La jutge Lamela deixa en llibertat quatre dels set empresonats per l'agressió d'Alsasua

Després de comunicar-los el seu processament, acorda deixar-los sortir de la presó

Estan acusats de terrorisme per donar una pallissa a dos guàrdies civils i les seves parelles

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat avui la posada en llibertat de quatre dels set acusats d'agredir un tinent i un sergent de la Guàrdia Civil en un bar d'Alsasua (Navarra), després de prendre'ls declaració indagatòria per comunicar-los el seu processament per terrorisme per haver sigut identificats com a participants en la pallissa contra els agents i les seves parelles, que va tenir lloc la matinada del 15 d'octubre en un establiment de la localitat, informen a EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

Aquest dilluns es van celebrar les vistes d'apel·lació presentades per les defenses contra el seu ingrés a la presó, que el fiscal de l'Audiència Nacional José Perals va demanar mantenir al·legant la joventut dels acusats, d'edats compreses entre els 19 i els 24, i la seva integració en una organització contrària a la presència de guàrdies civils a Navarra. En la seva opinió, si joventut i les importants penes a què s'enfronten incrementaven el risc de fuga.

El ministeri públic també va posar de manifest que els set estan acusats de la comissió d'un delicte de terrorisme en concurs ideal de lesions, atemptat i odi, que comporta penes de fins a 15 anys, cosa que incrementa també el risc que intentin sostreure's a l'acció de la justícia.

Perals va destacar la vinculació de Jokin Unamuno, Adur Ramírez, Aratz Urrizola, Julem Goicoechea, Jon Ander Cob, Iñaki Abab i Oihan Arnanz amb el col·lectiu Ospa Mugimendua. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar els set joves a la presó el mes de novembre passat i, uns dies després els va processar juntament amb dos acusats que continuen en llibertat Ainara Urquijo i Aritz Urdargarín.

Notícies relacionades

La jutge Lamela emmarca l'agressió en la "presecució" als agents de l'Institut Armat que imposa el col·lectiu Ospa Mugimendua, al qual pertanyen alguns dels detinguts, i que opera al municipi navarrès. "Tots coneixien amb anterioritat la condició de guàrdia civil del tinent i el sergent, sent aquesta única i exclusivament la causa per la qual van ser insultats i agredits", diu.

Considera a més que la campanya compta "amb el suport de Bildu, Sortu i Ernai". De fet, concreta que a la localitat d'Alsasua a aquest moviment va tenir el seu origen el març del 2011, quan es va crear la denominada 'Comissió Antirepressiva d'Alsasua' que ha desenvolupat diferents activitats.