Rajoy portarà al TC tota pugna amb el Congrés

El Govern recorrerà una en una les iniciatives de l'oposició que superin el pressupost

PSOE, UP i C's repetiran l'argúcia legal usada en l'augment de l'SMI per esquivar el boicot

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La batalla entre el Govern i el Parlament iniciada a la primavera s'intensificarà a partir de la setmana que ve. L'Executiu ha confirmat a aquest diari que recorrerà davant el Tribunal Constitucional (TC) totes les iniciatives que aprovi l'oposició i que suposin un augment de la despesa pressupostària. Ho farà d'una en una, sense plantejar un conflicte d'atribucions en general, començant per l'única que ha anunciat fins ara que pledejarà, la proposició que deroga la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). L'oposició està determinada desafiar-lo i creu que té les de guanyar. Encara que Mariano Rajoy ha plantejat ja més d'una dotzena de vetos, PSOE, Units Podem i Ciutadans han decidit aplicar una argúcia jurídica per esquivar el boicot: registrar la norma per a la seva entrada en vigor els anys successius, en lloc del vigent, ja que el bloqueig sols afecta l'“exercici en curs”. La primera victòria se l'ha anotat En Comú Podem, que ha aconseguit amb aquesta maniobra aprovar l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Salari Mínim Interprofessional (SMI). 

Els juristes parlamentaris puntualitzen. L'article 134.6 de la Constitució i el 126.2 del reglament del Congrés permeten el veto, però ha de ser argumentat i no pot aplicar-se arbitràriament com una arma per fer callar l'oposició. Encara que la Moncloa ha motivat cadascun dels vetos amb escrits, l'oposició considera que alguns no s'ajusten a la realitat i són meres especulacions.

ESCASSA ARGUMENTACIÓ

Notícies relacionades

En el cas de la LOMCE, per exemple, el Govern sosté que es deixarien d'ingressar 615 milions d'euros d'ingressos en ajudes de la UE. El text indica que la pèrdua tindrà lloc “molt probablement” però admet que s'"obre la incògnita" sobre un refinançament. ¿És un argument sòlid per bloquejar una iniciativa aprovada al Congrés? L'oposició entén que no i es nega a acceptar una motivació que troba insuficient. El Govern insisteix: si dimarts que ve el Congrés no cedeix, haurà de ser el TC el que dirimeixi el cas. I així amb cadascun dels vetos que els grups vulguin evitar. “El PP no pot usar el TC per substituir el diàleg al Congrés. Si recorre, es fica en una baralla infantil”, opina un dels lletrats de la Cambra baixa. 

L'oposició admet que algunes proposicions impliquen de forma innegable un augment de la despesa o una disminució d'impostos. És el cas de l'anomenat ‘impost al sol’ que C’s volia suprimir, una mesura que seria inaplicable si hi ha veto. I no obstant: aquestes normes sols afecten el pressupost en vigor, però no iniciatives per a exercicis posteriors. Per això, quan el Govern ha bloquejat la proposició de llei de taxes judicials, el PSOE l'ha tornat a presentar amb data a 1 de gener de 2017Ciutadans confirma a aquest diari que té la intenció de fer el mateix. I Units Podem ja s'ha avançat. Veient l'ofensiva governamental En Comú Podem va registrar la pujada de l'SMI per al 2018 de 800 € i 950 el 2020. El Govern admet que no té forma de vetar-la i le toca negociar. 

¿Qui se sortirà amb la seva?

El catedràtic en Ciència Politica Manuel Villoria creu que “el Govern haurà d'executar normes amb les quals no està d'acord” i que Rajoy pot usar com a xantatge la convocatòria de noves eleccions. “El Govern no ha despertat del somni de la majoria absoluta” opina Isabel Rodríguez, portaveu adjunta del PSOE, que advoca per “arribar a grans pactes”. Marcelo Expósito, d'Units Podem és pessimista. “Dubto que un PSOE necessitat de temps per recompondre's sigui capaç de posicionar-se ferm amb la majoria del Congrés per defensar l'autonomia del legislatiu”, sosté. El vicesecretari de C’s, José Manuel Villegas, creu que la pugna “serà àrdua” i advoca per “buscar equilibris”.