Fernández-Díaz presidirà la comissió d'Exteriors del Congrés
El PSOE s'abstindrà perquè el reglament no permet votar-hi en contra sense proposar un altre candidat
undefined36295862 madrid 15 11 2016 pleno del congreso en la foto jorge ferna161115193254 /
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández-Díaz serà des d'aquest dimecres el president de la comissió d'Afers Estrangers i de Cooperació del Congrés dels Diputats, la mateixa Cambra que el va reprovar el mes d'octubre passat per la seva actuació en l'‘Operació Catalunya’. Després de sortir del gabinet de Mariano Rajoy, el PP l'ha proposat per ocupar aquest càrrec, un nomenament que es produirà per majoria simple, amb l'abstenció del PSOE. El portaveu socialista, Antonio Hernando, va indicar aquest dilluns que el seu partit votarà en blanc “segurament” perquè encara que no creuen que l'exministre sigui la persona més indicada, han de respectar les quotes de repartiment de presidències de comissió al Parlament. Ciutadans també s'ha mostrat a favor d'aquesta distribució.
En les votacions per a les presidències de les comissions al Congrés no existeix la possibilitat de votar-hi en contra, de forma que l'abstenció és el màxim signe de rebuig i els vots del PP blinden la cartera per a Fernández-Díaz. L'única manera d'intentar impedir-ho seria que el PSOE presentés un candidat alternatiu, però això vulneraria l'acord de repartiment de presidències de comissió parlamentàries. «És un exministre amb una comissió d'investigació pendent i que ha sigut reprovat pel Congrés. No competirem per la presidència de la comissió, no presentarem candidat, però no votarem Fernández Díaz", ha assenyalat Antonio Hernando. El PP ha exigit que es compleixi el pacte institucional. “Al Parlament cal ser seriosos i complir la paraula donada", ha reclamat el portaveu d'Exteriors del Grup Popular, José Ramón García.
La decisió de Rajoy de compensar Fernández-Díaz després de la seva sortida com a ministre ha indignat l'oposició, que no el considera adequat per ocupar aquest càrrec, ja que ha sigut reprovat per la Cambra baixa i, a més, s'ha aprovat la creació d'una comissió d'investigació per aclarir si va utilitzar el ministeri de l'Interior per articular una policia política en contra dels partits adversaris del PP. Aquesta comissió, a la qual el Congrés va donar llum verda el 27 de setembre, s'ha anat posposant i, arran de la queixa de Podem la setmana passada, és de preveure que es posi en marxa en les pròximes hores. El primer tràmit serà constituir-la i que cada grup nomeni els seus portaveus.