LA NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

El Govern i la CUP pacten un impost sobre les begudes ensucrades

L'Executiu crearà el gravamen però admet que reportarà escassos beneficis

Puigdemont avisa els cupaires que "sense pressupostos no hi ha referèndum"

pigarcia35874457 barcelona 11 10 2016 sociedad bebidas con azucar tipo limona161019181214

pigarcia35874457 barcelona 11 10 2016 sociedad bebidas con azucar tipo limona161019181214 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre el Govern de Junts pel Sí (més cohesionat que mai amb l’objectiu del referèndum) i la CUP avancen. Treballosament, però avancen. Els actors de la negociació, en què l’Executiu –es cuida molt molt que hi hagi representants de la presidència (PDC) i de la vicepresidència (ERC) per evitar malentesos interns– segueixen esbossant mètodes alternatius per recaptar nous ingressos. Encara que siguin escassos. I sobretot, per enviar un missatge amb ells. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, les dues parts (tres si s’esqueixa el Govern en neoconvergents i republicans) han acordat crear una taxa que grava les begudes ensucrades.

No és una cosa nova. Ja es va posar sobre la taula el 2012, quan llavors CiU i ERC negociaven l’acord de legislatura que va propiciar l’última investidura d’Artur Mas. En aquell moment molts s’ho van prendre com una broma; és a dir, van ridiculitzar l’ànim recaptatori que, segons aquestes veus, s’amagava darrere la voluntat de gravar, fins i tot, els refrescos. Quatre anys després l’assumpte ha canviat. Les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’experiència en països com el Regne Unit, Irlanda o Hongria han convertit l’assumpte en un fet molt seriós.

De fet, es tracta de donar a aquests productes el mateix tractament que es dóna al tabac; no en va, el perjudici que suposa per a la salut, en forma de diabetis i sobrepès, acaba passant factura també a la sanitat pública.

Pel que fa a la caixa que es pugui fer, és escassa, encara que s’adopti com a norma la recomanació de l’OMS de gravar amb un 20% tots aquests productes. L’única aportació fiscal que sí que donava rèdits en majúscules, recorden al Govern, era el gravamen sobre els dipòsits bancaris, que va recórrer el Govern de l’Estat.

PRESSIÓ FISCAL ASFIXIANT

La taxa sobre el sucre és una de les mostres d’enginyeria fiscal del Govern per aconseguir ingressos extra que puguin equilibrar la no adopció de modificacions a l’IRPF, com persegueix la CUP. Tenint en compte que la pujada de l’IRPF, en els termes que s’ha proposat –i tenint en compte que la pressió fiscal a Catalunya ja és asfixiant–, és mínima i, per tant, es tractaria més d’una mesura de cara a l’exterior, raona sempre l’Executiu de Junts pel Sí, la taula negociadora estudia altres propostes.

Notícies relacionades

El sí de la CUP a la taxa sucrera es relaciona tant per la mesura en si, creada per pal·liar els dèficits en sanitat, com pel mateix fet que les víctimes d’aquest gravamen són, en general, grans multinacionals.    

AVÍS A LA CUP

Però mentre s’acosten posicions sobre aquesta taxa, el Govern i el seu president mantenen la seva tensió pública amb la CUP. En la sessió de control al Govern al Parlament, els cupaires van exigir a Carles Puigdemont iniciar ja el procés previ al referèndum. Aquest va respondre a la CUP amb una altra advertència: «Anem pas a pas, no hi haurà referèndum si no hi ha pressupost, òbviament, no hi haurà un pas davant de l’altre».