El PSOE es bolca en l'oposició "útil" per buscar el votant perdut

El partit intenta prendre impuls amb els mesures socials que ha extret al Govern

Els socialistes es fixen com a metes elevar les pensions i derogar la reforma laboral

undefined36463309 madrid 30 11 2016  pol tica   pleno del congreso  sesi n de 161203101925

undefined36463309 madrid 30 11 2016 pol tica pleno del congreso sesi n de 161203101925 / AGUSTIN CATALAN

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Si els 'hashtag' són els nous mantres, el del PSOE, ara mateix, diu #oposicióútil. L’entonen i l’escriuen en els seus comptes de Twitter els principals dirigents del partit, des de Susana Díaz fins a Antonio Hernando, per traslladar que la traumàtica abstenció davant de Mariano Rajoy, una ferida per on els socialistes continuen sagnant, no implica entregar-se al PP. «Ben al contrari», assenyalen en la direcció interina del PSOE. El mes transcorregut des de la investidura del president del Govern, i en especial la setmana que ara acaba, ha sigut especialment abundant en exemples d’aquesta «oposició útil» que no s’instal·la en el «no és no». En el seu lloc, expliquen a la gestora, aprofita la minoria dels conservadors al Congrés dels Diputats per forçar l’Executiu a aprovar mesures socials i al mateix temps començar el procés de derogació de les lleis més polèmiques dels últims temps.

La llista d’iniciatives és àmplia. Obligar l’Executiu a elevar el salari mínim en un 8%, la pujada més important en 30 anys, perquè arribi als 707,6 euros. Ampliar el marge de dèficit de les autonomies del 0,5% defensat pel Govern fins al 0,6%, cosa que implica més diners per a la sanitat i l’educació. Enterrar la LOMCE, anul·lant les revàlides per tornar a la selectivitat. Iniciar els tràmits per derogar la llei mordassa. Posar en marxa un pacte d’Estat contra la violència de gènere. I impulsar un pla davant de la pobresa infantil.

BRETXA AMB ELS MILITANTS

En un moment en què la bretxa de la gestora i els barons més importants del PSOE amb els seus militants és enorme per la controvertida abstenció davant del PP, i amb les enquestes mostrant el declivi electoral del partit arran de les greus convulsions orgàniques sofertes, el que han aconseguit atorga als socialistes una mica del que no tenien des de la sortida de Pedro Sánchez: un relat. «Esperem que els votants que no van entendre la nostra abstenció per desbloquejar la situació acabin comprenent que la nostra posició ara és útil per millorar la vida dels ciutadans», expliquen en la direcció del grup parlamentari.

«Si el PSOE no hagués desbloquejat la situació, en aquests moments estaríem en campanya, amb un Govern en funcions i amb totes les polítiques del PP en vigor. Aquest primer mes demostra, a més a més, que va ser encertada la decisió d’abstenir-se per responsabilitat i no a canvi d’una negociació amb el Govern i el PP. Així el PSOE és més lliure per mantenir aquesta doble estratègia: arrencar compromisos a l’Executiu com el del salari mínim i buscar majories alternatives per derogar les seves normes més perjudicials», continuen les mateixes fonts.    

Un rellevant diputat socialista, amb sentiments enfrontats sobre la decisió d’abstenir-se per evitar noves eleccions i forçar pel camí la dimissió de Sánchez com a secretari general, es demanava l’altre dia quin missatge s’havia de traslladar en els mítings. «Fins que vam decidir facilitar la continuïtat de Rajoy era clar: canya a la dreta. ¿Però ara, què direm?», argumentava.

La resposta està en les mesures que el PSOE ha aconseguit extreure al Govern i en les derogacions que impulsa al Congrés, un esforç els fruits del qual trigaran a veure’s (la substitució de la llei mordassa per una altra de menys lesiva per als drets i les llibertats no arribarà, com a mínim, fins abans de l’estiu) i que també pot tenir davant el veto de l’Executiu, un instrument amb el qual paralitzar qualsevol canvi legal que afecti els Pressupostos Generals de l’Estat. Però els socialistes pensen mantenir el camí iniciat, i ja tenen dissenyat un full de ruta per als pròxims mesos.

IGUALTAT SALARIAL 

Notícies relacionades

Els seus elements principals, expliquen en el grup parlamentari, són aquests. Derogar la reforma laboral i elaborar un nou estatut dels treballadors, proposta que portaran al pròxim ple, coincidint amb les mobilitzacions sindicals. Aixecar el veto del Govern a la pujada de les pensions, que ha de decidir la Mesa de la Cambra baixa el 13 de desembre vinent. Recuperar el dret al subsidi de desocupació per als més grans de 52 anys. I aprovar una llei destinada a crear un ingrés mínim per a les famílies necessitades i una altra sobre igualtat salarial entre homes i dones.

Aquest enfocament d’oposició «útil», conclouen els socialistes, permet mostrar que són ells, i no Ciutadans, tot i el seu suport a Rajoy, els qui aconsegueixen que l’Executiu «es mogui», així com deixar clar qui exerceix el lideratge de l’oposició davant de Podem, amb una activitat parlamentària de menys intensitat pel seu enfrontament intern i la seva inexperiència. El que falta, de moment, és que les bases i els antics votants socialistes comencin a compartir aquesta visió.