El pols entre Iglesias i Errejón frena Podem al Congrés
El grup parlamentari encara no té reglament i amb prou feines té assessors professionals
El malestar d'alguns diputats, que lamenten la descoordinació, força una reunió aquest dijous
/
El conflicte obert entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón per definir quina ha de ser la línia política del partit ja transcendeix el debat intern, frena la vida parlamentària del grup Units Podem i ha suscitat un malestar que va en augment. Aquest diari ha pogut confirmar que alguns diputats, irritats pel que consideren una enorme descoordinació, van exigir aquesta setmana una reunió immediata, que es concretarà en una trobada prevista per a aquest dijous al Congrés. Serà una de les escasses cites que han tingut fins ara. La resta de grups es reuneixen setmanalment (els dimarts, abans del ple, per fixar posició), mentre que el partit morat i les seves aliances amb prou feines s'han vist per unificar criteris. De fet, a la Cambra baixa no consta oficialment ni una sola reunió del grup des que va començar aquesta legislatura, des que el 19 de juliol es van constituir les Corts. Els únics conclaves que han transcendit són dos: un el 30 d'agost, a l'inici del qual Iglesias va fer declaracions i un altre no comunicat a la premsa ni al Parlament però -avançat per El Periódico- . Va ser el 28 d'octubre, just abans del debat d'investidura de Mariano Rajoy, quan van debatre sobre els pros i els contres d'assistir a la protesta ‘Envolta el Congrés’.
Després de gairebé un any de trajectòria parlamentària, Units Podem no disposa d'un reglament aprovat que reguli el seu funcionament intern i part de les decisions es prenen amb criteris que van improvisant. No es reuneix setmanalment. Amb prou feines hi ha coordinació entre àrees. Tampoc disposa de prou assessors experts per recolzar les iniciatives parlamentàries, a causa d'una disparitat de criteris sobre si han de ser juristes que redactin els textos correctament o bé especialistes en determinades àrees que trobin la millor translació legislativa als problemes socials que pretenen resoldre's. I tot això es tradueix, apunten les fonts consultades, en una pràctica esclerotització de l'activitat al Congrés i en diputats sense experiència legislativa que se senten desatesos per poder exercir la seva tasca correctament.
ESCASSES INICIATIVES
Podem no ha presentat aquesta legislatura el seu projecte estrella, la llei 25 d'emergència social, que en l'anterior període de sessions sí que va portar a ple i que va ser aprovada però, també, durament criticada per ser un “nyap”, com la van qualificar, fins i tot, alguns dels que hi van votar a favor. Tot i que la direcció confirma que l'estan tornant a redactar, encara no s'ha tornat a presentar. El grup liderat per Iglesias tampoc ha registrat iniciatives concretes sobre alguns dels temes que més ha reivindicat, com la noció de plurinacionalitat, i no ha portat a ple cap proposta concreta, per exemple, del seu ideal sobre el nou encaix territorial.
Els diputats que lamenten aquesta situació de bloqueig l'atribueixen majoritàriament a dos factors: l'energia consumida en la pugna interna entre famílies morades, amb un congrés estatal pendent de data però que s'hauria de celebrar a principis del 2017, i a l'absència de coordinació en la secretaria general del grup.
EL PP HO FA SERVIR COM A ARMA
Notícies relacionadesLa precarietat operativa d'Units Podem és un secret a crits al Congrés que va començar en converses informals als passadissos i que aquest dimecres va aterrar a l'hemicicle, durant la sessió de control al Govern. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va respondre al portaveu morat, Íñigo Errejón, amb constants al·lusions a la divisió interna. “Vinguin consensuats de casa”, li va dir, i va deixar perplex Errejón quan va utilitzar les mateixes paraules que ell havia fet servir en l'article 'Podem guanyar' per descriure les dues ànimes del partit: “minories sorolloses”, en referència a la radicalitat dels pablistes, o “majories transversals”, dels errejonistes.
¿Podem utilitza la tribuna per disputar la seva pròpia guerra interna? A algunes veus no els sembla casual que la primera pregunta que Iglesias fes a Mariano Rajoy fos, justament, sobre la capacitat que té el Govern per vetar el poder legislatiu. El secretari general està convençut que, sense governar, el marge d'influència del seu partit és escàs i aposta per enganxar-se més al carrer i a les protestes socials. Errejón entén que no és temps de replegar-se, i que el treball parlamentari és clau per transmetre més confiança i teixir una majoria social. I no obstant, mentrestant, la guerra interna els alenteix i cadascú té la seva opinió sobre si és una esclerosi buscada o només el fruit de la inexperiència.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi