Homs prepara la seva defensa al Congrés sense còpia del suplicatori
El portaveu del PDC compareixerà dijous per exposar les seves al·legacions a la sol·licitud del TS
La Cambra aprovarà el tràmit amb els vots a favor de PP, PSOE i C's
undefined36029010 gr420 madrid 24 10 2016 el portavoz del partit dem crata161101131413 /
Casualitats o ironies del destí. Quan Mariano Rajoy estigui ultimant la presentació del seu nou gabinet ministerial, aquest dijous, Francesc Homs compareixerà davant el Congrés Congrés per defensar-se de la petició de suplicatori tramitada pel Tribunal Suprem (TS), l Tribunal Suprem (TS),que vol investigar-lo per delictes de desobediència i prevaricació presumptament derivats de la consulta del 9-N. La coincidència resulta ja per si mateixa especialment dolorosa per al portaveu del Partit Demòcrata, amb l'agreujant que Homs no ha aconseguit ni tan sols que la Cambra baixa sigui flexible amb algunes de les seves peticions. La més sorprenent és la negativa a facilitar-li una còpia del text del TS per poder argumentar la seva defensa i només ha pogut consultar l'únic exemplar enviat a les Corts, sense fer fotografies, reproduccions, sense possibilitat d'emportar-se el document, i vigilat pels uixers que comproven que aquestes normes es compleixin. El procediment pot semblar decimonònic, però és el que estableix el reglament, que data del 1982 i que els grups no han aconseguit reformar encara que admetin que ha quedat desfasat.
Homs se sent perjudicat per la normativa i va demanar un informe jurídic que determinés si se li podia entregar una còpia de tota la informació remesa pel TS per poder analitzar la causa amb profunditat abans de ser cridat a exposar la seva defensa. Els lletrats parlamentaris van concloure que no i li van donar de termini fins dilluns passat per anar a llegir el document. Tampoc li permetran que la compareixença sigui en obert, com reclama. Homs vol que les seves explicacions siguin públiques, però el reglament estableix que les sessions de la comissió de l'estatut del diputat es realitzin a porta tancada. El portaveu del PDC també va tractar de portar testimonis a la cita, un altre suggeriment que el Congrés ha decidit rebutjar. Homs volia que declarés el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, a qui es va referir com a “ínclit i distingit membre del PP”. Entén que seria pertinent que el Tribunal Suprem demanés per què el Constitucional “se'n va rentar les mans” i “se'n va anar de cap de setmana” després de dictar la “suposada suspensió” de la consulta del 9-N, però sense aclarir “què suspenia exactament”.
UN MES DE TRÀMITS
Notícies relacionadesEl tràmit durarà gairebé tot el mes de novembre, però Homs coneix el resultat per endavant. Aprovar-lo requereix majoria simple, i PP, PSOE i Ciutadans ja han avançat el seu vot a favor d'autoritzar que el Tribunal Suprem investigui l'exconseller. Podem, ERC, PNB, PDC, EH-Bildu i Compromís s'hi oposaran, perquè consideren que no se'l pot processar per haver tret les urnes al carrer per reunir l'opinió dels catalans, però no tenen força suficient per denegar la petició del TC. A més, el tràmit és indefugible. Després de sentir Homs, la comissió de l'estatut del diputat elaborarà un informe que haurà de ser analitzat en el ple. Tant el debat com la votació són secrets. Després de la votació, la presidenta, Ana Pastor, disposarà de vuit dies per traslladar a l'Alt Tribunal la resposta final del Parlament.
Homs afronta aquest assumpte sabent que la investidura de Rajoy ha accelerat el procés. Si no hi hagués hagut acord perquè el popular fos investit i si s'haguessin convocat les terceres eleccions, el tràmit hauaria quedat paralitzat per la dissolució de les Cambres. Tot i així en la història parlamentària són excepcionals els casos en què el Congrés no ha autoritzat un suplicatori.
La primera sessió de control a Rajoy, el 16 de novembre
Mariano Rajoy disposarà encara de dues setmanes de marge abans d'enfrontar-se a la primera sessió de control de la legislatura. Des del 20-D el líder popular es va negar a sotmetre's a la vigilància parlamentària argüint que el Govern estava en funcions. Encara que el Congrés va plantejar un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional, encara no hi ha sentència, i Rajoy ha pogut eludir les explicacions a l'hemicicle durant deu mesos. Ara, l'inici del seu mandat coincideix amb dues setmanes en què no estaven previstos plens, i per tant, no incloïen sessions de control. Aquesta setmana, pel pont de Tots Sants, i la pròxima, hi haurà comissions parlamentàries, però no ple. El següent està fixat per dimarts 15 de novembre. El Congrés té establert que les sessions de control es realitzen els dimecres, a les 9 del matí.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"