Urkullu: "Tinc els meus dubtes d'on acabarà Artur Mas"

El 'lehendakari' en funcions es desmarca del procés de JxSí i la CUP

zentauroepp36391641 gra030  vitoria  23 11 2016   el lehendakari en funciones  i161123201229

zentauroepp36391641 gra030 vitoria 23 11 2016 el lehendakari en funciones i161123201229 / Adrian Ruiz de Hierro

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El lehendakari en funcions i candidat a la reelecció del PNB, Iñigo Urkullu, no va superar, com estava previst, la primera votació d’investidura, però amb la majoria simple que li proporcionen els 37 vots del PNB i el PSE en tindrà prou avui, en la segona sessió. Durant el debat d’ahir va insistir en el respecte al principi de legalitat, però també va defensar la capacitat de decidir dels bascos «i l’obligació de pactar». En una rèplica a EH Bildu, va recordar com des de la formació independentista se’l convidava fa uns mesos a ser l’Artur Mas basc, i va defensar que l’estratègia del PNB és més encertada. «Tinc els meus dubtes d’on acabarà Artur Mas», va sentenciar.

Urkullu va afirmar que «Euskadi té l’oportunitat de créixer institucionalment», encara que es va remetre a la ponència d’autogovern com el marc idoni per obtenir «un acord plural». En tot cas, i sempre respectant el principi de legalitat, es va marcar com a repte aconseguir «més i millor» autogovern davant de l’«impuls recentralitzador» del PP, encara que en el seu discurs va destacar com a objectiu principal la creació d’ocupació i el desenvolupament econòmic.

CANDIDATA D’EH BILDU / La representant d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, que també va presentar la seva candidatura a la investidura, va apostar per un govern «lliure, independentista, feminista, d’esquerres i solidari». Malgrat que el seu intent d’arribar a acords amb PNB i Elkarrekin Podem no ha prosperat, va reiterar que «l’oferta continua vigent».

La candidata independentista també va fixar la posició d’EH Bildu davant el plantejament de PNB i PSE de buscar una proposta consensuada de reforma estatutària i presentar-la a les Corts. «Estem disposats a tornar a anar a Madrid, però no estem disposats a tornar-ne amb els braços plegats».

Urkullu no va deixar de reiterar la seva disposició a l’acord amb totes les forces, tot i que l’acord de govern obtingut amb el PSE el deixa a un escó de la majoria absoluta. Les crítiques més frontals van arribar des d’Elkarrekin Podem, mentre que EH Bildu i PP, fins i tot des de la discrepància, es van mostrar receptius a l’oferiment de pactes que va fer el lehendakari en funcions.

«INDEPENDÈNCIA A FOC LENT» / El president del PP basc, Alfonso Alonso, es va estrenar a la Cambra basca alternant atacs a Urkullu, per la seva pretensió d’obtenir «una independència a foc lent», amb l’oferiment del seu suport a l’Executiu si renuncien al camí sobiranista. També va carregar contra el PSE, a qui va retreure que hagi arribat al Govern basc a canvi d’acceptar «el pensament únic nacionalista».

Notícies relacionades

Idoia Mendia, secretària general del PSE, va lamentar el «tremendisme» d’Alfonso Alonso, i va defensar el pacte de govern «entre diferents» com a millor fórmula per aconseguir arribar a ser una societat més moderna, més solidària i en millor situació econòmica.

La presidenta del grup d’Elkarrekin Podem, Pili Zabala, va acusar el PNB de fer «anys que dóna voltes a la mateixa rotonda», i va lamentar que a Euskadi ara hi hagi més desigualtats de les que hi havia una dècada enrere.