EL 'CAS FERNÁNDEZGATE'
La fiscalia no investigarà Daniel de Alfonso per malversació de fons
L'acusació pública sosté que no s'ha pogut comprovar l'origen lícit de les gravacions amb Fernández Díaz
El ministeri públic intentava investigar si l'exdirector d'Antifrau va utilitzar diners d'aquesta entitat per a fins particulars
jrico34422956 de alfonso bertran160623133522 /
La Fiscalia de Barcelona no investigarà finalment l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso per presumpta malversació de fons públics durant la seva etapa al capdavant d’aquesta institució. El ministeri públic volia esbrinar si De Alfonso podria haver utilitzat diners de l’entitat que dirigia per a fins privats, segons es podia deduir de les gravacions fetes públiques de la seva conversa amb el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. Precisament, va ser cessat del seu càrrec pel Parlament després de fer-se pública aquesta conversa al despatx del ministre el 2014, en què parlaven de buscar casos de corrupció que afectessin ERC i CDC.
El motiu pel qual la fiscalia ha descartat iniciar una investigació és que es desconeix, segons conclou un informe policial elaborat a Madrid, quines persones van gravar les converses entre el ministre i el llavors director de l’OAC i quines van procedir a la seva posterior difusió. Per tant, no podent certificar «l’origen lícit» de la gravació, «no es pot conferir plena validesa al seu contingut» a efectes de qualificar-la com a noticia criminis (informació sobre la comissió d’un possible delicte) per obrir una investigació.
COMPROVACIONS / Malgrat que la fiscalia sosté que no hi ha elements suficients per investigar la possible utilització de fons públics per part de De Alfonso per a fins particulars, deixa oberta l’opció que sigui la mateixa Oficina Antifrau la que faci les «comprovacions respecte a les despeses comptabilitzades que siguin imputables al seu anterior director».
La Fiscalia del Tribunal Suprem va proposar al juliol als seus col·legues de Barcelona que investiguessin la gestió de De Alfonso al capdavant de l’OAC per si va poder cometre un delicte de malversació de fons públics. En concret, segons les fonts consultades per aquest diari, el que va ser director d’Antifrau havia utilitzat diners de l’entitat per cobrir despeses particulars, per exemple, de les seves estades estiuenques a Cantàbria, on ara està destinat.
DENÚNCIES / El ministeri públic va recopilar totes les denúncies presentades per aquest escàndol, incloses les d’ERC i En Comú Podem, i es va escoltar el contingut íntegre de les gravacions que van ser revelades pel diari Público. Els fiscals van considerar que aquestes gravacions van ser efectuades per un tercer, que és el que va cometre el delicte, així com la persona que ho va filtrar al mitjà de comunicació. Van descartar que es fessin piratejant el mòbil dels interlocutors, entre altres coses perquè al Ministeri de l’Interior hi ha instal·lats inhibidors.
Els fiscals de l’alt tribunal no van observar la comissió de delicte, ni per part del ministre de l’Interior ni de l’excap d’Antifrau, «per iniciar un procés per preconstitució falsa de proves» ni per prevaricació administrativa. Per tant, amb la decisió que ara ha pres la Fiscalia de Barcelona, el cas Fernándezgate, que va irrompre en la penúltima campanya electoral, ha arribat al final.