El PP burla el veto de l'oposició a Jorge Fernández Díaz
L'exministre presidirà la comissió de Peticions, que no requereix votació
El PSOE havia reculat i s'oposava ara que presidís les comissions d'Exteriors i del Tribunal de Comptes
El PP ha trobat finalment un lloc a Jorge Fernández Díaz al Congrés. Davant el veto de l'oposició perquè l'exministre ocupés les presidències de les comissions d'Exteriors o del Tribunal de Comptes, els populars n'hi han buscat una per a la qual no cal la votació dels altres grups: la comissió de Peticions. El principal lloc d'aquest òrgan, igual com passa en el de l'Estatut del Diputat, van directament al grup parlamentari majoritari, en aquest cas, el del PP.
L'exministre de l'Interior havia de ser nomenat aquest mateix dimecres president de la comissió d'Exteriors, però tota l'oposició s'hi va oposar per considerar que un polític reprovat pel Congrés per l'anomenada 'Operació Catalunya' i que haurà de passar per una comissió d'investigació per aclarir la seva actuació al capdavant d'Interior, no és digne d'ocupar aquest seient. Però finalment els conservadors han aconseguit burlar el mur aixecat per tots els grups i han trobat lloc a un polític que és amic personal de Mariano Rajoy.
La presidència de les dues comissions li correspon als conservadors, en virtut d'un pacte del principi de legislatura. Tots els grups volen complir-lo, però consideren que la pretensió d'imposar Fernández Díaz és una provocació, i per això van demanar als populars que canviïn el seu candidat i mantinguin el principal seient amb un altre nom. Ara, els han donat temps per repensar-s'ho.
En declaracions als mitjans als passadissos del Congrés, Fernández Díaz ha acusat els socialistes d'incomplir el pacte sobre el repartiment de les comissions i ha jutjat l'actitud del PSOE de "gravíssima". "Un partit seriós compleix els pactes", ha insistit a dir, alhora que ha mostrat la seva disposició a acatar el que decideixi el seu grup parlamentari: "Faré el que em demani. No estic per fer d'això una qüestió personal ni per crear cap problema", ha dit.
PRESSIÓ DEL PARTIT MORAT
L'ajornament de la votació en la comissió d'Exteriors és conseqüència directa de la maniobra de pressió iniciada dimarts per Podem a la qual, hores després, es va unir el PSOE. Els morats van intentar que els populars proposessin un candidat alternatiu, però la resposta va ser un 'no' rotund. Van demanar aleshores als socialistes que fossin ells els que postulessin algú i es van comprometre a donar-li suport. El portaveu podemista, Íñigo Errejón, va conversar amb el seu homòleg al PSOE, Antonio Hernando, i la resposta també va ser negativa. El PSOE va anunciar que votaria en blanc.
Els morats van decidir aleshores forçar els socialistes a moure's: van advertir que si el PP mantenia Fernández Díaz i el PSOE no proposava cap candidat alternatiu serien ells els que postularien un dels seus dirigents. En la votació, els grups quedarien retratats a l'haver de decidir entre Fernández Díaz o Pablo Bustinduy, el responsable d'Internacional de Podem, un perfil d'elevada reputació que compta amb el respecte de tots els grups. Amb aquesta espasa sobrevolant, els socialistes van moure fitxa.
IMPOSSIBLE VOTAR 'NO'
El PSOE va passar a l'atac per pressionar el PP i forçar-lo, ara sí, perquè elegeixin un altre dirigent en lloc de Fernández-Díaz. En aquestes converses el PSOE es va mostrar disposat a presentar un candidat alternatiu, amb el compromís que si sortia elegit i els populars retiraven l'exministre, el socialista dimitiria immediatament per permetre als conservadors mantenir la presidència de la comissió d'Exteriors. El canvi de to es dóna en un grup parlamentari amb càrrecs que pengen d'un fil, ja que aquest dijous la gestora decidirà el nou organigrama dels socialistes al Congrés després de la rebel·lió d'alguns diputats que van votar en contra de Rajoy.
En qualsevol cas, les pressions de Podem i el PSOE van permetre que els populars acceptessin un ajornament, que va ser subscrit per la resta de grups amb representació a la comissió. Ara està per veure si el PP retira el seu candidat i el substitueix per un president amb més consens. El reglament del Congrés no permet votar en contra i la màxima expressió de rebuig és abstenir-se o presentar un nom alternatiu.
Més enllà de l'ajornament i decidits a presentar batalla fins al final, els dirigents de Podem van registrar una sol·licitud perquè s'elabori un informe sobre la idoneïtat de l'exministre per ocupar aquest càrrec. El PSOE considera que no cal cap informe, que Fernández Díaz sense cap mena de dubte el perfil no idoni per al càrrec i que ha de ser el PP el que proposi un altre nom.
En la reunió de la comissió hi va haver intercanvi d'acusacions intenses. El portaveu del PP, José Ramón García Hernández, va negar que tinguin la intenció de proposar cap altre nom i va comparar l'actuació de l'oposició amb "assassins" i "escorpins que inoculen verí".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"