Catalunya Sí que es Pot se suma amb peròs a la cimera del referèndum del 23-D

C's acusa Podem de convertir-se en el «tonto útil» de l'independentisme

2
Es llegeix en minuts

Catalunya Sí que es Pot (CSQP), és a dir, la confluència parlamentària que integren principalment ICV, EUiA i Podem, assistirà «en principi» a la cimera pel referèndum convocada pel president Carles Puigdemont per al dia 23 vinent. El Govern i JxSí arribaran així una mica més acompanyats al conclave que els va exigir la CUP per demostrar que el procés es mou en línia ascendent i no en bucle, encara que el puzle segueix sense encaixar-los del tot. El líder de CSQP a la Cambra catalana, Lluís Rabell, va explicar ahir a l’agència ACN que aniran a la reunió, però va reclamar a l’Executiu que concreti l’ordre del dia per confirmar-hi definitivament la seva presència.

«No tenim línies vermelles per ser-hi o no. Depèn de de com sigui la convocatòria ja veurem qui hi va, què proposem i quina importància i abast té la reunió», va matisar encara més Rabell. Per ara, ni el seu ni altres partits ni entitats han rebut la invitació formal, però CCOO –que també va integrar en el passat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir– també ha acceptat anar-hi el 23-D, tot i que no per participar en una «trobada de palmers». Una altra peça anhelada pel Govern, els comuns i en especial l’alcaldessa Ada Colau, clau per exhibir l’amplitud de la iniciativa, no s’han pronunciat amb la mateixa urgència dels seus germans de CSQP.

EL «POSTUREIG»

Notícies relacionades

Per Ciutadans, la decisió de Sí que es Pot de sumar-se a la cimera del 23-D converteix en el «tonto útil» de l’independentisme l’esquerra alternativa, encara que a l’hora de fer aquesta definició, el secretari general del partit taronja, Matías Alonso, va voler destacar Podem per sobre de la resta de partits  de la confluència. «Tenen la visió que el federalisme serveix per a tot, encara que es vulgui trencar Espanya», els va deixar anar per unir-se al «postureig» de Puigdemont.

Als antípodes de C’s en aquesta qüestió, la portaveu del Govern, Neus Munté, va negar que vincular l’aprovació dels pressupostos del 2017 amb el referèndum sigui un «xantatge» com denuncia la CUP. També va considerar inimaginable que el plebiscit perilli per les diferències entre JxSí i els anticapitalistes al voltant de la fiscalitat. 

Forcadell preveu abandonar la primera línia política quan s'acabi la legislatura actual

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, té la intenció d’abandonar la primera línia política quan finalitzi l’actual legislatura. Així ho va explicar en el programa Hemicicle de Catalunya Informació, en què, preguntada per si preveu incorporar-se a les llistes electorals d’ERC en uns eventuals comicis de caràcter constituent, va assegurar que prefereix seguir vinculada al món polític però des d’un segon pla. «No vull dir d’aquesta aigua no en beuré, perquè com que m’agrada la política i l’entenc com una forma de transformar la societat, sempre faré política, però no vull ser a primera línia», va afirmar.