DEBAT SOBIRANISTA

Carles Viver Pi-Sunyer apunta que el referèndum podria requerir un canvi previ de la Constitució

L'assessor del Govern revela que Puigdemont ja va demanar a l'abril un informe sobre la celebració de la consulta

El IEA va analitzar pros i contres de celebrar eleccions o el referèndum abans o després de proclamar la independència

zentauroepp36620243 barcelona 14 12 2016  pol tica   carles viver pi sunyer comp161214132703

zentauroepp36620243 barcelona 14 12 2016 pol tica carles viver pi sunyer comp161214132703

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El responsable de l’Institut d’Estudis Autonòmics (IEA), Carles Viver Pi-Sunyer, va assegurar ahir al Parlament que, d’acord amb les sentències del Constitucional, la celebració d’un referèndum pactat amb l’Estat requeriria prèviament una reforma de la Constitució. Una opció que va considerar improbable donada la correlació de forces al Congrés. Pi-Sunyer va repassar la seva tasca d’assessorament al Govern català explicant que el president Carles Puigdemont ja li va demanar a l’abril un informe sobre la celebració del referèndum. «Veig més difícil poder fer un referèndum pactat que fer la independència», va concloure.

Viver va subratllar, en una compareixença a la comissió d’Afers Institucionals, que tot el procés cap a la creació de l’Estat propi s’ha de fer «sense salts al buit, de forma ordenada, amb seguretat jurídica, amb garanties de viabilitat econòmica i de continuïtat de les prestacions socials i els serveis públics propis d’un Estat del benestar».

ÈXIT IMPROBABLE

I respecte al referèndum, Pi-Sunyer va apuntar que, d’acord amb les sentències del Constitucional, «amb tota probabilitat la convocatòria d’un referèndum exigiria la prèvia reforma de la Constitució», si bé va considerar que aquesta via tindria un «èxit improbable, ja que tres dels quatre grans partits d’àmbit estatal ja han manifestat unilateralment que no entraran en aquesta negociació».

El director del IEA va revelar que ell mateix va advertir l’Executiu català sobre les qüestions clau a tenir en compte de cara a un eventual referèndum: «La formalització de la pregunta, les persones cridades a votar, terminis, dates, compatibilitat amb la no-interrupció del procés, la gestió jurídica i política dels resultats tant en el supòsit de victòria del sí com del no». Aquí ja es va apuntar l’«escull» de la «probable exigència d’una reforma constitucional prèvia a la celebració del referèndum», com va assenyalar Pi-Sunyer posteriorment.

Notícies relacionades

L’assessor del Govern també va revelar que al setembre el Gabinet de Puigdemont li va demanar l’opinió sobre com consultar la ciutadania sobre la independència. I allà, amb base a informes previs del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Pi-Sunyer va analitzar els pros i contres de diferents opcions.

Els representants de Ciutadans i el PPC han criticat severament la tasca de Pi-Sunyer i del IEA, fins al punt que la popular Esperanza García l’ha acusat de portar a terme «un cop d’Estat». En un sentit contrari, Junts pel Sí ha aplaudit els treballs de l’organisme i la CUP li ha demanat que no perdi el temps sobre com encarar les decisions del TC, ja que es tracta de desobeir aquest tribunal, com va fixar la resolució de «desconnexió» del passat 9-N.