El PSOE perfila la sortida del PSC dels seus òrgans de govern

La gestora prepara la revisió dels vincles entre els dos partits davant el desacatament en la investidura

Els socialistes catalans avisen que un canvi en la relació beneficiaria els independentistes

undefined36013857 madrid  23 10 2016  politica  comit  federal en la sede del 161028191815

undefined36013857 madrid 23 10 2016 politica comit federal en la sede del 161028191815 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La relació entre el PSOE i el PSC està destinada a canviar. La indisciplina que portaran a terme aquest dissabte al Congrés els set socialistes catalans durant la investidura de Mariano Rajoy, en què mantindran el seu rebuig mentre gairebé tot el grup parlamentari s'abstindrà, provocarà la revisió dels vincles entre les dues organitzacions, segons fonts de la gestora del PSOE. Al PSC, mentrestant, diuen que estan oberts a noves fórmules, però reclamen que es tingui en compte el context polític a Catalunya, on el líder del PP és percebut com "el principal culpable que no hi hagi diàleg".   

El model a seguir, expliquen en l'organisme que pilota els socialistes des de la sortida de Pedro Sánchez Pedro Sánchez, no passa per la ruptura dels vincles. El PSC seguirà representant el PSOE a Catalunya i el PSOE representarà el PSC a la resta d'Espanya, però els socialistes catalans deixaran de formar part dels organismes de govern del PSOE: executiva, comitè federal i congrés. 

"Fins ara tenien molts drets, però no han volgut complir les seves obligacions. No es pot seguir així", assenyala un dirigent de la gestora, en referència al que va passar al comitè federal de diumenge passat, on es va aprovar, per 139 vots a favor i 96 en contra, la traumàtica abstenció en la investidura. Els prop de 20 representants del PSC en aquest organisme van participar en la cita, però el partit no es va sentir concernit pel resultat. El seu primer secretari, Miquel Iceta, va convocar un consell nacional (equivalent al comitè federal) en què el manteniment del rebuig a la continuïtat a la Moncloa del líder del PP va tirar endavant, aquest dimarts, per 241 vots a favor i una abstenció. Iceta va avisar: "Potser ara des del PSOE es demanarà la revisió de les relacions", establertes en un protocol del 1978.

L'AUTONOMIA

No només es demana, sinó que la decisió està molt perfilada. Amb la seva sortida dels òrgans del PSOE, el PSC perdria poder (ja no podria liderar el PSOE, com va estar a punt d'aconseguir el 2012 Carme Chacón), però guanyaria autonomia. "Volem fer una revisió tranquil·la i consensuada", diuen a la gestora. Els militants del socialisme català, aclareixen les mateixes fonts, sí que podrien participar en les primàries del PSOE per elegir el candidat a la Moncloa, perquè també representa el PSC. 

Aquest esquema és defensat per una majoria al PSOE: entre altres, pel president de la gestora, Javier Fernández, i per Susana Díaz, presidenta d'Andalusia. Hi ha qui demana anar més enllà, com l'extremeny Guillermo Fernández Vara, el castellanomanxec Emiliano García-Page i el que queda del 'guerrisme', que arriben a plantejar la recuperació de la federació catalana del PSOE. El 10 d'octubre, es va presentar a Barcelona un manifest que reclamava aquest pas. Van assistir a l'acte unes 70 persones

POLÍTICA I REGLAMENTS

Notícies relacionades

La gestora considera que el protocol entre el PSOE i el PSC continua en vigor, però que deixarà d'estar-ho quan es produeixi el desacatament en la investidura de Rajoy, gest en què també podrien incórrer, a títol individual, una desena de diputats del PSOE, inclòs el mateix Sánchez. Fonts de la direcció dels socialistes catalans, en canvi, assenyalen que el marc de relacions s'ha de mantenir fins al pròxim congrés del PSOE, que tindrà lloc l'any que ve, perquè forma part dels seus estatuts i aquests només poden ser modificats en un conclave. Però tampoc volen entrar en "disquisicions reglamentàries". L'important, insisteixen, és el "debat polític".

"Això està més en mans d'ells que en les nostres –diuen en l'entorn d'Iceta–. Es pot revisar la relació, però cal tenir en compte el context a Catalunya. ¿Com defensarem que s'ha d'estar a Espanya si nosaltres no podem estar al PSOE? S'han de mesurar les conseqüències davant un any en el qual l'independentisme ja ha dit que convocarà un referèndum. Que el federalisme sembli impossible seria el millor regal per als independentistes".