Tres de cada quatre catalans creuen que a Catalunya hi ha molta o bastant corrupció
El 21% afirma haver vist en alguna institució pública comportaments corruptes d'algun treballador, segons un estudi de l'Oficina Antifrau
La preocupació i la percepció d'aquest tipus de delictes cau de forma apreciable respecte del 2014
rjulve36676826 barcelona 10 12 2016el nuevo director de antifrau miguel n161220165754 /
Els percentatges han caigut de forma apreciable respecte de l'estudi de fa dos anys, però segueixen sent molt elevats. El 74,2% dels catalans creuen que en aquesta comunitat hi ha molta o bastanta corrupció i el 34,6% considera que aquestes activitats il·lícites han augmentat en els últims anys, segons l'últim baròmetre elaborat per l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).
En la presentació d'aquestes dades, el director de l'OAC, Miguel Ángel Gimeno, ha evitat aquest dimarts llançar cap missatge triomfalista malgrat que per primera vegada des del 2010, l'informe indica un descens al voltant de la percepció de la corrupció per part de la ciutadania. El 2014, per exemple, el percentatge de catalans que consideraven que hi havia molta o bastanta corrupció era vuit punts superior a l'actualitat. I el mateix passa amb la percepció d'aquest tipus d'activitats il·lícites com a problema greu. Fa dos anys, el 88,9% així ho interpretava, mentre que ara ho és el 82,6%. La interpretació que ha fet Gimeno d'aquest descens és que potser hi ha "cansament" per part de la població davant l'allau de casos dels últims anys i, també, que en els últims mesos els escàndols que han fet parlar molt ja s'arrosseguen del passat o són peces derivades d'ells, no hi ha hagut cap cas nou rellevant des de fa algun temps.
FUNCIONARIS I ENXUFISME
Una altra dada d'aquesta enquesta, elaborada entre el 17 i el 25 d'octubre amb entrevistes a 850 persones, és que el 21,1% dels entrevistats afirmen haver vist personalment en alguna institució pública que algun treballador es comportés de forma que considerava corrupta i, d'aquests, el 31,8% diuen haver observat com s'afavoreixen familiars, amics o empreses.
Notícies relacionadesPolítics i mitjans de comunicació tornen a estar en el focus de les principals crítiques, encara que els primers encara reben alguna bona notícia. El 48,1% dels enquestats estan convençuts que els partits polítics catalans es financen il·legalment, una xifra que el 2014 era del 55%. El 44,7%, a més, opinen que els polítics són molt o bastant o honestos, mentre que el 49,6% creu que ho són poc o gens.
Els mitjans de comunicació, en canvi, van a pitjor pel que fa a percepció dels ciutadans. Són els únics als quals els passa: el 69,5% dels entrevistats opinen que la informació que ofereix la premsa sobre els casos de corrupció és poc o gens objectiva, una percepció que fa dos anys era del 58,3%.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia