels socialistes malgrat que tots es van mostrar segurs que no hi haurà repetició d’eleccions.
Aquesta possible cessió a Rajoy va ser rebutjada per Francina Armengol, presidenta de les illes Balears, una de les fidels de Sánchez. Armengol va afirmar que li sembla «molt malament» que Fernández hagi obert als mitjans de comumnicació el debat sobre l’abstenció quan encara no s’ha celebrat el comitè federal, que tindrà lloc probablement el dia 23 d’octubre.
CONVERSA "INFORMAL"
Notícies relacionadesEl Rei va aconseguir tenir una recepció tranquil·la gràcies al fet que la vigília havia anunciat que la ronda amb els partits seran els dies 24 i 25. Fonts del PSOE van informar que el Monarca i Fernández van parlar aquesta setmana «de manera informal». Tots dos mantenen una relació estreta gràcies als anys en què han coincidit en els actes dels premis Príncep d’Astúries.
AUTOR FOTO
La presidenta andalusa, Susana Díaz, amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, amb impermeable.
Segons fonts parlamentàries, en aquests moments s’està estudiant la possibilitat que si hi ha investidura, Rajoy pronunciï el seu discurs el dimecres 26 al matí; que els representants del PSOE, Podem i Ciutadans li repliquin a la tarda; que el dijous d’aquella setmana parlin la resta de grups i se celebri la primera votació; i 48 hores després, el dissabte, la segona. Aquest pla acabaria amb la presa de possessió del líder del PP el dilluns 31, just sobre la botzina.
12 d'Octubre PNB Investidura Ciutadans PP - Partit Popular PSOE Albert Rivera Govern Felip VI Mariano Rajoy
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia