EL DILEMA DEL SOCIALISME
La gestora del PSOE opta per imposar una multa als díscols
Els 15 diputats hauran de pagar entre 200 i 600 euros però no seran expulsats
L'equip de Fernández manté la intenció d'apartar el PSC dels òrgans de govern
La gestora socialista va optar ahir per imposar una sanció moderada als 15 diputats díscols que dissabte passat es van mantenir ferms en el 'no és no' en la investidura de Mariano Rajoy, i van incomplir d’aquesta manera el mandat del comitè federal d’abstenir-se. Per no incrementar encara més la tensió en una formació que segueix paint el traumàtic conclave que va defenestrar Pedro Sánchez, la gestora va evitar la seva expulsió del grup i es va limitar a obrir-los un expedient que pot acabar en una sanció econòmica d’entre 200 i 600 euros.
El PSOE va incidir en la idea que es tracta del procediment «habitual previst en el reglament» del grup parlamentari quan un diputat trenca la disciplina del vot, segons va assenyalar el comunicat oficial. Seguint aquesta regulació, el responsable disciplinari del grup, Luis Carlos Sahuquillo, va enviar ahir una carta als díscols en què se’ls informa que, com que «van votar en sentit diferent del fixat» pel comitè federal, s’inicia «el procediment recollit en el capítol IV». Els afectats disposen de set dies per presentar al·legacions. A més, per rebaixar la tensió, se’ls va comunicar personalment que se’ls remetria la missiva i que era el procediment normal en aquests casos.
LA QUANTIA, PER DECIDIR
En funció de les al·legacions, la sanció serà més o menys alta. Després de la sessió d’investidura, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, va assenyalar que únicament es podria castigar els sis diputats que són militants del PSOE, no els set del PSC (Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercè Perea, Marc Lamuà i Joan Ruiz), que van desobeir en bloc, ni els dos que són independents (Margarita Robles i Zaida Cantera). No obstant, finalment l’expedient s’ha obert als 15 díscols, encara que falta saber com s’acaba. Robles, que va ser número dos de l’exsecretari general, va demanar al seu partit que es preocupés més de fer una oposició «seriosa» i menys de «càstigs».
La primera vegada que el PSC va trencar la disciplina de vot, a compte del dret a decidir, els seus diputats van haver de pagar la multa més alta, 600 euros. I en altres ocasions la rebel·lia s’ha resolt amb meres advertències per escrit.
LA RELACIÓ AMB EL PSC
Notícies relacionadesTambé queda per decidir què passarà amb el PSC. Tal com va avançar EL PERIÓDICO divendres passat, la gestora capitanejada per Javier Fernández està preparant la revisió dels vincles amb el PSOE, davant el seu desacatament. No es tractaria d’una ruptura completa, que passés per la formació d’una federació socialista del PSOE a Catalunya, sinó que els socialistes catalans deixarien de formar part dels organismes de govern del partit: la seva executiva, el comitè federal i el congrés.
Els diputats sancionats preveuen presentar les mateixes al·legacions i aquestes es basaran en l’argument que van votar «en consciència». Els set representants del PSC, a més, adjuntaran el text de la resolució del consell nacional del partit que va ratificar el 'no' a Mariano Rajoy, i en el seu escrit reiteraran també «la ferma voluntat de seguir treballant conjuntament amb la resta de socialistes per poder fer més fort el projecte polític».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"