EL DILEMA DEL SOCIALISME
El 'no és no' busca reconquistar el PSOE enfront a Susana Díaz
Els partidaris del rebuig a Rajoy volen impulsar una plataforma cara al congrés del partit
Sánchez demana treballar "colze a colze" amb Podem perquè els socialistes tornin a ser alternativa
undefined36058628 former leader of the spanish socialist party psoe pedro s161030194212 /
Ara que l’abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy ja s’ha consumat, els defensors d’haver mantingut el «no és no» al líder del PP volen que la seva posició no quedi només en un record. Busquen recuperar les regnes del partit al pròxim congrés, que se celebrarà l’any que ve, davant de qui consideren la principal artífex del gir fet pels socialistes: l’andalusa Susana Díaz, presidenta de la Junta i probable candidata a la Secretaria General.
Aquest moviment encara no està dissenyat del tot, però tots els dirigents d’aquest sector (des de Josep Borrell fins a Miquel Iceta, passant per Patxi López) ja conversen en privat per crear una plataforma destinada a «aprofitar aquest moment de rebel·lia», en el qual les bases, que seran les que triaran en primàries el nou líder, estan en contra de l’abstenció de dissabte passat.
La plataforma no comptaria amb cap líder clar, ni tampoc estaria només integrada pels defensors del rebuig a Rajoy. Els seus impulsors busquen que en formin part dirigents com l’exministre Ángel Gabilondo, que no s’ha significat en aquesta batalla. Pedro Sánchez també s’hi hauria d’integrar, assenyalen les fonts consultades. En un moment en el qual la relació entre el PSOE i el PSC està abocada a canviar després del desacatament dels socialistes catalans en la investidura, el partit liderat per Iceta, ajudaria en aquesta empresa, però no de manera oficial.
ELS ASPIRANTS / La designació del candidat a les primàries del PSOE no seria immediata. En aquest sentit sonen diversos noms. El de Borell entre altres, però a l’entorn del dirigent català expliquen que no farà el pas per diversos motius, entre aquests la seva edat: té 69 anys. López també forma part d’aquest grup. Segons els que encoratgen les seves opcions, l’exlehendakari «té gairebé decidit» fer el salt.
I després hi ha Sánchez. L’exsecretari general va renunciar dissabte al seu escó i va llançar la seva candidatura, però són molts, tant defensors com detractors, els que consideren que les seves possibilitats no són gaire elevades. Els seus principals inconvenients, assenyalen als dos sectors, són els seus resultats electorals i el fet que s’hagi mostrat incapaç d’unir el PSOE. Però ell està més que disposat a fer el pas: recorrerà les agrupacions socialistes per donar a conèixer el seu projecte i reclamar que ja es convoqui el congrés, cosa que descarten tant els socialistes andalusos com la gestora.
A l’exsecretari general li convé un conclave imminent, perquè el seu relat i la seva forçada sortida es troben molt presents entre la militància, però un dels seus col·laboradors més pròxims, que el continuarà acompanyant en aquesta etapa, descarta que l’èxit de la seva candidatura depengui només d’aquest factor. «Ningú no ha oblidat les retallades de José Luis Rodríguez Zapatero. L’abstenció ha sigut encara més greu», argumenta.
Notícies relacionadesSENSE DESPATX NI ESCÓ / El fet que Sánchez ja no ocupi la seu socialista ni tingui escó al Parlament, continua aquest aliat, tampoc hauria de suposar cap obstacle insalvable. «Pablo Iglesias no tenia cap aparell orgànic al darrere ni era diputat i ha acabat amb 71 escons», assenyala, donant a entendre que Sánchez, com el líder de Podem, es deixarà veure amb assiduïtat als programes de televisió.
«El país no té oposició perquè el PSOE s’ha quedat en terra de ningú», va dir ahir l’exsecretari general a Salvados, de La Sexta, durant una entrevista en la qual va denunciar una coalició d’interessos mediàtics i empresarials (entre els quals va citar Telefónica, Prisa i el sector financer) per frenar un «Govern progressista». Va defensar que «Catalunya és una nació» i, finalment, va argumentar que només amb Podem els socialistes podrien tornar a ser els que havien sigut abans. «Jo vaig qualificar Podem de populistes. Em vaig equivocar. No vaig saber entendre el moviment que hi havia al darrere d’Iglesias. Aquest impuls renovador és molt necessari. Si el PSOE vol ser alternativa de govern, ha de treballar braç a braç amb Podem», va dir Sánchez, que també va llançar aquest missatge a Díaz: «Si vol liderar el PSOE, com sembla que és, ha de fer un pas al davant». Ara que s’ha vist forçat a deixar el lideratge, Sánchez és molt més clar.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"