El Congrés aprovarà avui l'augment del salari mínim
En Comú Podem demana incrementar-lo a 800 euros el 2018 i a 950 el 2020
El Govern podria vetar-lo si continua amb la seva ofensiva contra l'oposició
undefined35951873 madrid 18 10 2016 politica pleno del congreso en la imagen 161122080526 /
En Comú Podem s'endurà aquest dimarts una victòria parlamentària de recorregut incert pel full de ruta del Govern, decidit a vetar tot el que impliqui un augment de despesa als comptes anuals de l'Estat. El ple del Congrés votarà previsiblement a favor d'una proposició de llei presentada pel grup català per incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) 13.300 euros cada any per arribar al llindar dels 800 euros el 2018 i als 950 euros el 2020. Els socis de Podem comptaran, en principi, amb els vots a favor del seu grup confederal (Units Podem), PSOE, ERC, el Partit Demòcrata i Compromís. La posició de Ciutadans, indiquen a aquest diari fonts coneixedores de les converses, encara no està definida i es podria inclinar per l'abstenció. El PP hi votarà en contra.
La proposició de llei modifica l'Estatut dels Treballadors i indica que l'SMI ha de ser revaloritzat cada any respecte a la pujada de l'IPC. La iniciativa està argumentada des de l'informe elaborat pel Comitè Europeu de Drets Socials, que indica que el salari mínim interprofessional establert pel Govern no assegura un nivell de vida decent. Recorda que "per garantir un nivell de vida decent en el sentit de l'article 4.1 de la Carta del 1961, la remuneració ha d'estar per sobre del llindar mínim, fixat en el 60% del salari mitjà net".
Notícies relacionadesA Espanya l'SMI està fixat en 655 euros, una quantia molt per sota d'altres països de la UE. A Grècia és de 862 euros, a França de 1.343 euros i al Regne Unit de 1.202 euros.
VOT ALS 16 ANYS
El ple també abordarà la proposició de llei d'ERC per ampliar el dret de sufragi als 16 anys. Els republicans ja van presentar aquesta mateixa iniciativa en l'anterior legislatura (la breu), però la convocatòria de noves eleccions per al 26-J i la dissolució de les Corts li van impedir prosperar, tot i que el ple n'havia aprovat la presa en consideració. Amb la reforma exprés de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), van intentar aprofitar per modificar aquest punt, però PP, PSOE i Ciutadans van manifestar el seu rebuig adduint que només es reformava el cas concret de retallar la campanya i les despeses en casos de repetició d'eleccions. És la tercera vegada que ERC porta al ple del Congrés aquest any la seva petició de modificar la Loreg perquè votin els ciutadans a partir de 16 anys, canvi que implicaria una reforma necessària de la Constitució.
Salari mínim En Comú Podem Salaris Congrés PP - Partit Popular Pressupostos Generals de l'Estat Govern Mariano Rajoy
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín