El PSOE centra el seu nou projecte en l'economia i l'estratègia davant de Podem

L'equip socialista vol tenir preparat l'ideari abans de les primàries del maig o el juny

El partit busca deixar enrere l'abstracció orgànica i abordar els problemes socials

undefined36567468 madrid  09 12 2016  javier fern ndez  secretario general de 161209181114

undefined36567468 madrid 09 12 2016 javier fern ndez secretario general de 161209181114 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

la direcció provisional del PSOE i els barons més importants insisteixen que no convé «parlar de cares». Després de les successives derrotes i la dificultat d’assimilar l’abstenció per deixar governar la dreta i evitar unes terceres eleccions, l’important, diuen els uns i els altres, és «el projecte». Si bé fins ara els socialistes no han traslladat cap idea innovadora des de la forçada sortida de Pedro Sánchez com a secretari general, si més no ja han constituït un grup d’experts i han delimitat els eixos sobre els quals poder començar a treballar: l’economia i l’estratègia en un escenari polític tan fragmentat com l’actual ocupen els principals espais.

El partit ja va renovar a fons el seu cos doctrinal a finals de l’any 2013, quan Alfredo Pérez Rubalcaba n’exercia el lideratge, i la intenció queda lluny d’anul·lar el que es va aprovar en aquell moment. Totalment al contrari. Aquell document, redactat per l’exministre i eurodiputat Ramón Jáuregui, continua sent vigent, i de fet va ser pràcticament calcat per Sánchez per als seus programes electorals de les eleccions generals del 20 de desembre i el 26 de juny. «Però hi ha diverses coses importants que s’han de renovar, perquè han canviat molt els últims tres anys», assenyala un membre de l’equip encarregat d’aquesta tasca.

DIFERENTS SENSIBILITATS / El grup, que de moment únicament s’ha reunit en un parell d’ocasions, és integrat per de nou components, i encara que en aquest són majoria els que van defensar la traumàtica decisió de facilitar la continuïtat de Mariano Rajoy a la Moncloa, la gestora ha fet un esforç per integrar diverses generacions i també diferents sensibilitats.

Tot i així, no hi ha cap persona afí a l’exsecretari general, el suport orgànic del qual des que es va veure forçat a deixar el càrrec, l’1 d’octubre passat, és escàs, malgrat que ell intenta mantenir viu el seu relat. Juntament amb Jáuregui, l’equip és format pels diputats Eduardo Madina, José Andrés Torres Mora, Rafael Simancas i Ignacio Urquizu; les exministres Matilde Fernández i Rosa Conde; l’exsecretària d’Estat Luz Rodríguez i la catedràtica de Filosofia Amelia Valcárcel.

El projecte, que serà aprovat durant el primer tram de l’any que ve per donar pas el mes de maig o de juny a les eleccions primàries en què els militants escolliran el secretari general, presentarà novetats, sobretot, en tres matèries. La primera és la política europea, amb especial èmfasi a l’escenari que s’obre després de brexit.

La segona, l’estratègia que cal seguir davant de Ciutadans i, en especial, Podem, el partit que ha atret una gran part dels votants joves i urbans que tradicionalment havien donat suport al PSOE. La formació que dirigeix Pablo Iglesias no existia fa tres anys, i des que es va presentar als comicis europeus del 2014 l’estratègia dels socialistes ha sigut erràtica, oscil·lant entre el menysteniment inicial de Sánchez (que evitava anomenar els morats pel seu nom i s’hi referia com als «populistes»), els seus posteriors pactes en diverses autonomies per recuperar el poder i l’actual clima de desconfiança creat entre els dos partits al Congrés dels Diputats.

El tercer assumpte en el qual se centrarà el nou projecte del PSOE, expliquen fonts de la cúpula del partit, al·ludeix a l’economia. Per una banda, a la revolució tecnològica; per l’altra, a l’actual conjuntura de creixement, que «s’ha d’aprofitar per recuperar drets i crear ocupació de qualitat», continuen els mateixos interlocutors.

EL DOBLE MISSATGE / Sobretot l’esforç plana la intenció de mostrar que el partit «torna a mirar cap enfora, cap a la gent», i no només cap endins, després de l’última batalla orgànica, i la voluntat d’ocupar un espai entre la defensa de l’ordre vigent del PP i la «radicalitat» de Podem.

Notícies relacionades

Tot plegat sense excessives urgències. «Ja ens hem equivocat massa vegades. Fem les coses bé, amb calma i tranquil·litat, i pensant en la ciutadania», va dir dimecres passat el president del País Valencià, Ximo Puig. «No m’heu de demanar que ho faci de pressa; m’heu de demanar que ho faci bé», va assenyalar divendres el president de la gestora que pilota el partit, l’asturià Javier Fernández.

El que encara no és clar és si el PSOE celebrarà una gran conferència política, com va fer Rubalcaba l’any 2013, o convocarà diverses trobades sectorials de menor format, perquè després el pròxim líder, al congrés d’abans de l’estiu, doni el seu segell final a tot el projecte. Hi ha divisió d’opinions en aquest sentit. Però aquesta qüestió, assenyalen tots els implicats, és «una qüestió menor».