EL NOU GABINET
Rajoy dóna a conèixer avui al seu Govern, amb nova estructura i perfil més pactista
Al PP, on s'esperen els canvis amb tensió, s'auguren equilibris de poder i una aposta més gran per la comunicació
Els conservadors creuen que Cospedal estarà a l'Executiu i que la seva substitució a mitjà termini provocarà renovació també en el partit
Ha arribat el moment. Mariano Rajoy farà pública avui la llista dels seus ministres. Va jurar el càrrec aquest dilluns davant Felip VI i, a partir d'aquest moment, va repartir el seu temps entre descansar en el pont de Tots Sants i encaixar les peces del puzle del que ha de ser el seu nou equip i potser la nova cúpula del seu partit també. Per difícil que resulti la tasca -asseguren els seus que ha buscat perfils pactistes- no ha tingut motius per estressar-se excessivament, ja que ell mateix es va donar un ampli termini, des de dissabte passat fins aquest dijous, per resoldre el sudoku. Rajoy ha donat poca informació als seus per evitar filtracions, encara que fonts populars confirmen que aquesta vegada ha fet consultes (especialment amb barons territorials) per conèixer altres opinions sobre noms i estructures governamentals i que, fins i tot, sobre aquest últim aspecte ha repassat models d'altres països abans de prendre una decisió definitiva.
En tot cas el secretisme decretat sobre aquesta qüestió no significa que els col·laboradors del president a la Moncloa i a la seu popular no facin les seves càbales arran de les preguntes que han rebut o dels suggeriments que han fet arribar a Rajoy o els seus entorns. Així, doncs, els consultats donen per fet que Soraya Sáenz de Santamaría seguirà tenint un paper fonamental com a mà dreta de Rajoy al Govern, encara que hi ha més dubtes sobre si serà ella l'única vicepresidenta aquesta vegada, en cas que es recuperi l'economia en un moment en què les negociacions en aquesta àrea amb altres partits (pressupostos, finançament, fiscalitat, via de dèficit per complir amb Brussel·les) seran una pedra angular.
Des del PP s'apunta que en aquests moments pot ser "més que recomanable" recuperar una vicepresidència econòmica i, fins i tot, encomanar-li les tasques de portaveu a un ministre diferent de Santamaría perquè no hagi de carregar un pes excessiu. Al capdavall, els conservadors fa mesos que fan autocrítica sobre la comunicació i apunten que s'ha de repartir més aquesta tasca perquè hi pugui haver més veus que defensin les seves polítiques.
ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES
I és que també està estesa la idea que serà ella qui aquesta legislatura assumirà de facto, fins i tot encara que s'acabi nomenant un altre ministre o ministra per a aquesta àrea concreta, la delicada àrea d'Administracions PúbliquesAdministracions Públiques, en un moment en què les relacions amb Catalunya són tenses i s'han de reconduir, segons Rajoy. Així mateix, els seus companys de militància apunten que tenint en compte que les seves relacions amb María Dolores de Cospedal no són les millors possibles, Rajoy busca fer equilibris entre totes dues -com amb els territoris- un cop s'ha decidit obrir la porta de l'Executiu també a l'expresidenta de Castella-la Manxa.
¿Significarà això que hi haurà renovació en la secretaria general del PP?. Es dóna per fet que així serà, encara que potser a mitjà termini, ja que es planeja convocar un congrés per a finals de gener o principis de febrer. Les apostes assenyalen Fernando Martínez Maillo o el basc Alfonso Alonso com a possibles substituts.
ELS NÚMEROS I L'ECONOMIA
Notícies relacionadesPel que fa als números, no es descarta que segueixin Luis de Guindos i Cristóbal Montoro i s'incorporin amb cartera figures com Álvaro Nadal, que era responsable de l'oficina econòmica del president. Podria canviar de despatx, diuen, Fátima Báñez, fins ara responsable d'Ocupació. El de Treball és un ministeri espinós que podria ocupar l'aragonesa Luisa Fernanda Rudi. O això almenys és el que van sospitar algunes fonts consultades que, sembla, li van sentir preguntar recentment a la responsable del PP aragonès si el ministeri d'Ocupació disposa d'una vivenda, cosa que va aixecar sospites.
És en aquest terreny on hi ha més especulació d'última hora sobre l'estructura. Es debat amb força a les files conservadores sobre la possibilitat de recuperar la vicepresidència econòmica i,fins i tot, d'innovar separant àrees com Indústria i Energia, que aquesta vegada es podria fusionar amb altres carteres. De totes maneres, ha començat el compte enrere perquè Rajoy, ben aviat, tregui de dubtes propis i estranys sobre el que serà el seu gabinet en un dels moments més inestables de la política espanyola.
El futur de Fernández Díaz
Per si a algú li quedava algun dubte, el ministre d'Interior en funcions ha recalcat fa poques hores que si depèn de la seva voluntat, ell seguirà formant part del Govern. Amb independència que s'hagi vist involucrat en un escàndol de ‘guerra bruta’ a Catalunya. Però acaba de ser reprovat al Congrés i la seva presència en la bancada blava tensa tota l'oposició. També Ciutadans, el partit ‘pseudosoci’ del PP en aquesta legislatura sense majories. D'aquí sorgeix el gran dilema de Rajoy, cap i amic de Fernández Díaz. Al president no li agrada deixar-se portar per la pressió ni deixar a l'estacada els seus, però Ciutadans ja va vetar Fernández Díaz (i Cospedal) per presidir el Parlament. Va ser un primer avís.
Fernando Martínez-Maíllo Investidura Consell de Ministres María Dolores de Cospedal Alfonso Alonso PP - Partit Popular Soraya Sáenz de Santamaría Catalunya Govern Mariano Rajoy
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia