El PSOE accepta negociar amb Rajoy el primer pas per als pressupostos

Els socialistes diuen que intentaran pactar el sostre de despesa sense que comporti avalar els comptes públics

El president del Govern subratlla que aquest pas és «urgent» per tenir les regles clares des del començament

jgblanco36282583 madrid 14 11 2016  pol tica   encuentro entre el presidente 161114142607

jgblanco36282583 madrid 14 11 2016 pol tica encuentro entre el presidente 161114142607 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després de diverses setmanes de conjugar sense treva els verbs «dialogar»,  «pactar», «acordar» i haver admès que ell mateix ja ha tingut contactes amb diversos líders polítics al voltant dels futurs pressupostos, el president Mariano Rajoy va voler aprofitar la seva compareixença pública a La Moncloa per anar acotant el terreny: la prioritat és desencallar els comptes públics per al 2017 garantint que, parlamentàriament, es pot donar el primer pas obligatori perquè puguin ser una realitat. «En aquests moments el més urgent és aprovar el sostre de despesa», va subratllar Rajoy aquest dilluns a La Moncloa.

   

Pujar aquest primer esglaó en el tortuós camí pressupostari que té en l'horitzó, fixant d'entrada els límits de despesa, i que amb tanta inquietud es mira des d'Europa pot suposar, segons el seu parer «tenir unes regles del joc clares»  per a comunitats i ajuntaments i «poder finançar el seu dèficit cara al futur».  Davant d'aquesta situació, els socialistes admeten que estan disposats a seure amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i arribar a un acord polític al voltant del sostre.

Fonts del PSOE confirmen que un cop que l'Executiu els doni a conèixer quin és el nou quadro macroeconòmic amb la seva corregida previsió de creixement, ells reclamaran que en el repartiment de l'objectiu de dèficit encara per fer es garanteixi a les autonomies poder arribar fins al 0,7 per cent en el pròxim exercici (cosa que suposaria un respir de 7.700 milions) o que, si se'ls proposa el 0,6 (6.600 milions) per cent de possible desviament pressupostari, se'ls garantirà que el 0,1 que cedeixin va a parar a les arques de la Seguretat Social i en cap cas, adverteixen les fonts consultades, a millorar el desfasament dels números del  Estat.

AJUNTAMENTS AMB SUPERÀVIT

Aquesta proposta elaborada per exposar-se en la taula del ministeri d'Hisenda ve beneïda per barons socialistes, entre altres l'andalusa Susana Díaz. Juntament amb això el principal partit de l'oposició reclamarà que pel que fa als ajuntaments es permeti, el 2017, que els que hagin aconseguit superàvit en els seus comptes puguin destinar el sobrant a serveis i no sigui obligatori que vagi a sufragar deute.

Serà només qüestió de dies que es confirmi si l'acostament entre Govern –que negocia també amb Ciutadans– i el PSOE per desbloquejar els pressupostos té efectes pràctics. No obstant els socialistes insisteixen a dir que recolzar el sostre de despesa no comporta recolzar els pressupostos pròpiament.

De fet, el responsable de la seva gestora, Javier Fernández, va declarar que està disposat a estudiar qualsevol esborrany de comptes públics que se li entregui des de La Monlcoa en un futur, però afegint que veu «molt remotes» les possibilitats de qualsevol suport. Encara més contundent van ser el  portaveu al Congrés, Antonio Hernando –que va dir que és «pràcticament impossible» que es pugui comptar amb el seu partit per a l'aprovat final– i la presidenta d'Andalusia, que va afirmar que només per pensar en això Rajoy hauria d'esmenar prèviament el nucli de la seva política.

Notícies relacionades

En una entrevista a La Sexta, Susana Díaz va afirmar que no creu en aquesta «voluntat de diàleg» de la qual presumeix Rajoy ara per trobar aliats pressupostaris i va esmentar, entre altres coses, que no ha comptat amb els altres per elegir el president del Consell Escolar o alguns càrrecs com el Fiscal General de l'Estat i que, a més, segueix rebutjant derogar lleis com la reforma laboral o la Lomce al complet.

EL LÍDER DEL PP AVISA ENTRE LÍNIES

Però el president va insistir a La Moncloa que les seves crides a l'acord són sincers i que no té un «pla b», en al·lusió al seu suposat interès a convocar de nou eleccions en cas de no aconseguir tirar uns pressupostos nous endavant. Al matí, en un discurs davant la junta directiva del PP que va aprovar la celebració del congrés del partit del 10 al 12 de febrer, va mostrar no obstant una actitud una mica més rocosa, informa Patricia Martín. Com ja va fer en la sessió d'investidura, va reclamar a l'oposició que la deixi fer. «Tan dolent és no tenir govern com tenir un govern al qual no se'l deixi governar», va advertir davant el seu partit.