Iglesias i Errejón, en el compte enrere del pols pel congrés estatal

El secretari polític defensa que "les cares no poden tapar el debat polític"

Creix el malestar pel sistema de sufragi proposat per Echenique per a Vistalegre II

 

  / LA SEXTA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El mateix dia del sorteig de la loteria de Nadal, el dijous 22, Podem coneixerà qui ha guanyat el primer pols en el camí cap a l'assemblea estatal del partit, Vistalegre IIPablo Iglesias, Íñigo Errejón i els anticapitalistes de Miguel Urbán han presentat propostes diferents per a aquesta conclave que, des d'aquest diumenge fins dimarts, podran votar els més de 400.000 inscrits. Tots tenen molt assumit que qui aconsegueixi imposar les regles de joc aconseguirà, també, un avantatge real per guanyar l'assemblea, que probablement se celebrarà el segon cap de setmana de febrer (la data es confirmarà aquest dissabte a la reunió del Consell Ciutadà Estatal).

La presentació dels diferents models per a Vistalegre II ha incrementat el malestar en el si de Podem. Iglesias defensa que les propostes polítiques i les llistes es votin de forma conjunta. De fet, va escriure una carta oberta aquest dilluns al seu número dos per dir-li que treballi al seu costat i que seria lògic liderar un partit quan es comparteix el seu rumb, de manera que és complicat deslligar el projecte dels càrrecs.

El secretari polític considera que aquesta fórmula impedeix un debat en profunditat sobre el rumb del partit i sobre el model organitzatiu que, opina, ha de ser més obert i menys vertical. També li va respondre per carta i li va explicar que per a ell la lleialtat és dir la veritat encara que hi hagi discrepàncies. Aquest dijous, Errejón ha insistit en la defensa del seu projecte. “No podem permetre que la discussió de cares, en la qual crec que ens posarem d'acord, tapi la discussió política”, ha assenyalat en una entrevista a TVE. El número dos deixava així clara la seva intenció de no competir a la secretaria general amb Iglesias, però sí que defensa que els documents es votin per separat per no contaminar el debat del projecte polític amb fórmules plebiscitàries. 

¿CANVI DE RUMB?

Preguntat per si continuarà en els seus càrrecs com a secretari polític i portaveu parlamentari, Errejón ha respost que espera continuar però no descarta canvis després del congrés. "Un hi és mentre és útil i mentre té el suport d'un rumb polític, i si els rumbs canvien, pot ser que canviïn les persones. No és cap drama".

Errejón entén que el partit ha d'operar internament de la mateixa manera que vol per a Espanya. “Conciliar proporcionalitat tan pura com sigui possible i que les llistes puguin estar obertes i desbloquejades, si ho demanem per a Espanya no té sentit que no ho apliquem al partit. Crec que respecta més el sentit de la democràcia” ha afirmat en defensa de la seva proposta.

A la discussió sobre si cares i documents s'han de votar junts o per separat s'hi suma ara un altre front obert entre pablistes i errejonistes. Aquest dimecres, el secretari d'Organització, Pablo Echeniqueva presentar el mètode de votació per a Vistalegre II, Desborda, una proposta que ell va defensar en roda de premsa des de la seu de Podem a Madrid com el seu projecte a títol de "militant", però que, més tard, fonts pròximes van matisar que era la fórmula oficial del partit. Iglesias li havia encarregat, fa una setmana, que presentés un model. 

"EL PABLISME NO EXISTEIX"

Notícies relacionades

L'assumpte va despertar malestar perquè es va utilitzar la infraestructura del partit i el càrrec de número tres per impulsar una fórmula que ni ha sigut debatuda en cap òrgan ni ha estat consensuada. De fet, els errejonistes consideren que els perjudica i que no és neutral, sinó que afavoreix el secretari general.

Més enllà de la presentació d'una proposta com a oficial quan respon a un plantejament d'una part, el malestar es va incrementar, també, pel contingut de la proposta en si mateixa: la instauració d'un incentiu per arribar a acords entre candidatures. Segons va explicar Echenique, es donaria un plus, “un petit premi” a l'hora de comptar la inclusió de candidats a les llistes. Aquesta fórmula perjudicaria Errejón si finalment pablistes i anticapitalistes sumen forces per a Vistalegre II, com Iglesias està intentant i com els de Miguel Urbán reconeixen que els han ofert. Echenique va desmentir aquest extrem. “El pablisme no existeix”, assegura.