El sobiranisme deixa als llimbs el pla d'obrir els ajuntaments el 6-D

ERC i PDC eviten donar per feta l'acció encara que sí que preveuen algun acte de protesta

L'Ajuntament de Barcelona diu no haver rebut una proposta formal en aquest sentit

El govern municipal no ha valorat encara si obrirà l’ajuntament. / periodico

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Des de cercles sobiranistes s’ha llançat aquests dies un globus sonda amb la proposta d’obrir els ajuntaments el 6 de desembre, Dia de la Constitució, com a acte de protesta i reivindicació independentista. No obstant, aquesta idea va quedar, ahir almenys, als llimbs, ja que la CUP sí que va veure la iniciativa com «una bona opció», però ERC i el PDC van evitar secundar-la a ulls clucs. Tots dos preveuen la possibilitat d’organitzar algun acte per contraprogramar el 6-D, perpò no es mullen sobre quina opció prefereixen.

    

La idea, avançada per 'Nació Digital', d’obrir els ajuntaments el Dia de la Constitució, que vindria a ser una segona part del que va passar el 12 d’Octubre, va ser rebuda per ERC com una de les «moltíssimes» propostes que estan sobre la taula.

    

Notícies relacionades

Sergi Sabrià, portaveu dels republicans, va subratllar que «no hi ha res tancat encara», mentre que la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ho va aigualir encara més. Primer va afirmar que el seu partit no està «per les grans gesticulacions i sí per trobar un punt en comú entre tots els electes per dur a terme una acció consensuada quan toqui» per visualitzar la potència del municipalisme. Després va alertar que «no s’ha de tensar ni violentar els funcionaris més del compte», i finalment va passar la pilota a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) perquè sigui aquesta entitat la que es posicioni, possiblement divendres que ve.

PRESSIÓ ALS COMUNS

Si finalment tira endavant aquesta proposta, els independentistes l’aprofitarien per pressionar els comuns i buscar una pinça amb ells, tenint en compte que sempre han donat per liquidada la Constitució del 78. La peça de caça major, per descomptat, l’Ajuntament de Barcelona. Però el seu primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va tornar a navegar sobre les aigües de l’ambigüitat. Va subratllar que la Carta Magna és un text «moribund» i que el dia 6-D «hi ha poc a celebrar», però no va dir si el consistori obrirà aquell dia perquè no han rebut de moment cap proposta formal. Xavier Domènech, líder d’En Comú Podem al Congrés, va ampliar el focus i va sostenir que si aquest pla es tira endavant, el Parlament hauria de sumar-se als ajuntaments. L’Ajuntament de Badalona, nucli de la polèmica el 12-O, no té previst en principi secundar la petició perquè en aquesta ocasió no s’ha parlat amb els sindicats.