EL DILEMA DEL SOCIALISME
El PSOE decideix que Rajoy continuï en el poder per evitar eleccions
L'abstenció tira endavant en el comitè federal socialista per 139 vots a favor i 96 en contra
El PSC participa en la cimera però avisa que els seus set diputats mantindran el rebuig al PP
icoy36016560 madrid 23 10 2016 politica rueda de prensa de javier fern161023204137 /
El PSOE va votar ahir a favor de l’abstenció en la investidura de Mariano Rajoy, tal com es donava per fet, però no per esperada la decisió és menys traumàtica. La posició a favor de permetre la continuïtat del líder del Partit Popular a la Moncloa com a manera d’evitar les terceres eleccions, i aprofitar pel camí la minoria dels conservadors al Congrés per condicionar les seves accions, va tirar endavant en el comitè federal socialista per 139 vots a favor i 96 en contra. La decisió es va prendre després d’un debat ordenat i respectuós, lluny de les tenses escenes que es van viure l’1 d’octubre en l’ante-rior cita d’aquest organisme –el més important del partit–, quan Pedro Sánchez es va veure obligat a dimitir com a secretari general al veure que estava en minoria.
Però l’equilibri de forces entre els integrants del comitè federal, el 60% abstencionista davant del 40% contrari a emparar la reelecció de Rajoy, no és traslladable al PSOE en el seu conjunt. La majoria dels militants, com han deixat clar en les trobades de les seves agrupacions, estan en contra de la primera opció. A les cúpules de les federacions, en canvi, aquesta és la posició majoritària. I a l’haver triomfat, prefigura que la bretxa entre afiliats i dirigents, ja per si mateix rellevant, es veurà eixamplada.
CATALUNYA I EUSKADI
Aquest argument, el de no col·locar-se d’esquena a les bases, va ocupar un lloc central en les intervencions dels partidaris de mantenir el rebuig a Rajoy. La resolució proposada per aquest sector, presentada pel basc Txarli Prieto, així ho subratllava. El PSC, juntament amb els socialistes d’Euskadi, formava part de l’avançada dels que creuen que no es pot facilitar en cap cas la reelecció de Rajoy, i fins i tot ha anat un pas més enllà a l’anunciar el seu líder, Miquel Iceta, que convocarà per dimarts un consell nacional en què es traslladarà que no se sent representat per la decisió adoptada pel PSOE. L’organisme, l’equivalent al PSC en el comitè federal del PSOE, solemnitzarà, tret que hi hagi sorpresa, la ruptura de la disciplina de vot per part dels set diputats catalans en la segona votació de la investidura del líder del PP, que tindrà lloc el dissabte o el diumenge de la setmana que ve.
El canvi en el vincle entre el PSOE i el PSC pot ser una altra de les ferides que deixi l’abstenció. El malestar del primer partit amb el segon és enorme, i són molts barons (des de l’andalusa Susana Díaz fins al castellanomanxec Emiliano García-Page, passant per l’extremeny Guillermo Fernández Vara) que sospesen demanar-hi una nova relació. Segons l’esquema que contemplen, encara sense decidir, el PSC seguiria representant el PSOE a Catalunya, i el PSOE representant el PSC a la resta d’Espanya, però els socialistes catalans deixarien de tenir veu i vot en els òrgans del partit germà; és a dir: al congrés, l’executiva i el comitè federal.
«No anticipem posicions. Els socialistes catalans han participat en una votació i espero persuadir-los perquè assumeixin els resultats d’aquesta votació», va assenyalar Javier Fernández, president de la gestora que pilotarà el partit fins al seu pròxim congrés, que se celebrarà l’any que ve.
EN BLOC
Notícies relacionadesAquesta és la posició oficial, però tots els consultats donen per fet en privat que el PSC no es mourà del seu no a Rajoy, com va deixar clar el mateix Iceta, i encara menys quan la possibilitat d’una abstenció que no sigui en bloc, dels 84 parlamentaris socialistes, sinó de només 11, el mínim necessari per permetre que la legislatura es posi en marxa, és cada vegada més llunyana. Ni Andalusia ni el mateix Fernández estan a favor d’aquesta sortida, i els que sí que ho estan, com Castella-la Manxa, demanen que entre aquests 11 hi hagi diputats dels territoris més importants, perquè tots es coresponsabilitzin. «Incloent-hi Catalunya», van aclarir fonts pròximes al president manxec, García-Page. «Els diputats s’hauran d’abstenir, literalment», va concloure Fernández.
Va ser l’eurodiputada Elena Valenciano, exvicesecretària general del PSOE, l’encarregada de presentar el document que advocava per l’abstenció en la segona votació de la investidura de Rajoy, mantenint el vot en contra en la primera. Els seus arguments apel·laven a la «responsabilitat» del PSOE i al fet que seria perniciós, per al país i el partit, una altra convocatòria electoral. Els abstencionistes creuen que ara, amb el PP en minoria al Congrés dels Diputats, podran determinar les seves accions al Govern. Però a l’altre bàndol assenyalen que serà impossible, perquè Rajoy tindrà els socialistes com a ostatges, al saber que pot tornar a convocar eleccions, i el lideratge de l’oposició, a més a més, serà ocupat per Podem.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia